Rieth József: Útiemlékek

Pula

Tartalomjegyzékhez - Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

2004-ben nyaralásra mentünk el Ági unokánkkal az Adria partjára. Selcére terveztük utunkat, de ott mostoha körülmények vártak minket, ezért az Iroda Crikvenicában biztosított számunkra igen kellemes elhelyezést. A nyaralás során ellátogattunk a Limski fjordhoz, a Plitvicei tavakhoz, Porecba, Pulába, Rijekába (az egykori Fiumébe) és Rovinjba.

 

15:20 Pula 9km

 

Pula (Pola) 14km [474-478] Kr.e.2.szd.tól katonai bázis, keresk.ipari hely Colonia Julia Pola Polentia Herculanae 20e.es amfiteatrum Augustus-templom Velencéé1379-ig, genovaiak feldúlják 1631. csak 300 lakos (9 fegyveres) 19.szd. elején Ausztria haditengeri bázisa öblöt föltöltik, városodás, iparosítás

 

A 62 ezer lelket számláló, az Isztriai félsziget déli csücskén, egy védett öbölben fekvõ Pula az Isztria legnagyobb városa, és egyben gazdasági- illetve kulturális központja. Éghajlatát tekintve az enyhe mediterrán a jellemzõ. Pula messze földön híres a borászatáról, halászatáról és hajógyártásáról.

 

Pula környéki barlangokban Kr.e. 6000-ből találták az első életjeleket. Pula első lakói az illír származású Histri nevű törzs volt. A Római Birodalom Kr.e. 177-ben elfoglalta az egész Isztriai-félszigetet, így Pulában is elkezdődött a romanizáció. A tizedik római régióban már említik Pulát, mint gyarmatvidéket.

 

Julius Cézár uralkodása alatt érte el Pula fénykorát. Egymás után épültek a szebbnél, szebb paloták díszes épületek és jelentős római kikötő lett Pula. Lakossága 30ezer főre duzzadt.

 

Kr.e. 42-ben Cézár meggyilkolása és a Triumvirátus felszakadása után Pula (a merénylő) Cassius oldalára került, majd Octavianus győzelme után, Octavianus fennhatósága alá került Pula. Innentől hanyatlás indult el Pula életében.

 

 

A Római Birodalom bukása után keleti gótok foglalták el Pulát. A gótokat a bizánci birodalom kergette el, a bizánciakat pedig a VII. században a szlávok. A szlávok uralkodása sem volt hosszú idejű, hiszen őket, meg a franciák zavarták el 788-ban. 1148-ban a velenceiek rohanták le Pulát, és a Velencei Köztársasághoz csatolták. Pula egészen 1797-ig a Velencei Köztársasághoz tartozott azonban ez a pár évszázad sem múlt el sebek nélkül: rendszeresen megtizedelte a lakosságot a pestis, a malária, és a tífusz. Volt amikor 3000 főre apadt Pula lakossága.

 

 

A Velencei Köztársaság bukás után az Osztrák-Magyar Monarchiához került Pula. A Monarchia legfontosabb haditengerészeti bázisává építettek át Pulát. Ekkor veszítette el antik római kinézetét és épült át iparvárossá.

 

Az I. világháború után Olaszországhoz, majd a II. világháborúban Németországhoz került. A II. világháború után a Jugoszláv szocialista állam része lett. 1992-ben Jugoszlávia összeomlásával került vissza Pula Horvátországhoz.

 

Minden pulai városnézés legfontosabb állomása a pulai amfiteátrum, ahol egykoron gladiátorok harcoltak egymással. Az I. században Vespanius uralkodása alatt épült, pontosan akkor amikor a Római ikertestvére. Az építkezéshez a helyi mészkőből történt. A pulai amfiteátrum eliptikus alaprajzú, a hosszabbik szélessége 130 méter, míg a rövidebb 100 méter. Méretét tekintve a Római Birodalom öt legnagyobb arénája közé tartozott, még a Római Colosseumnál is nagyobb. Amfiteátrum Kr.e. 30- Kr.u.14 (71?) 132m X 105m belépő kb. 20 Kuna előtte forrás.

 

 

Eredetileg 20.000 néző befogadására volt alkalmas. A nézők egyik fele ülve, míg a másik fele állva nézte végig a gladiátorok élet-halál harcát. Ma kulturális előadások helyszíne az amfiteátrum, úgymint a Film Fesztivál, a nyári Opera Fesztivál, illetve a Lovas Fesztivál és további neves koncertek, rendezvények helyszíne. Az amfiteátrum pincéiben, ahol egykor a gladiátorok vártak a küzdelemre, most festményeket állítanak ki, illetve szőlészeti- és olívabogyó termesztési kiállítás látható

 

Citadella régi városfalak és bástyák

Herkules kapu Porta Gemina (kettőskapu)

római szinház romjai

Régészeti Múzeum

nekropolis, temetőhely

 

Nymphaeon szentély helye

 

Bazilika 6.szd. freskótöredékekkel átépítették a 13., 16., 18.szd.ban beépítve római kövek, oszlopok

Velencei erőd, citadella, ma múzeum

 

Pulából visszaindulás 16:44

Tartalomjegyzékhez - Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

-------------------------------------------

https://hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%B3la