Rieth József: Útiemlékek

Pousoli

Tartalomjegyzékhez  <<<  Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

1999. szeptember 15-től szeptember 23-ig autóbuszos zarándokként jártunk Olaszországban. Célunk volt Sienai Szent Katalin, Szent Januáriusz, Boldog Pio szentek kegyhelyeinek sorra látogatása és az utunk során érintett szenthelyekkel, valamint jelentősebb kulturális látnivalókkal való ismerkedés. A körutunk során meglátogatott városokat és nevezetességeket bővebben bemutatom: Siena, Róma, Aquino, Capua, Caserta, Monte Cassino, Nápoly, Pozzuoli, Vezuv, Pompei, Rotondó, Loreto, San Marino. A zarándokúti élményeinket (a Magyar útszakasz (1. rész) és az Ausztriai útszakasz (2. rész) bevezető részével) az Olaszországi útszakasz (3. rész)  emlékeinek vázlatával foglaljuk egységes történetté.

Pozzuoli község (comune) Olaszország Campania régiójában (olaszul regione), Nápoly megyében (provincia), a Campi Flegrei vidékén.

          Kezdetben görög gyarmatváros volt Dicaearchia néven. Az ókori rómaiak Puteoli névre keresztelték át. A görög és a római település is korának fontos városa volt. A rómaiak Kr. e. 194-ben hozták létre itt saját kolóniájukat. A város latin kutacskát jelent és a környéken található számos forróvíz-feltörésre utal.

          Puteoli kikötője nagy gyűjtőhelye volt az Alexandriából gabonával megrakottan érkező és az egész római világ számos kikötőjéből jövő hajóknak. A kikötő volt egész Campania fő áruátrakóhelye, beleértve a fújt üveget, a mozaiklapokat, a kovácsolt vasat és a márványt. A közeli Misenum pedig a római hadihajók, a korabeli világ legnagyobb flottájának fő bázisa volt.

          A hagyomány szerint Rómába utazva Pál apostol itt ért partot hajóútja után, hét napig itt időzött (Apostolok cselekedetei 28,13-14), majd útitársaival együtt a Via Appián indult el Rómába.

          Puteoli volt a színhelye 37-ben Caligula híres „tréfájának”. Hajókból három kilométeresnél hosszabb pontonhidat építtetett Puteolitól a szomszédos Baiaeig és átlovagol rajta, hogy beteljesítse a jóslatot, amely szerint nincs több esélye császárrá válni, mint arra, hogy átlovagoljon a baiaei öblön.

          A város védőszentje Szent Proculus, aki itt halt mártírhalált a 4. században társaival. A hagyomány szerint a város címerében található hét sasfej a hét vértanut jelképezi. Szent Proculus ünnepnapja november 16. A szent szeretetteljes helyi beceneve 'u pisciasotto („nadrágpisilő”), mert ünnepnapján gyakran esik az eső. A pozzuoliak május második vasárnapján is a szent napját ünnepelik.

          1982 augusztusa és 1984 decembere között a város földrengések és bradiszeizmikus (függőleges) földmozgások százait szenvedte el, amelyek a csúcspontjukat 1983. október 4-én érték el. Nyolcezer épület szenvedett károkat és 36 ezer embert kellett kiköltöztetni, sokukat véglegesen. A tengerfenék majdnem két métert emelkedett és így a Pozzuoli-öböl alkalmatlanná vált a nagyobb hajók fogadására.

Látogatásunk 1999. szept. 19.

             Délután kivitt minket a busz a Nápoly szomszédságában fekvő Posuoli, (vagy Pozzuoli) városrészbe.

            A helység a Sulfatara alatt, a tengerparton terül el, fürdőváros és zarándokhely. Itt a hegyen vulkáni iszap fortyog, magma melegíti, kéngőz szivárog elő, dobbantásra a föld tompán kong. Már a rómaiak fürdőéletére is vannak emlékeink.

             Amfiteátruma  147x117 méteres, igen jó állapotban van. 40e néző befogadására volt alkalmas, vízijátékokat is rendeztek benne. Januáriusz (Gennaro) vértanúhalálának emlékhelye. Az ítélet után vadállatok elé vetették, de azok nem bántották.

             Ezután lefejezték a Solfataránál. Emlékét a városkában szentély, kápolnával (574) őrzi.

             Itt látható golyóálló üveg és páncélajtó mögött a kivégzés köve, rajta vérnyomokkal, ahol is a vér színe megélénkül a vércsoda időpontjaiban. Misét mutatott be az atya a templomban. Az ünnep alkalmából óriási készülődés volt, estére népünnepélyt készítettek elő.

Képgyűjtemény

(A zarándokút leírásának folytatásához.)

Tartalomjegyzékhez  <<<  Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

---------------------

https://hu.wikipedia.org/wiki/Pozzuoli 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Solfatara

https://www.tripadvisor.co.hu/Attraction_Review-g194864-d544850-Reviews-Vulcano_Solfatara-Pozzuoli_Province_of_Naples_Campania.html http://czanikcsabaarpad.hu/film-vulkanok/egy-napolyi-vulkan-a-solfatara