Rieth József: Útiemlékek

Zakopane

Tartalomjegyzékhez - Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

Zakopane   <<<   Krakkó   <<<   Wawel   <<<  Wieliczka     

1994. október 21. megünneplése a Kós Károly-iskola tanári kara számára hagyományosan egy többnapos, rendszerint külföldi tanulmányi úttal volt egyenlő. Ezeken általában mint  pedagógusok (feleségem iskolakönyvtárosként, jómagam hitoktatóként) vettünk részt. 1994-ben Zakopane, Krakkó és Wielicska volt úti célunk.

1994. október 21.

Odaút

 

Indulás 6,15-kor. Pilótánk: Kerekes Pál. Parassapusztánál léptük át a határt. Nem kellett sokat várnunk. Ha kicsit hosszabbnak tűnt, inkább azért volt, mert a határőrök és vámosok inkább a személyautókkal foglalkoztak. De aztán - talán útban voltunk, és gyorsan elintéztek minket, és már roboghattunk is észak felé. A "Szlovák paradicsom" az útvonalunk. Érintjük Zólyom várát, Besztercebányát. Az útról szép rálátás van mindkét városra. Jóleső érzés felismerni a korábban látott épületeket, utcákat. Jórészt ismerősnek tűnő tájakon kapaszkodunk Rózsahegy felé. Ezen a vidéken pár éve jártunk, ezek közt a hegyek közt töltöttünk egy éjszakát az erdőmélyi diákszálláson. A magasabb hegyeken havas tájat találunk, gyönyörű fenyveseket, csodás csúcsokat. Megcsodáltuk a Tátra csúcsait, a korábbi utazásunkból már ismerősnek látszó tátrai nyaralótelepeket. Hosszú kapaszkodóval jutottunk fel a hegyek közé.

 

 

13,40-kor elértük a lengyel határt. Itt sem kellett sokat várni, kanyargós erdei úton ereszkedtünk lefelé. Az út időnként havas volt, vagy jéggel borított a megfagyott út-átfolyások miatt. Nem tudom megfogalmazni miért, de másnak láttam az erdőt, az itt-ott megnyíló hegyi földeket, még a hegyeket is. Az erdő miatt Zakopáne úgy tűnt elő váratlanul, hogy előzőleg rálátásunk sem volt a városkára, egyszerre csak benn kanyarogtunk a városka utcáin.

Zakopane a Magas-Tátra lengyel részének legfontosabb városa. Lengyelország téli központja, és egyben a határvidék olyan városa, amely közvetlenül szomszédos a Tátra ívével. 

A vasútállomás mellett álltunk meg a Jagellonska végénél. Pénzt váltottunk az állomás melletti bazársor boltocskáiban. Míg a csoport egyik része a sorban állással volt elfoglalva, nekünk többieknek volt lehetőségünk egy kicsit körülnézni. No sok látnivaló nem volt, csak néhány árusító pavilon, sok csecsebecsével, meg néhány gyümölcsárusító stand. Az árak nem ingereltek vásárlásra. Elég lassan ment a pénzváltás.

Tovább indultunk a város központja felé a Kosciuszki Tadeusza utcán, ami nagy parkok közt, fasorokkal szegélyezve vezet a központba. A Rowien Krupowa park mellett egy alkalmas helyen leparkolt a buszunk, mi pedig gyalog indultunk tovább egyenesen, majd a Krupowki utcán a völgy felé. Nagy sokaság volt mindenütt. G13.kép.

Az utca alsó végénél a sarkon csinos kis gorál faház állt bádog tetővel, de eredeti népies alakban, korcsma volt. Zárva volt, valószínűleg múzeumnak berendezve. Később még több hasonló, de nem ennyire karbantartott házat is találtunk. A sikló tatarozás miatt zárva volt, így elmaradt a Gubalowkára tervezett kirándulásunk. Városnézésre indultunk. G14 - G15

Mindjárt itt, a Krupowski utca alsó végénél egy bástyaszerű teraszon állt egy nagyon szép kis templomocska. Sok faragás, dús aranyozás, képek, üvegfestmények díszítik, neogótikus. Ez a plébániatemplom. A főoltáron nagyon szép hatalmas faszobrok állnak. A baloldali mellékoltáron a Szűzanya -- karján a Kisjézussal -- rózsafüzéreket ad át az előtte térdelő szerzeteseknek.G12

A lejtős Krupowski utcán visszafelé, felfelé kapaszkodva nyugati stílusú üzleteket csodáltunk meg, amelyek keverednek még a régies gorál stílusú épületekkel. Sátorokban parasztok árulták portékáikat. Nagyon megtetszettek a csuhéból készült népi figurák. Gergőnek sapkát vettünk hosszas alkudozás után az egyik árusnál. G16

Az utca folytatásában már messziről csalogatott minket egy modern templom lendületes formájával. Beton-üveg-fa konstrukció, nagyon hangulatos és szép. Harangtornya mint kés hasít az égbe, sátorteteje levegős, égbe szökő belső teret ad. G17 - G18 

Az oltár mögött az egyszerű kereszt roppant hangsúlyos központot hoz létre. A templom előtti térségről csodálatos kép tárul a környező hegyek tömegére.

Egy utazási irodában hosszú tárgyalást kezdtem az ott tartózkodó hivatalnokkal az üdülési lehetőségekről: hogyan lehet rendelni szállást Pesten, egy Zakopáne-i üdülésre.

Visszamentünk az autóbusz parkolási helyére. (Folytatás: Krakkói látogatásunk.)

Tartalomjegyzékhez - Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

Zakopane   <<<   Krakkó   <<<   Wawel   <<<  Wieliczka     

----------------

http://hu.wikipedia.org/wiki/Zakopane