Rieth József - Útiemlékek:

Svájci út - 1. odaút

Tartalomjegyzékhez - Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

Svájci út   >>>   Landeck  >>>     

2002. július 3. és 7. közt a Julianus Tours szervezésében egy körutat végigjárva Svájcba látogattunk el. Utunk során megtekintettük az ausztriai Landeck várost, továbbá Svájcban VaduzEinsiedeln, BernGrindelwald, LuzernSchaffhausen, Stein am Rhein és St. Gallen városokat, majd hazatérőben az ausztriai Innsbruck várost.

1. nap

          Felkészülés

          Odaút

          Ausztriáról

          Landeck

2. nap

          Liechtenstein, Vaduz

          Svájcról

          Einsiedeln

3. nap

          Körút: Bern, Grindelwald, Luzern

4. nap

          Rajna környéke: Schaffhausen, Rajna vízesés, Stein am Rhein, St. Gallen

          Landeck esti séta és éjjeli szállás

5. nap

         Innsbruck

         Hazaút.

 

 

                            Felkészülés és indulás

 

A Julianus Tours szervezésében vettünk részt ezen az úton. Idegenvezetőnk Tóthné Zsuzsa volt, lelki irányítónk Bábel Balázs érsek atya Kalocsáról. [1] Velünk volt még László atya, Budaörsi káplán. Gépkocsinkat Papp Péter vezette

 

Egy házaspár Budapest határában, a volt Osztyapenko szobor közelében levő autóbusz megállóban szállt fel. Varga Évi szomszédja pedig Bábolnán csatlakozott hozzánk.

 

Hegyeshalom határállomását fél kilencre értük el. Óriási kamiontömeg várakozott határátkelésre, a buszok sora is tekintélyes volt. A határőrök szinte csak a személyautókkal foglalkoztak. Végül Balázs-atya ügyessége folytán előre soroltak minket. Begyűjtötték útleveleinket, majd egy háromnegyedórás várakozás után nyitottak számunkra egy sávot, amit aztán nagy manőverezési mutatvánnyal, a várakozó buszok közt szlalomozva, járdaszigeteket megmászva sikerült elérnünk; így szabaddá vált az út számunkra.

 

 

                         AUSZTRIA

 

Ausztriában sok új látnivaló fogadott minket. Rendre tűntek fel már a határ után is, de később Bécs környékén, meg másút is a hatalmas szélkerekek. Lassan forogva termelték a villamos energiát. Az idegenvezető említette, hogy óriási viták vannak miattuk, mert egyes szakértők szerint olyan hanghullámokat keltenek, amelyek a környezetükben veszélyesek az emberek egészségére. Ismerve az energiaipar sokféle lobbi tevékenységét, egyáltalán nem csodálkozom ezen, hiszen a "szakértők" hada áll ugrásra készen, hogy bármelyik energia-termelő módszerről csalatkozhatatlanul bebizonyítsa, miszerint az a leggazdaságosabb, legegészségesebb, legkörnyezetbarátabb, stb. Ugyanennyien tudják ennek az ellenkezőjét is bizonyítani. Ilyenkor szoktak aztán népszavazást kiírni, hogy az istenadta nép bölcsen eldönthesse, kinek a szakértelmében kíván majd évtizedek múlva csalódni. Ám az energiára szükség van, mint például nekünk is a több ezernyi kilométer megtételéhez...

 

Bécset szokás szerint a körgyűrűn kerültük el, csak itt-ott láttunk rá a városra a zajvédő fal plexi betétjei segítségével.

 

Hinterbrühl, Gisbühl mellett a Husarentempel a Klein-Anningen hegyen áll. Itt I. Lichtenstein János herceget 1809-ben az asperni csatából a franciák közül hét huszár élete árán szabadította ki. Franc Schubert dalokat írt itt nyaralva. Tavasbarlangjuk régen gipszbánya volt. Egy robbantáskor víz tört be a bányába, itt van ma a Grisgrotte. A második világháború alatt itt, a föld alatt gyártották a sugárhajtású repülőgépeket, a német csodafegyvereket.

 

Heiligenkreuz magasságában a 600 éves Habsburg-ház, Mayerling egykor vadászkastély volt, ma zárda. Rudolf trónörökösnek és Vetsera Mária bárónőnek titokzatos, 1899-es halálának helye. .

 

Melk szinte páholyból látható a sztrádáról, legalábbis az apátság világos, szinte vakolatlannak tűnő hatalmas épülettömbje. A 10. században magyar határvár volt. Az osztrák történelem szerint "hun Eisenburg" volt, és a magyar kapitánya Gizót is hun vezér volt 976-ig. Ez volt a "hunok elleni keleti őrvár". Az apátság 1000 óta áll itt. 1012-óta Szt. Kálmán ír herceg, keresztes lovag, akit kémkedés gyanúja miatt megöltek, itt nyugszik. A 15. században innen bontakozott ki a Melki-reform.

