Rieth József - Útiemlékek:

Passau

 

Tartalomjegyzékhez - Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

1994. július 26-28. közt egy zarándokúton vettünk részt a Julianus Tours utazási iroda szervezésében. A körút során meglátogattuk Passaut, Altöttinget, Oberndorfot és St. Floriant.

Passau

Passau (latinul: Batavis vagy Batavia, ill. Passavium; olaszul: Passavia; csehül: Pasov) Németország egyik legfontosabb városa, mely Alsó-Bajorországban található. Belvárosában talákozik a Duna, az Inn és az Ilz, innen ered neve, a Dreiflüssestadt („három folyó városa”). Ötvenezer körüli népességéből nagyjából 10 000 fő az 1978-as alapítású helyi egyetem tanulója. Passauban nyugszanak Gizella királyné földi maradványai.

Passau Németországban, három folyó, a Duna, Inn és Ilz folyók találkozásánál található, nem messze a német-osztrák határtól. A folyók meghatározzák a város látképét. Alsó-Bajorország legfontosabb városában 1978 óta egyetem is van. A "három folyó városa" Németországban egyedülállóan régi, 2000 éves város. Még a rómaiak és a kelták építették. Későbbi történelme során fontos keresztény központ volt, ide kötődik az 1552-es vallási béke. A város mai képe egy élő város, ahol mind a sportot, mind a kultúrát nagyon fontosnak tartják. Szabadtéri és fedett koncertek sokaságát tartják nem csak nyaranta, hanem egész évben a városban. A fesztiválok közül kiemelkedik az Európai hetek fesztiválja. A Passauba látogatók könnyen megtalálhatják az óvárost, mindössze a folyót kell követni. A hangulatos, kacskaringós, lekövezett utcákat végigkísérő színes, barokk stílusú házak térkép nélküli felfedezésre csábítanak mindenkit. Az kis tereken, szélesebb utakon rengeteg étterem, kávézó teraszáról nézelődhetünk. A Duna partján széles sétány és az azt övező park rengeteg paddal várja a pihenésre vágyókat.

15,33-kor pillantottuk meg Passaut . A város az Ilz - Duna - Inn folyók összefolyásánál épült . Ilzstadtba érkeztünk, utunk egyenesen a Mariahilfsbergre vezet. Szűk, meredek, kanyargós úton kapaszkodik fel a busz. A templom felett van a parkoló. Jól esik olvasni a parkoló hatalmas reklámtábláján az Ágostoni mondást: "Nyugtalan a szívünk, Uram, amíg Benned meg nem nyugszik". A parkoló közelében egy teraszról pompás kilátás nyílik az Óvárosra. Kr. e. 100-ban kelták lakták, Boiodurumnak nevezték. 80-ban a rómaiaké, Castra Batava a neve. 739-ben Bonifác püspök székhelye, innen indulnak missiók kelet felé, Esztergomba is. 1803-tól Bajorországhoz tartozik.

Innstadt részletei is láthatók egy kissé innen. A Duna túlpartján meredek sziklákon díszes vár ül, Veste Oberhaus . A sziklákra ragasztva családi házak sorakoznak. Csuda romantikus lehet ott lakni, lábuk alatt a Duna, a középkorias hangulatú Óváros , és szemben a kapucinus templommal a hegy.

A Mariahilfsberg oldalában rövidesen elértük az 1627-ben épült kapucinus templomot . Az udvara felöl mentünk be . Nagyon hangulatos. Az udvar egyik üvegajtója mögött található a 321 lépcsős igazi feljárat. I.Lipót itt a templomban adott hálát Bécs felszabadulásáért.

A hegyről lemenve először a Szent István Dómba mentünk. Valamikor pogány római szentély állt a helyén. Templom épült rá az 5. században. a 8. sz.-ban megnagyobbították, a 15-16. sz.-ban átépítették. 1662-ben leégett, csak a szentély, a kereszthajó, a Szt István torony és az 1262-ből származó kripta maradt meg. 1668-ban elkezdték az újjáépítést, sokszor változtattak rajta, 25 évig tartott a munka. A szószéket George Raffael Domner készítette, a 4 evangélistát mintázza. A templom tízezer embert képes befogadni. Barokk stílusú, a Salzburgi dóm mása. Sok olasz művész dolgozott rajta, a tornyok a múlt század végére készültek el. Gyönyörű Mária szobor áll az egyik oszlop mellett. A főoltár talán szokatlanul túl modern, Szent István megkövezését ábrázolja. Itt található a világ jelenlegi legnagyobb templomi orgonája 1924-28-ból. Harangja Bajorországban a legnagyobb, súlya 7850 kg. Csodálatos fogadalmi kápolnája van oldalt.

A Dóm téren egymás mellett sorakoznak a középkorias hangulatú épületek, a püspökség, a szeminárium. Barokk kút áll a téren; Szűzanya Jézussal. A keskeny utcák még az autó és turista forgalmukkal együtt is nyugalmat árasztottak.

Szűk, kockaköves utcán mentünk lefelé , az utca végén házak közé szorulva látható Frauenkloster Niedernburg román stílusú templom, a 8.sz.-ból. Az Agilolfing dinasztia építtette. A 11.sz.-ban gótikus előcsarnokot kapott. A templom szinte üresnek tűnik.

Gizella sírja 1060-ból való, az oldalhajó vaskos oszlopai között teljesen rejtve egy oldalkápolnában . Két sas díszíti a kápolnát, és egy kereszt. II. Henrik császár húga volt. A síron csokrok, koszorúk. Az egyik szalagon Göncz Árpádné neve. A templom Gizella sírja fölött épült. Szentmisén veszünk részt, ministrálok. A nővérek, akik a templomot gondozzák, eleinte roppant zárkózottak, szinte elutasítóak. A sekrestyés nővér állandóan ismételgette, hogy a misézés szándékát előre be kellett volna jelentenünk. A mise után aztán erőt vettek magukon, előkerítettek egy nővért, így módunk volt tőlük levelezőlapokat, emlékfüzeteket, kegytárgyakat is vásárolni.

Lementünk a Dunához . Rövid sétát tettünk még a Duna rakpartján, majd visszasétáltunk az autóbuszunkhoz. 18,30-kor elindultunk dél felé, irány Altötting. Utunkat tovább folytatva Marktl am Innbe érkeztünk. Ez a a felső-bajorországi kis falu arról nevezetes, hogy 1927-ben itt született Joseph Alois Ratzinger - XVI. Benedek pápa.

Tartalomjegyzékhez - Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

----------------------------

https://hu.wikipedia.org/wiki/Passau

https://www.tripadvisor.co.hu/Attractions-g187311-Activities-Passau_Lower_Bavaria_Bavaria.html

http://www.origo.hu/utazas/20060919passau.html

http://www.utikalauz.hu/nyugat-es-eszak-eu/strausz_ildiko_passau_-_kirandulasok_bajororszagban_-_nemetorszag_-_2007/