Rieth József: Útiemlékek

Nizza

Tartalomjegyzékhez  <<<  Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

2001. június 24-július 1. között egy Lourdes-Fatimai zarándokúton vettünk részt. Fatimából hazafelé utazva megálltunk egy rövid sétára Nizzában a legfontosabb látnivalók megtekintésére.

Cannes-ból 1/4 3-kor már indultunk tovább a másik fürdővárosba Nizzába. Először csak busszal csatangoltunk a városka utcáin. Nizza (franciául Nice, olaszul Nizza, görögül Nikaia) Franciaország ötödik legnagyobb városa. Továbbá itt található Franciaország második legnagyobb repülőtere. Nizza a Földközi-tenger partján található félúton Marseille és Genova között, a Francia Riviérán, közel Monacóhoz. Provence-Alpes-Côte d’Azur régióban, azonbelül Alpes-Maritimes megyében helyezkedik el.

NIZZA "Óh, csodálatos Azur-ország: / Óh, Élet, milyen nagy és szép / Minden tájad, melyet el nem érünk!" - mondhatjuk Adyval, aki többször járt itt. Nemcsak ő, de mi sem tudtunk betelni a látványával. Szebb, mint Cannes, rengeteg a virág, pálmafák sora és a világos, elegáns házak, szállodák csodálatba ejtettek. A tenger gyönyörű kék volt, habos, hatalmas hullámok csapkodták a sziklás partot.

Erős szél fújt, alig fürdött valaki, inkább napoztak az emberek. Majd meghasadt a  szívem, hogy nem úszhattam (sem időnk nem volt, sem szabad strandról nem mertem álmodni).

A város rohamos fejlődését az idegenforgalomnak köszönheti. Görögök alapították Nizzát. A görög telepesek a kelták támadásai elől a rómaiaknál kerestek menedéket, akik a mai Cimiez-t erőddé építették, hogy megvédjék Nicoea városkát. 1792-ben lesz először francia város, Napóleon itáliai hadjáratához szolgál kiinduló pontként. 1814-ben Szárdinia királyáé lesz. 1860-ban népszavazás útján csatlakozik Franciaországhoz. A második világháború során is többször váltott gazdát.

Karneváljai, lóversenyei, nemzetközi kongresszusok, stb. mind idevonzzák az embereket.

Egy téren megállva lesétáltunk a partra. [D19-25] Később nemcsak a tengerparton, hanem a beljebb a városban is sétálgattunk, nézelődtünk és sóhajtoztunk, hogy milyen jó gazdagnak lenni, pedig Jézus inkább a szegényeket szerette...

Kedves pilótáink még hosszan buszoztak velünk a csodálatos tengerparton, hogy így élvezhessük a hullámzó tenger, a vitorlás hajók és az egymást követő fürdőhelyek  látványát.

Látnivalók Nizzában

  • A Vár dombja, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a Baie des Anges-ra, az óváros háztetőire és a Préalpes du Sud vidékére.
  • Az óváros, vagyis a Vieux Nice gazdagságának felfedezése: szűk és nyüzsgő utcácskái, történelmi hagyatékai, barokk templomai és színes piacai...

  • A Promenade des Anglais sétány és 7 km hosszú strandja. Ez a sétány már világszerte Nizza márkaképévé vált, amely a futók, a kerékpározók és a sétálók találkahelye.
  • A Quai des Etats-Unis rakpart és a kikötő nyüzsgő élete, amely az egyik olyan kerülete Franciaországnak, ahol a legtöbb régiségkereskedő található.
  • Nizza múzeumai: zavarba ejtően nagy a választék! Matisse Múzeum, Chagall Múzeum, MAMAC, Ázsiai Művészetek Múzeuma… és a legtöbb közülük ingyenes.
  • „Nice le Grand Tour” városnéző járat  - Nizza megtekintése városnéző emeletes busszal.
  • A Place Masséna tér és annak hét szobra, melyek sötétedéstől kezdve ki vannak világítva.
  • A Bellet szőlővidéken tett látogatás, melynek első szőlőtőkéi Marseille alapításának idejéig nyúlik vissza. A 15 családi gazdaság előre egyeztetett időpontokban egyéni látogatást is biztosít, kóstolóval egybekötve.
  • Sétahajózás a tengeri emlősök szentélyénél, ahol a Földközi-tenger nyugati részének legtöbb emlős állata él: nyáron közel 2 000 bálna és 25 000 delfin található itt.
  • A Nizzai Karnevál és a Batailles de Fleurs fesztivál, melyek a Côte d'Azur fő eseményei a tél folyamán.

Tartalomjegyzékhez  <<<  Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

-------------

https://hu.wikipedia.org/wiki/Nizza