Rieth József: Útiemlékek

Pompei

Tartalomjegyzékhez  <<<  Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

1999. szeptember 15-től szeptember 23-ig autóbuszos zarándokként jártunk Olaszországban. Célunk volt Sienai Szent Katalin, Szent Januáriusz, Boldog Pio szentek kegyhelyeinek sorra látogatása és az utunk során érintett szenthelyekkel, valamint jelentősebb kulturális látnivalókkal való ismerkedés. A körutunk során meglátogatott városokat és nevezetességeket bővebben bemutatom: Siena, Róma, Aquino, Capua, Caserta, Monte Cassino, Nápoly, Pozzuoli, Vezuv, Pompei, Rotondó, Loreto, San Marino. A zarándokúti élményeinket (a Magyar útszakasz (1. rész) és az Ausztriai útszakasz (2. rész) bevezető részével) az Olaszországi útszakasz (3. rész)  emlékeinek vázlatával foglaljuk egységes történetté. Ellátogatva Pompeibe, igyekeztünk a mostani turistáktól hemzsegő romvárost képzeletünkben az egykori elképzelt rómaiakkal megtölteni, azok nagyvárosi életét rekonstruálni.

Pompeii ókori római romváros Nápoly közelében, Campania olasz tartományban. Eredeti etruszk neve Pmpei, népszerűsítő irodalomban és útikalauzokban Pompeji, a közelében elterülő mai olasz város neve Pompei. A város a Vezúv lábánál, lávatalapzaton épült. Valószínűleg az oszkok alapították. A Vezúv kitörése pusztította el 79-ben. Hatalmas hamu- és lapillitömeg lepte be a várost, teljesen eltemetve azt. Véletlenül, a 16. században a Sarno-folyó szabályozási munkálatai során bukkantak rá az első falmaradványokra. 1748. április 6-án kezdték meg hivatalosan az ásatásokat. 

79. augusztus 24-én a Vezúv kráterét évezredekig elzáró lávadugó váratlanul, iszonyú erővel dobódott ki Campania derült egére. A tűzhányó kilométernyi magasságba lövellte a kőtörmeléket, és fülsiketítő égzengés kíséretében felrobbant a hegy csúcsa. Az eget elsötétítette a vulkáni hamuból képződött sötét felhő, amely azután három napig gomolygott a katasztrófa színhelye fölött. Pompeiit 7–8 méter vastag hamuréteg fedte be, s a borsószemnyitől a mogyorónagyságig terjedő kövek szüntelenül hulló zápora temette el.

A második világháború során a szövetségesek egyik felderítő repülőgépének személyzete állítólag náci hadosztályt észlelt Pompeii romjai között. A szövetséges parancsnok elrendelte a romváros bombázását, s ennek során romba dőltek a város több mint kétezer éves épületei. A helybéliek elbeszélése szerint a bombák az akkor éppen működésben levő Vezúvot is elérték. Szerintük ez okozta a tűzhányó legutóbbi nagy kitörését, 1944-ben.  

Látogatásunk 1999. szeptember 20-án

                11-kor már indultunk is tovább a buszunkkal a Vezuvtól. Hosszú kerülővel, másfél óra alatt jutottunk el Pompeibe. Megnéztük a Pompei bazilikát, majd az ásatásokat. 79. aug. 24-én tört ki katasztrofális mértékben a Vezúv. Ekkor 6 méter vastag hamutakaró fedte be a várost.

1748. Bourbon III.Károly alagútja

1860 után tervszerű feltárás indult a város kiszabadítására. Elképesztően nagy munka ennek a hatalmas hamutömegnek az eltávolítása. Száznegyven év után még mindég csak egy kis rész van kiásva. A munka manapság is folytatódik, az utcák végén ott magaslik a meredek partja a vastag takaró rétegnek.

                Vigasztalan kép fogadott minket. Halott város ez, igen szomorú és megrendítő látvány. Beleképzeltük magunkat azoknak az embereknek a helyébe, akik arra ébredtek, hogy a Vezúv kitört, és ömlik a láva, záporozik a hamu.

Igen érdekes volt látni a kiásott épületeket, üzleteket, a hamuval belepett és meghalt embereket kínos mozdulatokba merevedve. Az utcák, épületek szinte változatlanul maradtak fenn.

A falakon csillog a mozaik, ragyog az aranyozás. A festékek szinte semmit sem fakultak, talán a kénes gázok is segítettek konzerválni mindent. Persze a régészek is közreműködtek, például az ajtók, ablakok fölé friss deszkákat tettek, hogy a fennmaradt falrészletek ne szakadjanak le.

Berendezési tárgy kevés maradt a területen, azok múzeumba kerültek, vagy raktárakba. Így a töménytelen turista elől is jobban megvédhetők.

                ¾4-kor indultunk tovább. (Kapcsolódó Olaszországi útibeszámoló)

Tartalomjegyzékhez  <<<  Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

---------------------------------------------

https://hu.wikipedia.org/wiki/Pompeii

http://mult-kor.hu/20130502_pompeji_megsemmisulesenek_tortenete