Rieth József: Útiemlékek

Párizsi utunk - 12. Fontaineblau

(Tartalom <<<  1. Párizsi utunk)  <<  11. Montparnasse  <<  12. Fontainebleau  >>  13. Múzeumok  >>    

Tartalomjegyzékhez  <<<  Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

1991. július 5-21. között egy Párizsi kalandon vettünk részt. Nem idegenvezetővel jártuk a várost, hanem útikönyvek és térkép alapján -- kifejezetten a nem túl komoly nyelvtudásunkra építve -- igyekeztünk felkutatni a várost. Csodálatos élmény volt ez az expedíciónk. Életre szóló élmény...

1991. július 17. kedd.

Fontaineblau

 

 

            Korán ébredtünk, és gyors elhatározással úgy döntöttünk, hogy elutazunk Fontaineblau-ba. Egyrészt a múzeumi bérletünk  másnap  járt le, másrészt így az időnk felhasználása kedvezőbbnek tűnt. 9 órakor már készen is voltunk, busszal kimentünk a Lyoni pályaudvarra, megvettük a jegyeket [1], és megkerestük vonatunkat. Volt még időnk, sétáltunk a pályaudvar környékén egy kicsit. Háromnegyed órás utazással meg is érkeztünk ebbe a kis kertvároskába.

 

 

 

Fontainebleau-i vasúti jegy és menetrend

 

Fontainebleau (ejtsd: fontenebló), franciaországi város Seine-et-Marne megyében, az azonos nevű kerület (arrondissement) és kanton központja. 16 km-re van Meluntól, a vasút mellett, egy 19000 hektáros erdőben, amelyet róla neveztek el.

Legnagyobb nevezetessége a kastélya, a reneszánsz egyik csodája, egy nagy, szabálytalan alakú épület, amely öt udvart (Gour du Cheval Blanc vagy des Adieux, de la Fontaine, ovale, des Princes és des Officis) zár körül. Legszebb részei a Chapelle de la Trinité, Martin Fréminet tetőfestményeivel, a Salle du Conseil Boucher festményeivel, a Salle du Trône, gyönyörű tetővel; a Galerie de Daine, most könyvtár, Merry-Joseph Blondel és Abel de Pujol mitológiai festményeivel; a Salon Louis XIII., Ambroise Dubois festményeivel; a Galerie d'Henri II., Niccolo dell'Abbate és Francesco Primaticcio festményeivel; a Galerie de François I., egyike a legszebbeknek, Rosso Rossi festményeivel; a Galerie des Fresques, illetve a színház.

A kastély alapítója állítólag VII. Lajos volt; építtetője azonban I. Ferenc, aki azt francia és olasz művészek segítségével alapjából építtette föl újra; II. Henrik és IV. Henrik kibővítették, I. Napóleon császár és Lajos Fülöp király restauráltatta. A francia uralkodók közül I. Ferenc, II. és IV. Henrik és I. Napóleon tartózkodott itt hosszasabban. Az első itt fogadta nagy fénnyel 1539-ben V. Károly német-római császárt, IV. Henrik pedig itt fogatta el Biron marsallt, hogy azután kevéssel utóbb a Bastille-ban kivégeztesse.

Ausztriai Anna anyakirályné kormányzósága alatt a svéd Krisztina királynő lakott benne, aki előbbi kegyencét, Monaldeschit is itt végeztette ki 1657. november 10-én. XIV. Lajos, aki különben ritkán lakott Fontainebleu-ben 1700-ban itt fogadta a hírt II. Károly spanyol király haláláról és itt fogadta el Anjou Fülöp nevében a spanyol örökséget. Nagy Péter cár és VII. Keresztély dán király itt voltak XV. Lajos vendégei. Napóleon itt tartotta fogva 1812-14-ig VII. Piusz pápát és itt írta alá 1814. április 5-én lemondását a császári trónról.

A palotáig  1,2km  út volt, amit városnézésre használtunk, sétáltunk. Szép takaros házak vannak, benn a centrumban sok üzlettel. Az utca tiszta, sok a fa, bokor, virág. Tornyos házak, egy-két emeletesek mindenfelé. Nagyon tetszett a város mindkettőnknek.

 

Fontainebleau-i kastély látképe

[3]A királynő szobája

 

            Szerencsésen megérkeztünk a kastélyhoz [2] ,de 12-kor zárták a kiállítást. Mi még zárás előtt besurrantunk és sikerült Napóleon rezidenciáját megnéznünk. Megcsodáltuk a szalonjait, ágyát, Mária Lujza szobáját [3], boudoir-ját, gyermekeik játékait, stb. és már tereltek is ki minket, mert 14 óráig szünetel a látogatás.

 

 

 

Fontainebleau-i kastély

 

            Elindultunk a csodálatos parkot felfedezni. Nem olyan mint a Versaillei, de azért szép. Több [4] van, sok szökőkút, szép gyep virágszegéllyel, fák-fák-fák  és erdők körbe-körbe. A pontyok tavában valóban nyüzsögtek a halak, hatalmas aranyhalakat is láttunk. Nincs értelme mindazt ismételni, ami az útikönyvben megtalálható a parkról, a kastélyról és a kiállításról.

 

 

Kastélyrészletek és a kápolna

 

            Kettőkor visszamentünk a kastélyba, ahol már hosszú sor állt a pénztárnál. Mi csak felmutattuk bérletünket, és már mehettünk is be a sor mellett. Szinte egyedül sétáltuk végig a hatalmas termeket, a kápolnát, annyira a sor elejére kerültünk. Gyönyörű volt mindenütt a mennyezet is, a falak díszítése is. Láttunk néhány ötletes bútort is, pl. összecsukható íróasztalt. Kb. 1/2 4-ig nézelődtünk, majd a városkában [5] egy kis vargabetűvel elindultunk a vonathoz. [5] Meglátogattuk a Saint Louis templomot (ismertetője is volt). Bőven volt időnk, 4.47-kor robogott be emeletes vonatunk, amivel Párizsba utazhattunk.

            Vacsoránk leves, káposzta, puding volt. Chantal ígérete ellenére nem jött, így este 1/2 10-kor hívtuk. Szállás ügyben semmit sem intézett, de a rokon lányok csak pénteken jönnek, így egy napig még maradhatunk.

 

(Tartalom <<<  1. Párizsi utunk)  <<  11. Montparnasse  <<  12. Fontainebleau  >>  13. Múzeumok  >>    

Tartalomjegyzékhez  <<<  Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

-----------------------------------------

https://hu.wikipedia.org/wiki/Fontainebleau

http://mindenuttjooo.blogspot.hu/2016/04/fontainebleau-kastely-chateau-de.html

http://www.grotius.hu/publ/displ.asp?id=LGOXRU