Rieth József: Anyagvilág - Háttéranyag

Minkowski geometria

Tartalomjegyzékhez Világképem < Kezdetben...     

A Minkowski-tér vagy Minkowski téridő (Hermann Minkowski matematikusról elnevezett) matematikai-fizikai fogalom; a térnek az az értelmezése, amelyben az Einstein-féle speciális relativitáselmélet legjobban megfogalmazható. A Minkowski-tér a fizikában a háromdimenziós Euklideszi tér még egy dimenzióval, az idődimenzióval való kiterjesztése. A ma legáltalánosabb változatban ez a nulladik dimenzió, de előfordul negyedik dimenzióként is.

Hermann Minkowski (1864. június 22. – 1909. január 12.) litván születésű német matematikus, aki megalkotta és kidolgozta a számok geometriáját és geometriai módszereket alkalmazott bonyolult problémák megoldására a számelméletben, a matematikai fizikában és a relativitáselméletben.

1907-ben Minkowski rájött, hogy a relativitáselmélet, amit Einstein 1905-ben mutatott be, és Lorentz és Poincaré korábbi munkáin alapult, könnyebben érthető 4-dimenziós térben, ami “Minkowski-térként” ismert. Ebben az idő és tér nincs elkülönítve egymástól, hanem összefonódnak a 4-dimenziós térben, amiben szépen bemutatható a Lorentz-féle relativitás. A német természettudósok és fizikusok 80. találkozóján 1908. szeptember 21-én elhangzott szavai híressé váltak: “Bemutatom Önöknek a tér és idő elméletét, ami a kísérleti fizika táptalajából nőtt ki és ebben rejlik az ereje. Forradalmian új. Mostantól az önmagában vett tér és idő arra ítéltetett, hogy elenyésszen a homályban és csupán a kettejük egyesítése képes arra, hogy megőrizze a független valóságot.”

--------------------

https://hu.wikipedia.org/wiki/Minkowski-t%C3%A9r