Rieth József: Útiemlékek

Plitvicei-tavak

Tartalomjegyzékhez - Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

2004-ben nyaralásra mentünk el Ági unokánkkal az Adria partjára. Selcére terveztük utunkat, de ott mostoha körülmények vártak minket, ezért az Iroda Crikvenicában biztosított számunkra igen kellemes elhelyezést. A nyaralás során ellátogattunk a Limski fjordhoz, a Plitvicei tavakhoz, Porecba, Pulába, Rijekába (az egykori Fiumébe) és Rovinjba.

A Plitvicei tavak (horvát: Plitvička jezera) Horvátországban található tórendszer. Európa egyik legszebb természeti látványossága egy völgyben terül el, erdős hegyek veszik körül.

 

Fekvése

A tavak Karlovactól 75 km-re fekszenek. A Mala Kapela és a Plješivica hegyvonulatainak találkozásánál több folyócska fut össze, melyek északról déli irányba robogva egységes tórendszert hoztak létre. A Plitvicei-tavak Nemzeti Park tizenhat nagyobb és két kisebb lépcsőzetesen elhelyezkedő tavát 92 vízesés köti össze. A tavak felszíne összesen 2 km².

 

 

A Plitvicei-tavak Nemzeti Park területe eléri a 200 km²-t (20 000 hektár), amelyből több mint 15 000 hektár erdős terület. A vizek felszíne 215 hektárt tesz ki.

 

A Nemzeti Park

Páratlan szépsége, növény- és állatvilágának gazdagsága miatt ezt a területet már 1949-ben Nemzeti Parkká nyilvánították. Területén több védett állatfaj él: medve, farkas, vidra, erdei fülesbagoly. 1979-ben a vidék rákerült az UNESCO természeti világörökségi listájára.

 

Az évezredek során a Matica, Rječica és Plitvica folyócskák összegyűlt vize kioldotta a mészkövet és e természeti átalakulások hatására tavak, vízesések, zúgók, források és barlangok tarkította, vadregényes táj alakult ki. A vízesés kőzetének korát 4000 évre becsülik. A terület karsztos vidék, de a kőzet anyaga mésztufa.

 

A tórendszert két folyó táplálja: a Bijela Rijeka és a Crna Rijeka, ezek vize itt-ott tóvá duzzad. A víz 636 m tengerszint feletti magasságból 8 km hosszú bonyolult rendszerű tólépcsőzet által 133 m tengerszint feletti magasságba jut. A Plitvički Ljeskovac nevű falu mellett több kis patak egyesül és immár Matica néven futnak a legmagasabban elhelyezkedő, 40 m mély Prošćansko tóba.

 

Két nagyobb területre osztható:

            felső tavak vidéke: Prošćansko jezero, Ciginovac, Okrugljak, Batinovac, Veliko jezero, Malo jezero, Vir, Galovac, Mihino, Jezerac, Burget, Kozjak.

           alsó tavak vidéke: Milanovac, Gavanovac, Kaluđerovac, Novaković brod

           – ezek két vízesésbe torkollnak, a Korona és a Plitvice vízesésekbe.

           A Park különleges látnivalói a karsztbarlangok, a Nagy-barlang, a Fekete-barlang és a Tónimfa-barlang.

 

A Nemzeti Park területe 295 km2, ebből a tavak felülete 2 km2. A tizenhat tó észak - déli irányban, füzérszerűen húzódik a Kapela - hegységben. 190 - 200 vízesés köti össze őket. A számuk változó, a vízbőségtől függően vannak időszakos vízesések is...

 

 

 

Természetes módon a tavakat tápláló hegyi patakok is zuhatagokkal, vízesésekkel tarkítják a tájat. Számtalan kanyarulattal, csendben keresi útját a jelentéktelen Plitvice-patak a kiterjedt lombos erdőségben. Célja egy sokkal szélesebb folyó, amivel furfangos módon egyesül: 71 méter magasságból ömlik a Plitvice ezüstösen csillogó vize a Korana-folyóba. A közlekedés még gyalogosan is nehéz, a turistákat palló úton vezetik végig a területen. A turistaút csak néhány helyen visz a lejtős szárazföldön. A völgyben lefelé haladva, az szurdokszerűen összeszűkül, ami csak egészen kicsi tavacskák kialakulását teszi lehetővé. Ugyanakkor itt jöttek létre a legnagyobb - 30-40 méteres - és legszebb vízesések, mint a Korona és a Plitvice...

