Rieth József: Útiemlékek

Re-kegyhely

Tartalomjegyzékhez  <<<  Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

A Torinói Lepel megtekintésére 2000. augusztus 28-tól szeptember 3-ig zarándok úton vettünk részt. Utunk során megtekintettük Padova, Milanó, Torinó látnivalóit, és a Réi kegyhelyet, valamint a Montichiari Mária-zarándokhelyet, ahonnan a "Rosa Mistika" lelkiség elindult.

 

A Simplon-alagút felé vezető sztrádáról Domodossolánál az autóútról kelet felé letértünk és a Vigezzo völgyben kapaszkodtunk fel Re Mária kegyhelyre. (680m) A falucska hatalmas hegyek közt fekszik, az 1970 méter magas Mont Ziccher (ez északra van, kissé távolabb) és az 1702 méter magas Mont Torrigia (délfelé) között.[B3-5] Itt folyik a Malecco nevű bővizű patak. A svájci határ 6,3 km-nyire van.

 

 

Der obere, italienische Teil des Tales (Val Centovali) heisst Val di Vigezzo. Bei Dogana Italia überschreitet die Bahn die italienische Grenze. – 7 km Ré (680m; mehrere Wirtshäuser) Wallfahrtsort mit neuer Kirche. – Das Tal wird breiter. Über die Melezza nach (28,5km)  Malesco (751m;), wo l. die Strasse aus der Valle Cannobina mündet. – 14km Santa Maria Maggiore (835m), als Sommerfrischebesuchter Hauptort der von Ortschaften belebten Val di Vigezzo. Jenseits (16km) Druogno (826m) senkt sich die Bahn entlang der westlichen Melezza über (21km) Marrone und (25km) Trontano (519m), zuletzt in grossen Windungen (schöne Blicke ins Tocetal) , nach (33km) Domodossola

 

A kegyhely a Vérehulló Madonna kegyképről nevezetes. A kegyképet a hagyomány szerint egy ember 1494-ben kővel megdobta a homlokán és az vérezni kezdett. Innen a "Vérző Mária" név. Az oltár hátsó oldalán őriznek egy üvegcsét a csodás vér maradványával és egy szövetdarabot, amibe ugyanebből a vérből van felszívódva valamennyi. A vért 1962-ben megvizsgálták és valódi vérnek találták. Egy festményen láttuk a csodáról készült képet.[D1]

Történet. 1494. április 29-én Re falucska fiataljai egy "piodella" nevű játékot játszottak. Egy Zukkone János nevű fiatal vesztett a játékban. Dühében egy követ dobott a Szent Móric vértanú templom felé amin a Szent Szűz portréja volt, majd dühösen elfutott. Másnap visszatért és ő is tapasztalta, hogy a képmás homlokából bőséges, illatos vér patakzik. A csodát a falusiak is és a plébános is tapasztalta. A vérzés húsz napig tartott. Két pergamenen is dokumentálták és Crespi Dániel polgármester négy tanúval együtt igazolta is a csodát ezeken a pergameneken. A vér folyása 20 napig (május 18-ig) tartott. Egy szövetdarabbal gyűjtötték össze a vért, amit a pap egy csészébe tett. A környékről sokan zarándokoltak a csoda színhelyére, többen meggyógyultak

A csoda helyén oltárt építettek, majd 1606-1628 között egy nagyobb templom is épült. 1894-ben, a 400-as évforduló tiszteletére Sváj és Olaszország egy nagy templom építését határozta el. A jelenlegi bizánci stílusú reneszánsz bazilikát 1922-ben szentelték fel. A templom elnyerte a Bazilika Minor címet. A benne található oltárban őrzik a szent vérrel átitatott szövetdarabot. Több száz fogadalmi tábla emlékezik meg a csodás gyógyulásokról és meghallgatásokról. Minden évben április 29-május1 között gyalogos zarándoklatot indítanak ide Domodosoláról.

A vér-emlék. Kis mennyiségű vért őriznek egy kis üvegcsében. Az üvegben sárga és piros színű kis kristályok láthatók. Őriznek egy kelyhet és egy vörös foltokkal borított selyem darabot. Az ereklyét először 1628-ban vizsgálták. Második ellenőrzése 1876-1886 között történt Eula püspök vezetésével. A harmadik vizsgálatot Ossola püspök vezette 1948-ban.. Legutóbb 1962 októberében Gramigni érsek vizsgálta. 1962-ben a torinói Judica Cordiglia professzor összetéveszthetetlen vérkomponensek spektrumát állapította meg.

A kép. A 13.-16. században széles körben elterjedt a trónon ülő Madonna ábrázolása. A kezében levő rózsa a szüzességének és a rózsafüzérnek a jele. A szoptató Anya ábrázolása sok helyen megjelent, Tirolban (Genf mellett), Magyarországon (Budapesten, Gorcsonjban), Ausztriában.

