Rieth József - Útiemlékek:

St. Gallen - Svájci körutunk

Tartalomjegyzékhez - Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

Stein am Rhein    <<<   St. Gallen   >>>   Landeck(2)     

2002. július 3. és 7. közt Svájcba látogattunk el, egy körútat végigjárva a Julianus Tours szervezésében. Utunk során megtekintettük az ausztriai Landeck várost, továbbá Svájcban VaduzEinsiedeln, BernGrindelwald, LuzernSchaffhausen, Stein am Rhein és St. Gallen városokat, majd hazatérőben az ausztriai Innsbruck várost.

2002. július 6.     (5. nap)    

 

ST.GALLEN

Buszra ültünk, és 11,20-kor már robogtunk is St.Gallen felé, ahova 20 perc múlva meg is érkeztünk. Nagyot sétáltunk a városka utcáin, körbejárva több oldalról is megnéztük az óváros látnivalóit. [B31-33]

 

A dombvidéken 4 ezer éves települést tártak föl. Itt terül el a St.Gallen kanton [162]. Délután volt már, amikor megérkeztünk St.Gallenbe [162,220], ebbe a híres történelmi városba. 600 körül Gallus ír térítő (Szt Columbanus tanítványa) telepedett ide. [D112a] 720-ban már bencés kolostora volt. Ma 80 ezer lakos él itt, kötszövő iparuk van.

 

 

Sétáltunk az óváros kedves utcácskáin, [B22-28] meglátogattuk a székesegyházat, mely Svájc egyik legszebb barokk temploma, valamint a hozzá csatlakozó kolostoregyüttest. [B30] A Stiftkirche 1755-69 között épült, barokk stílusú.

 

 

100 méteres a főhajó, hatalmas árkádok vannak kétoldalt, gyönyörű boltívek borulnak a templombelső fölé.. [B29, D113],  Szép freskók diszítik a szentély falait, dúsan faragott imaszékek vannak kétoldalt, mindenfelé domborművek láthatók. (A templom alatt van az Otmar-kripta)

 

 

A könyvtárat is megtekintettük: páratlan kincseket őriznek itt. A Stiftsbibliothek terme csaknem 10 méter széles, és 28,4 méter hosszú. Gyönyörű berakással díszített padlóját "csoszi" papucsokkal tettük még fényesebbé. [D114]

 

 

Kincsei között őriznek 2 ezer középkori kéziratot, 1700 inkunábulumot, 30 ezer régi nyomtatványt, 100 ezer kötet könyvet. Megnéztük az egyik tárlóban azt a két kódexet is, amiben megírták a híres szentgalleni magyar portya történetét, a jámbor barát elbeszélése szerint.

 

Nagyot sétáltunk a városka utcáin, körbejárva több oldalról is megnéztük az óváros látnivalóit. [B31-33] Fél négykor indultunk tovább. Ausztriában visszafelé is átmentünk a 13 972 méter hosszúságú Arlberg alagúton. 3/4 6-ra érkeztünk szálláshelyünkre, Landeckbe.

 

 

Tartalomjegyzékhez - Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

Stein am Rhein    <<<   St. Gallen   >>>   Landeck(2)     

-------------------------------------

https://hu.wikipedia.org/wiki/Sankt_Gallen

https://hu.wikipedia.org/wiki/Sankt_Gallen-i_kolostor

http://www.origo.hu/utazas/20170322-beszamolo-egy-sankt-gallen-i-varosnezo-setarol.html

http://www.magyarmondak.eoldal.hu/cikkek/a-honfoglalas-es-a-kalandozasok-mondai-/a-magyarok-szent-gallenban-.html