Rieth József: Világképem - Háttérismeret

Hivatalosan is teljessé vált a periódusos rendszer 7. sora

 

<<< Tartalomjegyzék <<<  Világképem <<<     

Négy új elem hivatalos elismerésével kiegészült, s ezáltal teljessé vált az elemek periódusos rendszerének 7. sora. A négy új elem rendszáma és (egyelőre ideiglenes) elnevezése: 113 Ununtrium (Uut); 115 Ununpentium (Uup); 117 Un-unseptium (Uus) és 118 Ununoctium (Uuo). A végleges elnevezésekre a későbbiekben az elemeket mesterségesen elsőként előállító kutatócsoportok tehetnek majd javaslatot. A mostani hivatalos elismerést az ebben illetékes két nemzetközi szervezet, a Nemzetközi Elméleti és Alkalmazott Kémiai Szövetség (International Union of Pure and Applied Chemistry: IUPAC) és a Nemzetközi Elméleti és Alkalmazott Fizikai Szövetség (International Union of Pure and Applied Physics: IUPAP) nevezéktanban illetékes szakbizottságai képviseletében Mark C. Cesa, a IUPAC elnöke jelentette be.

A négy elemet egyébként már évekkel korábban sikerült előállítani, létezésüket és tulajdonságaikat pedig már többszörösen (más kutatócsoportok is) igazolták. A hivatalos elismerés azonban egy meglehetősen bonyolult és hosszadalmas eljárás.

A 113-as rendszámú elemet Japánban, a 115-ös, 117-es és 118-ast pedig orosz-amerikai együttműködésben, a dubnai Egyesített Atomkutató Intézet és a Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium munkatársai állították elő. így az elemek végső elnevezésére ők tehetnek majd javaslatot.

<<< Tartalomjegyzék <<<  Világképem <<<     

----------------------------

(Sci-News)

90 ■ Élet és Tudomány ■ 2016/3