Rieth József: Anyagvilág - Háttéranyag

Top, tető vagy t-kvark

Tartalomjegyzékhez Világképem <    (Kvark-időszak, Hadron-időszak)     

A tető kvark, vagy t-kvark ( jele: t) a legnehezebb a megfigyelt kvarkok közül (a Higgs bozon lehet nála is nehezebb, de azt még nem tudták megfigyelni), egyfajta elemi, az anyagot alkotó jelentős részecske. Mint minden kvark, a tető kvark is egy elemi fermion −1/2-es spinnel, és részt vesz mind a négy alapvető kölcsönhatásban: a gravitációs, elektromágneses, gyenge és az erős kölcsönhatásban. A tető kvark antirészecskéje a tető antikvark (néha antitető kvarknak vagy csak egyszerűen antitetőnek nevezik), ami csak annyiban különbözik tőle, hogy töltése ellentétes előjelű.

A tető kvark elsődlegesen az erős kölcsönhatásban játszik szerepet, de csak gyenge erő hatására tud lebomlani. Bomlásakor legtöbb esetben egy W bozonná és egy alap kvarkká bomlik le, de néha lebomlik furcsa, vagy ritkább esetekben le kvarkká is. Az előre megjósolható élettartama 5*10−25 másodperc. Ez az érték 20-szor rövidebb, mint erős kölcsönhatás során, ezért a tető kvarkok képtelenek hadronná alakulni, esélyt adva ezzel a fizikusoknak, hogy megfigyeljenek egy "magányos" kvarkot (minden más kvark hadronná alakul, vagyis csak hadronokban találhatóak meg).

1994-ben végzett újabb kutatások a tető kvark tömege  145GeV/c2 és 185GeV/c2 közötti értékre engedtek következtetni.

Az egyes kvarkok fontosabb tulajdonságai

 

Magyar
név

angol név

jelölés

nyugalmi tömeg
(GeV/c2)

elektromos töltés
(e)

Fel*

Up

u

0,0015-0,005

 2/3

Le*

Down

d

0,017-0,025

-1/3

Bájos

Charm

c

1,1-1,4

 2/3

Ritka

Strange

s

0,06-0,17

-1/3

Felső / Tető*

Top / True

t

165-180

 2/3

Alsó / Szépség*

Bottom / Beauty

b

4,1-4,4

-1/3

* A csillaggal jelölt kvarkok magyar neveit a szakma nem igazán használja, helyette inkább az u-kvark, d-kvark stb. elnevezés szokásos. Minden kvarkhoz tartozik egy antirészecske amelynek a jele az "eredeti" részecske jele felülvonással: anti-u = u.

Tulajdonságai

A Fermilab jelenlegi 1.96 TeV-os energiája segítségével állítanak elő és figyelnek meg tető és antitető részecskéket. A W bozon tető kvarkokká bomlik Spin száma: 1/2 Elektromos töltése: +2/3 e

Tartalomjegyzékhez Világképem <  Kvark-időszak     

------------------

http://hu.wikipedia.org/wiki/Top_kvark