 

 

 

 

 

 

 

 

Tavak:

Baltinovac-tó mentén haladva még három tavat találunk

Ciganovac-tó

Galovac-tó. Zúgók sokasága után következik, felülről megkerülve csodás kilátásban részesülünk. 582 méter magasan van és legnagyobb mélysége 24 méter. A tó végénél a víz több helyen is közel 20 méter magasból zúdul alá. A már fentről is megcsodált vízesések ilyen közelről még csodálatosabbnak tűnnek.

Gavanovac-tó: átlagosan 10 méter mély, hossza 100, szélessége 65 méter

Gradinsko-tó: a Gradinsko-tó már 553 méterre helyezkedik el a tenger szintje felett, vagyis a tavakat bejárva, már mintegy 50 métert emelkedtünk és a folyó is ennyit zuhan a vízeséseken keresztül. A tó legnagyobb mélysége 10 méter és területe majdnem eléri az 1 km2-t.

Kaludjerovac –tó: a tenger szintje felett 505 méteren lévő tó hossza 225, míg szélessége 70 és 100 méter között változik.

Kis-Jovinovac-tó

Kozjak: a tórendszer legnagyobb tava, a Kozjak majd 2,5 kilométer hosszú, legnagyobb szélessége 670 méter, míg legnagyobb mélysége eléri a 46 métert is.

Milanovac-tó: az alsó tavak legnagyobbja a 18 méter mély Milanovac-tó, melynek hossza 470, szélessége 50 és 90 méter között változik.

Nagy-Jovinovac-tó

Novakovica brod: a legalsó tó, mielőtt a Korana patak elhagyja a völgyet. A tó hossza 90, szélessége 50 méter, mélysége 3 méter, pallókon haladva érhető el a 76 méteres sziklaszirtről alázúduló Plitvica patak. Kilátót is találunk a tónál.

Okrugljak-tó: utunkat jobbról szegélyezi, mely már 613 méter magasan van a tenger szintje felett és a víz egy 7 méteres vízesésen keresztül érkezik bele a Ciganovac-tóból.

Proscansko-tó A Felső-tavak sorát, és egyben a Plitvicei-tavakat a Proscansko-tó zárja. A tó felszíne 636 méter magasan helyezkedik el, ami azt jelenti, hogy a Novakovica brod-tó 133 méterrel helyezkedik lentebb ettől a szinttől. A Proscansko-tó legmélyebb pontja 37 méter, hossza 2,1 kilométer, szélessége pedig 180 és 400 méter között változik.

Vir-tó

 

----------------------------------------------------------

Plitvice 8km [380-382]   20000 hektáros Nemzeti Park (1951-óta), rezer   Belépő kb. 80 kuna (hajó és vonat is benne   16 tó, sok ág, zuhatag   636m-ről 8km-es tólépcsőzet 133m-t esik   Felső tavak:   Prosce tó, öblök, fenyőerdő   Ciginovac-tó   Okrugljak-tó   Batinovac-tó   Veliko (Nagy)Jezero-tó   Malo (Kis) Jezero-tó   Vir-tó   Galovac-tó   Mihino(jezero)-tó   Jezerac-tó   Burget-tó   Kozjak-tó, partján Velika Poljana központ   Alsó tavak:   Milanovac-tó   Gavanovac-tó   Kaludjerovac-tó, zuhogó ágak, vízesések   Sastavci (Egyesülő) gyűjti egybe   Korana vízesések északra,   Plitvice vízesés nyugatra   Novakovicev brod-tó   Karsztbarlangok:   Golunjaca   Velika Pecina (Nagy Barlang)   Mracnjaca 165m hosszú   Crna Pecina (Fekete Barlang), más néven   Vila Jezerkinja (Tónifa-barlang)

 

Tartalomjegyzékhez - Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

-----------------------------------------

https://hu.wikipedia.org/wiki/Plitvicei-tavak

http://www.lbalazs.eoldal.hu/cikkek/plitviceinemzetipark.html