Rieth József: Útiemlékek

Rotondo

Tartalomjegyzékhez  <<<  Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

1999. szeptember 15-től szeptember 23-ig autóbuszos zarándokként jártunk Olaszországban. Célunk volt Sienai Szent Katalin, Szent Januáriusz, Boldog Pio szentek kegyhelyeinek sorra látogatása és az utunk során érintett szenthelyekkel, valamint jelentősebb kulturális látnivalókkal való ismerkedés. A körutunk során meglátogatott városokat és nevezetességeket bővebben bemutatom: Siena, Róma, Aquino, Capua, Caserta, Monte Cassino, Nápoly, Pozzuoli, Vezuv, Pompei, Rotondó, Loreto, San Marino. A zarándokúti élményeinket (a Magyar útszakasz (1. rész) és az Ausztriai útszakasz (2. rész) bevezető részével) az Olaszországi útszakasz (3. rész)  emlékeinek vázlatával foglaljuk egységes történetté. Megpróbáltuk átélni Pio-atya sírjának és működési kolostorának lelki kisugárzását.

San Giovanni Rotondo jelentős város a Gargano félszigeten, ami biztosan megér egy látogatást. A várost 1095-ben alapították a falu romjain, ami már a 4.-dik században is itt állt. Erre egy kerek őrtorony romjai emlékeztetnek (innen származik a Rotondo elnevezés).A 16.-dik században II. Julius pápa építetett San Giovanni Rotondoban egy kapucinus kolostort. A kapucinusok itt éltek békében a 19.-dik század elejéig, amikor Napoleon rövid időre száműzte őket, aki abban az időben egész Olaszország felett uralkodott. A mai időkben a városnak 26 000 lakosa van és Apulia tartománya alá tartozik. Része a Gargano nemzeti parknak és a dél-Olaszországra jellemző természet veszi körül. A helyi érintetlen természet, a festői öblök és sziklák jellemzők erre a területre. San Giovanni Rotondo főleg a Santa Maria delle Grazie kolostorról híres, ahol a ferences szerzetes Padre Pio tevékenykedett

Ez az olasz szent a sztigmáiról híres, aminek segítségével sok ember csodálatos módon kigyógyult különböző betegségekből. Kitűnő gyóntató volt és széleskörű levelezést folytatott. Építetett egy kórházat és egy új zarándok templomot. A város az egyik leglátogatottabb keresztény zarándok hely a világon. A vallási hagyományokra emlékeznek a városi ünnepségekkel, ilyen pl. a Madonna szobor díszítése. A San Giovanni Rotondoba látogatók megtekinthetik a számos értékes történelmi valamint újonnan épült templomokat. A helyen ahol az eredeti templom a Santa Maria delle Grazie állt, 1956-ben épült egy új templom, itt található Padre Pio sírja is. Nevezetessége a Kapucinus kolostor. Köré épül a szállodák tömege és a kórházak csoportja.

A kolostor közelében simul a szomszédos hegy oldalába a Casa Sollievo della Sofferenza (A szenvedés enyhítésének háza) kórház. A városban nem működött kórház, így 1925-ben az atya kialakított egy helyet, ahol ellátták a szegényeket, betegeket. 1938-ban egy földrengést megrongálta az épületet. Az átalakítás után óvodát csináltak belőle. 1940-ben hozták létre a mostani kórházat.

A kolostor látogatottsága rohamosan nő. 1998-ban 28700 szentmisét mutattak be a zarándokok részére, 1,15 millió szentostyát konszekráltak. Egy adat szerint Rotondóban 7 millió zarándok fordult meg. Ez nagyon sok. Lourdesben ugyanis 6 millió, Fatimában 2 millió, Lorettóban pedig 1 millió zarándok volt ugyanez idő alatt. Kiengesztelődési nagyüzem van itt. A gyóntatás: 6-12 óráig, és 16-19 óráig folyik 10 gyóntató székben, hivatalosan 4 nyelven.

Pio-atya eredeti nevén Francesco Forgione.(1887-1968) Kapucinus pap itt a kolostorban élt, tömegek látogatták. Kiállítás mutatja be emlékeit: képek életéből, szobája, gyóntatószéke, misefelszerelése, véres kendője. Az oratóriumba látható az a kereszt, ami előtt ülve a stigmákat elnyerte és padja, állandó imádságos helye.

Lenn az oratórium alatt üvegfalon keresztül látható a kápolna oltára. Itt misézett annak idején Pio atya, itt volt számunkra is szentmise. Ennél az oltárnál szolgálhattam a szent kápolnájában. További látnivaló a Dóm, Pio atya sírja (2000-ig a Kolostor földszintjén, később az új Katedrálisban). Üvegen keresztül betekinthetünk cellájába, láthatjuk gyóntatószékét és a használati tárgyainak kiállítását. Sok fotó van kiállítva életéről. Szemei csodálatosan tükrözik az Ostyában rejlő Jézust, akit látott benne.