 

Arnstettenben Habsburg sír van, a Szarajevóban meggyilkolt Ferenc Ferdinánd és hercegnő felesége lett ide temetve, mivel Ferdinánd rangon alul házasodott. 1500-óta minden Habsburg a bécsi kapucinusoknál nyugszik, ezzel az egy kivétellel.

 

Az Enns folyónál megemlékeztünk a 900-as évek körüli határvidékről: a bajor-frank területek és a magyarok közt volt természetes határ. A magyar mesevilágba az Ober-Enns, magyarosan az Óperencia néven őrizzük emlékét ennek a világ végének. Túl az Óperencián száguldtunk tovább, izgatottan várva az Attersee, majd a Mondsee látványát. A háttérben tornyosuló Osterhorn, Salzkammergut és Hoch Zinken (1764 méter magas csúccsal) gyönyörű hátteret adott a kékeszöld vizű, 11 km hosszú, 2 km széles, 60m mély tónak.

 

Salzburgot elkerültük, csupán néhány apró részlet volt sejthető a városból. Megemlítettük, hogy sóban gazdag vidék, már Kr.e. 1400 évvel kelták lakták. 1200 táján új bányák nyíltak, az ezüst, arany, réz, vas kincs új gazdagság forrása lett. Itt született Paracelsus (1541), Mozart (1756). (Az Ausztriai átutazásról bővebben.)

 

 

                              NÉMETORSZÁG

 

Háromnegyed háromkor léptünk át Traunsteinnél Németországba. Észrevétlenül, feltűnés nélkül, mint egy megye választóvonalánál hazánkban. A mi számunkra még csuda szokatlan határokon átcsellengeni ellenőrzés, pecsét, kikérdezés nélkül…

A Chiem-tó mellett haladva hamarosan elértük az Inn-folyót, ami azután hosszan-hosszan útitársunk lett. Rosenheim közelében délre fordulva az Inn mellett, emelkedő úton haladtunk a hamarosan kétoldalt tornyosuló, egyre magasabb hegyek felé. Háromnegyed négykor már megint osztrák területen voltunk, megint csak határproblémák nélkül

 

 

                            Ismét Ausztria

 

Kufstein várára ragyogó rálátás volt az autóút több szakaszáról is. Őszintén megvallva nagyobbnak és magasan fekvőnek képzeltem el. Ezzel szemben a vár az úttal egy magasságban van, az Inn folyó túloldalán, egy alacsony, inkább dombszerű magaslaton. [2] Császártorony nevű börtönében sok magyar fogoly volt annak idején elzárva. Rózsa Sándor is 1857-1865 rab volt itt. Kegyelmet kapott ugyan Ferenc Józseftől (mert hintójának megvadult lovait megfékezte), de visszaeső lett, így ismét a rabság lett a sorsa.

 

Két oldalon egyre meredekebb, egyre magasabb hegyek terpeszkedtek, a Kaiser gebirge csúcsa, a maga 2344 méteres magasságával, a Wilder Kaiser (Vad Császár) délről, a Zahmer Kaiser (Szelíd Császár) északról. Mondják, hogy nagyon eredményes sziklamászó iskola működik itt.

 

Innsbruckot most elkerültük. Ötz völgye volt látható déli irányban, amely 60 km mélyen hatol be a hegyek közé. Öt szintje van, 90 csúcs veszi körül, 86 terjedelmes jégmezeje van (Ferner), a legnagyobb a Gepatschferner. Itt van Ausztria legmagasabban fekvő falva, Obergurgl, 1927 méter magasságban (itt ért földet 1931-ben Piccard professzor a híres sztratoszféra-repülése után). Lakói épületácsok és fafaragó művészek évszázadok óta. A közelben 20 fokos vizű tó található: a Pipurgersee. A völgy felső szakaszán olasz turisták találták meg "Ötzi"-t, az 5000 éves múmiát. Gleccserbe volt fagyva, és az örök jég kiválóan mumifikálta. Valamilyen viadal áldozata lett, ma is hűtőkamrában tárolják és folyamatos vizsgálatokkal próbálnak egy sereg kérdésre választ találni.

 

Fél hatra meg is érkeztünk első napi célunkra. Landeckben volt a szálláshelyünk. (Folytatás Landeck város látogatása.)

 

 

-------------------------------------------------------------

                          Hazaút

2002. július 7.     (5. nap)    

 

7 órakor volt szentmisénk a temetőben levő plébániatemplomban. [B34] Mise után gyors reggeli, majd indultunk is tovább Innsbruckba, ahova pár perccel fél tíz előtt érkeztünk. Másfélórás innsbrucki tartózkodás után hazaindultunk. Linz előtt még megálltunk egy pihenőhelyen, ami tulajdonképpen hotel és konferencia hely is. Külső formája eléggé bizarr, kissé hipermodern. Benn olyan, mint a Rosenberg-hálózat pihenőhelyeinek bármelyike (étterem, büffé, bevásárlóhely, WC). [D120-2] Érdekes, és ausztria-szerte láthatók azok a furcsa alakú üvegek, amelyek olajban különböző fűszert és fűszernövényt tartalmaznak. [D123]

 

Tartalomjegyzékhez - Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

        Svájci út   >>>  Landeck