Rieth József: Anyagvilág - Háttérismeret

Kvarkcsillag

TartalomjegyzékhezVilágképem <  (Planck-..., Kvark-..., Hadron-..., Anyag-időszak)     

A kvarkcsillag szabad kvarkokból álló, feltételezett, csillag tömegű égitest. Az elképzelések szerint kvarkcsillag akkor keletkezik, ha a neutroncsillag neutronjai akkora nyomásnak vannak kitéve, hogy annak nem tudnak ellenállni. Ilyenkor, gravitációs összeomlás után, a neutronok szétesnek kvarkokká. Az így létrejövő égitest tulajdonképpen egyetlenegy nagy hadron, csak nem az erős kölcsönhatás tartja össze, hanem a gravitáció. A sötét anyag egyes elképzelések szerint állhat (részben) kvarkcsillagokból, mivel nem, vagy csak nehezen észlelhetőek. Egyes vélemények szerint a RXJ 1856 objektum egy kvarkcsillag.

A röntgentartományban adatokat gyűjtő Chandra obszervatóriummal és a látható fény tartományában vizsgálódó Hubble-űrteleszkóppal végzett megfigyelések szerint a katalógusban RXJ1856.3-3754 nevet kapott égi objektum átmérője mindössze 11,3 kilométer, sugárzása pedig egy kb. 700 ezer fokos test sugárzásának felel meg. Ezek az adatok azt mutatják, hogy a frissen felfedezett objektum nem lehet neutroncsillag, hanem csak valami még furcsább, még sűrűbb képződmény.

Az új égitestről egyelőre csak annyit tudni biztosan, hogy nem lehet neutroncsillag. Többen feltételezik, hogy tisztán kvarkokból vagy a nagyenergiájú ütközésekben megismert más, szabad állapotban rövid életű részecskékből álló test. Számítások szerint a „fel” és a „le” kvark a „ritka” kvarkkal együtt új, stabil anyagformát hozhat létre. Lehet, hogy a csillag ebből a különleges kvarkanyagból áll. (Az is elképzelhető, hogy a csillag felszínén nem egyenletes a hőmérséklet, és éppen egy, az átlagosnál forróbb foltot figyeltek meg, bár ez nagyon valószínűtlen.)

A másik új különlegesség, a 3C58 csillag annak a szupernóva-robbanásnak a végeredménye, amelyet 1181-ben figyeltek meg kínai és japán csillagászok. A most megfigyelt felszíni hőmérséklete túl alacsony ahhoz, hogy rendes neutroncsillag lehessen. Ezért újra kell gondolni a neutroncsillagok lehűlésének mechanizmusát, talán a neutroncsillagok sem csak neutronokból állnak. Ez a csillag is lehet kvark-csillag.

TartalomjegyzékhezVilágképem <  (Planck-..., Kvark-..., Hadron-..., Anyag-időszak)     

-----------------

http://hu.wikipedia.org/wiki/Kvarkcsillag

http://beszelo.c3.hu/04/09/12jeki.htm

http://www.astronomie.de/bibliothek/artikel-und-beitraege/sterne/stellarer-paradiesvogel-aus-freien-quarks/

http://www.heise.de/tp/artikel/12/12394/1.html

http://sciencev1.orf.at/science/news/49648