Rieth József:

Utinaplók - Bath

Tartalomjegyzékhez  <<<  Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

 

Bath (Bath Spa), (magyarul: fürdő) egy Anglia délnyugati részén található, gyógyfürdőiről nevezetes város, 159 kilométerre nyugatra London központjától és 21 kilométerre délkeletre Bristoltól.

 

 

 

 

A város az Egyesült Királyság egyetlen természetes melegvizes forrásával büszkélkedhet. A legkorábbi dokumentumok szerint a várost római fürdőként tartották nyilván, de egyes történészek úgy vélik, hogy alapítása ennél korábbra tehető.

 

 

Bath Shakespeare korában forrásvizének gyógyhatásáról volt ismert és egy az arisztokrácia által sűrűn látogatott kulturális központtá vált. 18. és 19. századbeli népszerűségének köszönhetően a város építészete a rokokó és neoklasszicista stílusok jegyeit hordozza, melynek legjobb példája a Royal Crescent (Királyi Félhold). A várost az UNESCO 1987-ben a világörökség részévé nyilvánította; lakossága 80 000-re tehető.

 

 

Bath-nak két egyeteme van. A The University of Bath-ot 1966-ban alapították és jelenleg az Egyesült Királyság egyik vezető felsőoktatási intézménye. 14 szakon kiváló minősítést kapott, ami a legjobb a nemzeti mércén.

 

A bathi apátsági templom (angolul Bath Abbey) plébániatemplom Bathban, Angliában, amely eredetileg egy rendház temploma volt. 1156-ben készült el, a 13. században súlyosan megsérült, a 16. században újra felépítették, 1574-től 1611-ig a megmaradt részeket renoválták és ekkortól lett Bath plébániája, majd az 1860-as években újra felújították. 1996-ban a templom új orgonát kapott a klaisi orgonamanufaktúrától. A templom 67 m hosszú és az oldalhajókkal együtt 22 m széles. A középső hajó 24 m, a torony 49 m magas. A főoltár fölötti ablak Jézus Krisztus életének 56 jelenetét örökíti meg.

 

 

 

 

 

 

Tartalomjegyzékhez  <<<  Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

----------------------------------

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bath

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bathi_ap%C3%A1ts%C3%A1gi_templom

https://www.tripadvisor.co.hu/Attractions-g186370-Activities-Bath_Somerset_England.html

http://vilagutazo.blog.hu/2012/03/02/bath_anglia_furdovarosa

http://www.londonanglia.hu/varos/bath