Anyagvilág - Háttérinformáció

Ébredő fekete lyukat fedeztek fel a Halak csillagképben

 

Tartalomjegyzékhez Világképem     

A kutatók szerint a fekete lyuk a 42 millió fényévre lévő NGC 660 polárgyűrűs galaxis szívében található, a galaxis aktivitása az elmúlt néhány hónapban több százszorosára növekedett.

NGC 660

Először követhető figyelemmel, ahogy egy szélsőséges tömegű fekete lyuk aktivitása fokozatosan növekszik – emelte ki Megan Argo, az asztrofizikai kutatásokkal foglalkozó brit Jodrell Bank Center munkatársa és csapata. A szakértők a Királyi Csillagászati Társaság (RAS) éves ülésén mutatták be eredményeiket a walesi Llandudnóban.

A csillagászok abból indulnak ki, hogy minden nagy galaxis középpontjában, így a Tejútrendszerében is egy úgynevezett szupertömegű fekete lyuk van. Általában ezek egyfajta „alvó módban” vannak, és akkor válnak aktívvá, amikor nagy mennyiségű anyagot nyelnek el. E folyamat során olyan sok energia szabadul fel, hogy az anyagok felfénylenek, mielőtt eltűnnek a fekete lyukban. Az energia egy része két erőteljes fénynyaláb, úgynevezett relativisztikus jet formájában kilökődik a világűrbe.

Az NGC 660-as polárgyűrűs galaxis 2012-ben végzett rádióteleszkópos megfigyelések során vált hirtelen a korábbinál több százszor fényesebbé. Megan Argo és kutatócsapata ezért a galaxisról készített archív felvételek elemzésébe fogott és végül több, Nagy-Britannia, Kína és Dél-Afrika között lévő rádióteleszkópot kapcsolt össze egy virtuális óriásteleszkóppá, amelynek segítségével pontosabban megvizsgálhatták a galaxis megnövekedett aktivitását.

Ezek a nagy felbontású vizsgálatok egy új, extrém világos radióforrást észleltek éppen a szupertömegű fekete lyuk helyén. A fekete lyuk tömege a becslések szerint a Nap tömegének húszmilliószorosa.

„Sok példát ismerünk olyan galaxisra, amely aktív fekete lyukkal, gyakran nagy tömegű, az intergalaktikus térbe több millió fényévre jutó jetekkel rendelkezik. De az NGC 660 különleges: első alkalommal láthatjuk, hogyan kezdődött az aktivitása” – hangsúlyozta Megan Argo.

Tartalomjegyzékhez Világképem     

--------------------

szerző: MTI, 2015. július 10.,

http://mno.hu/tudomany/ebredo-fekete-lyukat-fedeztek-fel-a-halak-csillagkepben-1294471?utm_source=hirlevel&utm_medium=email&utm_campaign=hirlevel_20150711