 

 

 

A templom két építményből áll. Az egyik 1600 elejéről és a másik, fiatalabb bazilikából (1922-1958). Hatalmas, bazilika méretű templom épült az ősi templomocska fölé.[B2, 6; B20] Ez utóbbi a Basilica Minor címet kapta. A bazilika oldalában továbbra is megmaradt a régi kegytemplom bejárata.[D1] Benn a bazilikában üvegfal választja el és hatalmas üvegajtók az eredeti templomocska berendezését. Az 1300-ból származó eredetileg kívül levő freskó most a főtemplomra keresztben álló, oldalhajószerű kegytemplom oltárán üveg alatt látható, ráhajtható tábla lapokkal, egy szoptató Madonnát mutat.[B7-8] Ezt a képet 1494. április 29-én egy dühöngő, kártyában vesztes férfi kővel a homlokán találta el. A sérülésből 20 napon keresztül vér szivárgott. A vérzésről egy pergament is beszámol, amit Damidle Crespi Vigettes-völgyi tanácsos és 4 jegyző a sérülés napjaiban írt alá. A megdobás után felfogott vér, és egy vérrel átitatott kendő ugyanennek az oltárnak a hátoldalán van a tabernákulumban. Ünnepeken körmenetben viszik körül a vérereklyét. A kegyképet 1894-ben a Vatikánból küldött koronával megkoronázták. Egy másik pergamenen 1500-ból a következő tanácsos tudósít a még vérrel szennyezett kép megtekintéséről.

 

Besteht die Kirche aus zwei bauen, dem von Anfang 1600 und das anderen der jüngsten Basilika (1922-1958) die zum titel "Kleinere Basilica" ausgezeichnet wurde.

Indem man sich dem Hochaltar der Kirche nähert, kan man das Fresko vom 1300 beschauen, das eine stillende Madonna darstellt, die am abend von 29. April 1494. von eine bösen verspielenden Mann auf dem Kopf mit einem Stein getroffen wurde. Aus der Wunde floss Winderblut etwa 20 Tage lang. Das Winder ist in einem Pergament das vom Stadtvogt des Vigettes-tals Damidle Crespi und von 4 Notaren an denselben Tagen des Winders unterschrieben wurde, und in einem anderen Pergament von 1500 vom volgende Stadtvogt Angelo Romano, der sich beim Anblick des noch Blut bezeichsten Bildes bekehrte, beurkundet.

 

Hinter dem Altar wird eine Ampulle mit einem kleinen Menge Wunderblut zum einem mit einigen von derselben Blut eingeweichtem Stoffetzen aufbe-wahrt.

 

A kegyképről Francin Péter Pál olasz származású budai kéményseprőmester másolatot készíttetett. 8 gyermekes családapa volt, és az 1691-92 évi nagy pestis alatt tett fogadalmat: szülőföldjéről gyalog hozta a képet, és a mai Krisztinavárosi templom helyén kápolnát építtetett 1694-ben. A kápolna rövid idő alatt híres és látogatott kegyhely lett (1723-ban megrongálódott, de 1725-26-ban újjá épült. A kápolnát Mária Terézia is többször meglátogatta. 1735-től a várbeli a karmelita, 1786-tól pedig az országúti ferences atyák gondozása alatt állott. 1795-ben templom épült a kápolna helyén, és a kép 1920-ig családok birtokába került

 

A kegyképnek a Krisztinavárosban található 58x43 cm-es olajfestmény egy másolata. Vérző homlokú Madonna ölében ül sötét bársonyruhás kis Jézus. Latin felirata: "Az Anya ölében űl az Atya bölcsessége". A paláston 12 csillag közt 11 üdvözlő szó rövidítése van. Alul olasz felirat: "A regezzovölgyi Re falubeli csodás Máriakép másolata. 1836-ban gróf Széchenyi István a Krisztinavárosi templomban kötött házasságot, ennek emlékére felesége a kegyképnek ajándékozta briliánsokkal díszített, aranyozott ezüst női mellkeresztjét. A kereszt egy ideig a kisded Jézus koronáját díszítette,  később a Szűzanya koronájára illesztették.

 

Magyarországon több másolat is van a Réi Madonnáról. Például a pesti és a dunaföldvári ferences templomban, Budakeszin két helyen is, a pécsi Belvárosi templomban és hogy, milyen erős a kisugárzó ereje, még a szegedi szerb ortodox templomban is található egy.

