Rieth József - Útiemlékek:

Svájci út - 8. Schaffhausen, Vízesés

Tartalomjegyzékhez - Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

Einsiedeln(2)   <<<   Schaffhausen   >>>   Stein am Rhein     

2002. július 3. és 7. közt Svájcba látogattunk el, egy körútat végigjárva a Julianus Tours szervezésében. Utunk során megtekintettük az ausztriai Landeck várost, továbbá Svájcban VaduzEinsiedeln, BernGrindelwald, LuzernSchaffhausen, Stein am Rhein és St. Gallen városokat, majd hazatérőben az ausztriai Innsbruck várost.

2002. július 6.     (5. nap)    

 

Reggeli után 3/4 8-kor indultunk el Einsiedelnből, esett az eső. A városokat elkerülve értük el Schaffhausen kantont amely 298 km2 területű, és 72 ezer lakosa van.

 

 

Hamarosan elértük Schaffhausen [202,203] városkát is.

 

 

Az eső miatt csak a buszból ismerkedtünk a városkával. 38 ezer lakosa van, gép-, fém-, óra-, szövőipar ad az embereknek megélhetést.

 

 

A közeli vízesés vize táplálja a Rajnai erőművet. A városka felett magaslik Munot-vára a 16.szd-ból, Ajtósi Dürer Albert tervei alapján építették. Hozzá fedett, árkádos folyosó vezet, a dombon tokaji tőkékkel telepített szőlők termik a híres rajnai borokat.

 

 

A híres óragyártásuk eredete az idegenvezető elmondása szerint egy kovácsmester ügyes fiának köszönhető, aki egy óra szét és összeszerelése után sokkal jobb órát készített, majd ezt tovább finomították és ma már elképesztően sokféle és roppant megbízható órákat gyártanak. [D94a-c]]

 

 

 

RAJNA-VÍZESÉS [206]

Európa legnagyobb vízesése. A folyó 115 méter szélességről 23 méter mélyre omlik több részletben. [B5-11, D95-98] Lenn 150 méter széles öble alakult ki. Másodpercenként 95-1295 (átlagosan750) köbméter víz, vagyis ennyi millió liter zúdul le.

 

 

A vízesés közepén egy 30 m-es sziklatömb áll. Oda kishajóval lehet eljutni, [D99] és vaslétrával mászhat fel a bátor turista, hogy körülnézhessen.

 

 

A víz hatezer, mások szerint tizenhétezer éve törhetett át. A látványosság sok turistát vonz, évente augusztus 1-én hatalmas tűzijátékkal ünnepelnek.

 

 

A vízesés vize a már említett erőművet is hajtja.

 

 

Az öböl felett a Laufen vár áll, ez jelenleg étterem. Remek kilátás nyílhat a vízesésre. Az az oldal már Németország. (Érdekes ezen a részen a német-svájci határ kialakítása. Szinte a piciny települések szélén kanyarog az országhatár.)

 

Az innenső, svájci oldalon áll a Wörth-kastély. A 12. századtól a 19.-ig Wörth fontos piaci vidék volt, amely a só-kereskedelmet szolgálta. A kastélyt 1835-36-ban átépítették, jelenleg csónakkikötő és étterem.

 

A Rajna a Bódeni-tó [211] felől érkezik. A közelben van, a Bódeni tó felé Stein am Rhein, Svájc csodálatos gyöngyszeme. (Stein am Rhein  látogatása.)

 

Tartalomjegyzékhez - Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

Einsiedeln(2)   <<<   Schaffhausen   >>>   Stein am Rhein     

--------------------------------

https://hu.wikipedia.org/wiki/Schaffhausen

https://hu.wikipedia.org/wiki/Schaffhausen_kanton

https://www.tripadvisor.co.hu/Attractions-g188071-Activities-Schaffhausen.html

http://www.erdekesvilag.hu/europa-legnagyobb-vizesese-rheinfall-svajc/

http://vilagutazo.net/uticelok/kulfoldon/2015/11/12/a-rajna-vizeses/

https://www.youtube.com/watch?v=u_TsPmvjdGc

http://www.kastelyok-utazas.hu/Webalbum/Svajc/Schaffhausen/Var/index.html

http://www.orauniverzum.eu/markatortenet_iwc

http://elysiumluxury.com/blog/kurt-klaus-az-oragyartas-legendaja/