Egy ideig Pio atya sírjánál imádkoztunk. Az altemplomban volt kiképezve egy átriumos kripta. Középen ráccsal körülvéve, szürke márvány sírban nyugodott a szent. Köröskörül padok, rengeteg ember. Áramlottak, térdelve, vagy ülve imádkoztak. Mélyen megérintett bennünket a hely hangulata. Többször is visszatértünk. (Az új Bazilikában egy hatalmas kripta/szentély van kialakítva a Szent tiszteletére, ott üvegkoporsóban tisztelhető épségben maradt teste.)

A kolostor mellett építették meg a 2000. év katedrálisát. Mi még csak az építkezés utolsó fázisát láthattuk, de egy év múlva elkészült. A templomnak 10ezer fő a befogadóképessége. Előtte 30ezer zarándok a templomtéren vehet részt a szertartásokban.

Zuhogott az eső. Vettünk néhány lapot, majd az eső dacára végigjártuk a keresztutat, ami a kolostor másik oldalán a hegyoldalban van kiképezve. Kanyargós, hosszú, kövezett úton haladt az ember stációtól stációig. A szerpentint a közepén hosszú lépcsősor keresztezi ezen lehet lejönni a kálvária végétől. Érdekesség, hogy az ötödik állomáson cirenei Simon alakja Pio atyáról van mintázva.

I.                   II.                   III.                  IV.                   V.                        VI.                          VII.                    VIII.

 

IX.                          X.                          XI.                         XII.                        XIII.                       XIV.                      XV.

Néhány állomás képét nagyobb méretben (más felvételek alapján) is mutatom.

    II.  III. V.  VII.

Mire eljött a Lorettóba való indulás ideje, az eső is elállt. ½1-kor elindultunk San Marino irányában (hazafelé).

-------------------------------------

Látnivalók vázlatosan

        SAN GIOVANNI ROTONDO

Kapucinus kolostor

tavaly: 28700 mise, 1,15 Msz.ostya

         7Mzarándok

(Lourdes 6M, Fatima 2M, Loretto 1M)

gyóntatás: 6-12, és 16-19. 10 gy.sz., 4 ny

 

Pio-atya,Francesco Forgione 1887-1968

Apja Amerikába vándorolt

15 évesen kapucinus

1910. fogadalom, papszentelés

1918. stigmák

1999. máj. 2. boldoggáavatás

2000. év katedrálisa

befejezés: 1999. szept. 30. (Pio † évf.)

10e befogadók., 30e a templomtéren

 

Tartalomjegyzékhez  <<<  Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

----------------------------------

https://hu.wikipedia.org/wiki/San_Giovanni_Rotondo

https://www.italieonline.eu/hu/san-giovanni-rotondo-24.htm

http://blog.keresztenyfilmek.hu/pio-atya-nyomaban 

 

Láttuk a kivilágított rendházat és templomot a távolban, de ezen az estén a szállásunkra igyekeztünk először. A hegyeken több mint egy órán át robogtunk szerpentineken, erdei utakon keresztül a tengerparti városkába.

A Bellavista szállodában már vártak bennünket a vacsorával. A türelemmel, meg énekszóval viselt hosszú útért, vigasztalásul fehér és vörös bort kaptunk. Kellemes szobáinkban nem kellett altatni bennünket.

szept. 21.

Kaktuszgyümölcs szedés.

SAN GIOVANNI ROTONDO

Kapucinus kolostor

tavaly: 28700 mise, 1,15 Msz.ostya

         7Mzarándok

(Lourdes 6M, Fatima 2M, Loretto 1M)

gyóntatás: 6-12, és 16-19. 10 gy.sz., 4 ny

2000. év katedrálisa

befejezés: 1999. szept. 30. (Pio † évf.)

10e befogadók., 30e a templomtéren

Keresztút

Simeon = Pio

 

½ 9-kor misénk volt Pio atya kápolnájában, azon az oltáron, ahol ő misézett. Amikor bejelentették, hogy magyar mise lesz, igen sok olasz kiment, de sokan benn maradtak és áldoztak is. Tilos volt énekelni, mert a nagytemplomban mise volt. Mise után a Dómot, Pio atya sírját, celláját, gyóntatószékét és a használati tárgyainak kiállítását látogattuk végig. Sok fotó volt kiállítva életéről. Szemei csodálatosan tükrözik az Ostyában rejlő Jézust, akit látott benne.

Zuhogott az eső. Egy ideig a sírnál imádkoztunk, vettünk néhány lapot, majd az eső dacára végigjártuk a keresztutat.

Mire eljött az indulás ideje, az eső is elállt.