Rieth József:

Útinaplók - Oberndorf

Tartalomjegyzékhez - Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

1994. július 26-28. közt egy zarándokúton vettünk részt a Julianus Tours utazási iroda szervezésében. A körút során meglátogattuk Passaut, Altöttinget, Oberndorfot és St. Floriant.

 

 

Oberndorf bei Salzburg ist eine Stadt in Österreich mit 5600 Einwohnern (Stand 1. Jänner 2012).

 

 

Sie liegt im Norden des Bundeslandes Salzburg am rechten Ufer der Salzach gegenüber der bayerischen Grenzstadt Laufen. In Oberndorf wurde 1818 erstmals das Weihnachtslied Stille Nacht, heilige Nacht aufgeführt.

 

 

An der Stelle der ehemaligen Pfarrkirche steht seit 1937 die Stille-Nacht-Kapelle.

A kisvároska egyik dombján áll a kápolna, nagyon piciny . Az oltárképet alig lehet befogni a fényképező géppel . Azt mondták, hogy egy árvíz egyszer elmosta, aztán újjáépítették. Hogy hogyan tudott a dombra felmászni az árvíz?... Legalább is úgy néztem, a domb kiemelkedik annyira a környezetből, hogy egyszerű áradás nem tud hozzájutni. Persze lehet, hogy egy a dombról lezúduló felhőszakadás árja söpörte egyszer el, de azt is el tudom képzelni, hogy az árvíz után dombot hordtak oda, és azon építették újjá. A dombról kellemes kilátás van a falura .

 

Stille-Nacht-Kapelle Oberndorf ist vor allem durch das Weihnachtslied Stille Nacht, heilige Nacht bekannt, das 1818 in der Christmesse in der alten Pfarrkirche St. Nikolai vom Hilfspfarrer Joseph Mohr (Liedtext) und vom in Arnsdorf tätigen Lehrer Franz Xaver Gruber (Melodie) zum ersten Mal öffentlich aufgeführt wurde.

 

 

Ein Museum befindet sich in unmittelbarer Nähe zur Gedenkkapelle. A kápolna után meglátogattuk a szomszédos utcácskában található kis múzeumot, ahol sok látnivalónk ugyan nem volt, de levelezőlapokat, prospektusokat tudtunk szerezni. Körülsétáltunk a kisváros központjában, majd 10 órakor indultunk is tovább.

 

 

Jährlich am 24. Dezember findet hier eine weihnachtliche Feier statt.

 

 

Képgyűjtemény

 

 

 

Tartalomjegyzékhez - Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

-----------------------------------------

https://hu.wikipedia.org/wiki/Oberndorf_bei_Salzburg

https://de.wikipedia.org/wiki/Oberndorf_bei_Salzburg

https://de.wikipedia.org/wiki/Stille-Nacht-Kapelle