Rieth József: Útiemlékek

Szécsény

Tartalomjegyzékhez - Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

2014. július 11-15. Családunk Feketevölgyben együtt nyaralt, lányommal és fiammal négyesben. Az ok: ebben az évben 260 évesek lettünk (mi szülők 160, ők 100 évesek együtt). Az üdülőben eltöltött gondtalan pihenés mellett alkalmat találtunk arra is, hogy ellátogassunk Balassagyarmatra, Szécsénybe és Ipolytarnócra is, majd a szomszédos Nagybörzsönyt valamint környékét megismerjük.

 

Évekig voltam a Feketevölgyi üdülő ellenőre (mint a VILATI Szakszervezeti Bizottságában a Társadalombiztosítási Tanács elnöke) majd gazdasági vezetője (a Szociálpolitikai Osztály osztályvezetője). Az üdülő igen komoly szerepet játszott életemben. A csodás környék, a színpompás épület, és talán elsősorban a kiváló személyzet együttesen azt eredményezte, hogy az üdülő, és minden, ami hozzá kapcsolódik, nagyon hozzánőtt a szívemhez. Így van ez Kemence községgel is, melyhez igen sok emlékem kötődik.

Szécsény város Nógrád megyében, a Szécsényi kistérség központja. 1962-től Pösténypuszta, 1963-tól Benczúrfalva tartozik hozzá.

Teljes népesség 5999 fő (2013. január 1.)

Szécsény már az őskorban egyike volt a legrégibb ipolyvölgyi telepeknek. A Kerekdombon a csont- és kőkor emberei telepedtek meg, a Danda-Szemetjén és a Dögtér mellett a bronzkor lakói, a Kőhegyén és a Strázsapart alatt a vaskor népe.

Szécsény nevét 1219-ben említették először az oklevelekben, részben a Kacsics nemzetség birtokaként, részben pedig a nógrádi várszerkezethez tartozó helyként. A régi várból később csak egy kerek torony és egy bástyafal maradt meg.

Szécsény főutcája és a régi vár sarokbástyája

 

 

A város látnivalói:

            Római katolikus templom (gótikus)

            Római katolikus ferences templom (barokk)

            Kubinyi Ferenc Múzeum a Forgách-kastélyban. (A Forgách grófi család a városban barokk kastélyt építtetett és gyönyörű parkot rendezett be, amely a

                         szabadságharc előtt Pulszky Ferenc tulajdonában volt, majd Pulszky Ágosté lett.)

            Benczúr-kastély

            Tűztorony (a 18. század elejéről)

            Szécsényi országgyűlés helyszíne (Borjúpást)

A szécsényi tűztorony egy barokk stílusú tűztorony, ami a 18. században épült. A helytörténeti kutatások kiderítették, hogy 1718-tól fából, majd 1820-tól kőből készült harangtorony állt itt (amely egy pestis járvány elmúltának emlékére épült). A harangláb helyére építették az eredetileg kétemeletes tűztornyot. Ez később egy harmadik emelettel, valamint bádogfedelű sisakkal bővült. A mai tornyot 1893-ban építették. Az átépítés során magas, törtvonalú sisak került a régi, barokk hagymasisak helyére. Az alsó két helyiség boltozott.

A tűztorony és a kiállított tárgyak

 

A második világháború során a toronytól 80 méterre bomba robbant, sokan ennek tulajdonították az építmény 3 fokos elferdülését. Sokkal inkább valószínű, hogy a talaj egy agyagrétegének lassú elcsúszása miatt következett be a dőlés. A torony szemmel láthatóan ferde, észak felé dőlt. Ez a mozgás a mai napig érzékelhető, évente néhány milliméter. A toronyban ma a tűzoltás történetét bemutató állandó kiállítás található.

 

A bejárattól jobbra a sarokban megy fel a felső emeletekre egy szűk és igencsak meredek csigalépcső. (Kövéreknek, öregeknek, nehéz mozgásúaknak nem ajánlott!) Szinte mintha létrán másznánk fel. Egy forduló és már felértünk a következő szintre. Fenn, minden szinten kiállító terem van: oklevelek, névsorok, beszámolók, hirdetmények, levelek. Egy másik sarokban tűzoltó relikviák: sisak, csákány, kötél, egyenruha. A toronyból szép kilátás nyílik a környékre. A negyedik szint -- ahol az óra van -- nem látogatható (oda már csak egy létra vezetne, de a bebújó nyílás deszkával van elzárva). Pedig a negyedik és főleg az ötödik szint lenne igazán érdekes...

 

Tartalomjegyzékhez - Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

--------------

http://hu.wikipedia.org/wiki/T%C5%B1ztorony _(Sz%C3%A9cs%C3%A9ny)

http://www.top7hungary.com/magyarorszag/latnivalok/Szecseny/szallas/22419/

http://www.szecseny.hu/index.php?Itemid=71

http://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%A9cs%C3%A9ny