 

 

 

A homlokán vérző képet a "Vérző Mária" névvel illetik. A kegyképről Francin Péter Pál olasz származású budai kémény-seprőmester másolatot készíttetett. 8 gyermekes családapa volt, és az 1691-92 évi nagy pestis alatt tett fogadalmat: szülőföldjéről gyalog hozta a képet, és ahol ma a Krisztinavárosi templom áll, egy kápolnát építtetett 1694-ben. Ez a kápolna rövid idő alatt híres és látogatott kegyhely lett (1723-ban megrongálódott, de 1725-26-ban újjá épült. A kápolnát Mária Terézia is többször meglátogatta. 1735-től a várbeli karmelita, 1786-tól pedig az országúti ferences atyák gondozása alatt állott. Végül 1795-ben a Krisztinavárosi templom épült a kápolna helyén, és az ősi kép 1920-ig családok birtokába került. A kegyképnek ez az 58x43 cm-es olajfestmény másolata (ilyen másolat sorozatban készült a képről, és sokfelé látható). Vérző homlokú Madonna ölében ül sötét bársonyruhás kis Jézus. Latin felirata: "Az Anya ölében ül az Atya bölcsessége". A paláston 12 csillag közt 11 üdvözlő szó rövidítése van. Alul olasz felirat: "A regezzovölgyi Re falubeli csodás Máriakép másolata". 1836-ban gróf Széchenyi István a Krisztinavárosi templomban kötött házasságot, ennek emlékére felesége a kegyképnek ajándékozta briliánsokkal díszített, aranyozott ezüst női mellkeresztjét. A kereszt egy ideig a kisded Jézus koronáját díszítette, később a Szűzanya koronájára illesztették.

 

 

 

A kegyhelyen csodás gyógyulások is történtek. Barbiéri püspök zarándokházat építtetett, ez a mi szállónk. Neve "Hotel Casa Barbiéri".[D3] Modern berendezése van, a szobában azonban minden fából van: fogas, polc, WC-papír tartó, törölközőtartó, stb. A mennyezet alacsony, fagerendás és fadeszka. Kicsomagolás után sétálni mentünk. Szalézi nővérek vezetik a szomszédos kórházat. Ez "Mária Szeplőtelen Szíve Háza". Megnéztük a bazilikát, a kis utcákat, házakat, boltokat.

 

2000. szeptember 1. péntek

 

Jól aludtunk, a nyitott ablakon finom hegyi levegő jött be. Reggeli után a Bazilikába siettünk, 9 órakor a kegykép előtt misén vettünk részt a kegyhely oltáránál. Háttal misézett Bolberitz atya, mert a műemlék oltár az eredeti formájában lett megőrizve. Nagyon elszoktunk már a háttal misézéstől. Tíz óra után ért véget a mise. Mise után a bazilikát körüljártuk ismerkedve a városka látnivalóival.[B21] Ezután kirándulásra indultunk S.Maria Maggiore városába.

 

 

 

Itt évente nagy búcsú van szeptember utolsó hetében, kéményseprők részére, kéményseprő-találkozó. Ezen a vidéken ősidők óta a nehéz megélhetési gondokon a vándor kéményseprő foglalkozással segítettek. A férfi nép Európában mindenfelé vándorolt, tisztította a kéményeket, a kormot talajjavításra elszállították. A munkában nagy hasznát vették a fiúknak, akiknek már hatéves koruktól az volt a feladatuk, hogy a kéményekben végig mászva kitisztítsák és kijavítsák azt.

 

 

 

Megtekintettük a kéményseprő múzeumot, ahol eszközök, tárgyak, ruhák, fényképek mutatták be ezeknek a családoknak az életét.[B12-15]

 

 

 

A városka temploma Mária mennybevétele tiszteletére van szentelve.[B16] Freskók mutatják elszenderedését, megkoronázását, mennybevételét. A középső nagy mennyezetkép a világ történetét, hitünk történetét mutatja be. A hatalmas panorámán ősszüleinktől kezdve a pátriárkák, próféták, jeles szentek sorakoznak.

 

Sétáltunk a városban. Az ősi házak renoválva vannak, kőlapok vannak a tetőborításra használva.[B9-11; B17] A társaság ezután rövid vásárlásra ment egy bevásárló centrumba. Mi vásárlás helyett a gyönyörű hegyek csodálatára használtunk fel az időnket. [B18-19] Vásárlás után vissza indultunk Ré-be. Tarisznyából ebédeltünk, majd másfél órát aludtunk.

 

Három órakor kirándulásra mentünk Irénkéékkel Villettába. Ez egy szomszédos kis hegyen épült falucska. A 20 perces kapaszkodó egy egyszerű keresztút mentén vezetett a szállónk mögül a falucska határáig. A falu temploma Szent Barnabás tiszteletére van szentelve, az oltárkép a vértanú megnyúzását ábrázolja. A templomban volt egy bepólyázott kis Jézus szobor a Mária kép előtt. Másik kép Szent József halálát mutatta, a keresztelő kápolnában Jézus megkeresztelését láthattuk.[B22-26; D4] A templom mögött a temető volt. Zárva volt, így csak leskelődni tudtunk. Nagyot sétáltunk a faluban. Zeg-zugos utcácskái vannak, szép virágos kertek, erkélyek és ablakok. A régi házak itt is kőlapokkal vannak borítva (jó nehéz lehet ez a tetőszerkezet!). Napos időnk volt, a levegő finom volt. 17,30-ra értünk vissza Ré-be.

 

Tartalomjegyzékhez  <<<  Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

-------------------------------------

https://hu.wikipedia.org/wiki/Re _(Piedmont)