Rieth József: Útiemlékek

Nápoly

Tartalomjegyzékhez  <<<  Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

1999. szeptember 15-től szeptember 23-ig autóbuszos zarándokként jártunk Olaszországban. Célunk volt Sienai Szent Katalin, Szent Januáriusz, Boldog Pio szentek kegyhelyeinek sorra látogatása és az utunk során érintett szenthelyekkel, valamint jelentősebb kulturális látnivalókkal való ismerkedés. A körutunk során meglátogatott városokat és nevezetességeket bővebben bemutatom: Siena, Róma, Aquino, Capua, Caserta, Monte Cassino, Nápoly, Pozzuoli, Vezuv, Pompei, Rotondó, Loreto, San Marino. A zarándokúti élményeinket (a Magyar útszakasz (1. rész) és az Ausztriai útszakasz (2. rész) bevezető részével) az Olaszországi útszakasz (3. rész)  emlékeinek vázlatával foglaljuk egységes történetté.

Nápoly (olaszul: Napoli, nápolyi nyelven Napule) Dél-Olaszország legnagyobb városa, Campania régió székhelye. A város lakossága kb. egymillió, ezzel Róma és Milánó után a harmadik legnagyobb olasz város. A környező településekkel együtt lakossága 3,1 millió fő.

A várost a görögök alapították,

          320.ban római hódítás érte el (a görög hagyományokból sokat megtartottak.). Uralkodtak itt gótok, bizánciak. A

          6. században arabok foglalták el, majd longobárdok, a

         11.században normann hódítók szálltak itt partra (Guiscard R.).

         1194-tól a Hohenstaufen, majd

         1268-tól az Anjou ház birtokában volt. Innen származik Árpád-házi Mária, Bölcs Robert, Endre.

         1442-től az Aragóniai uralkodóház birtoka. (Innen származik Beatrix királynő is, Mátyás felesége.)

         1748-tól a Bourbonok uralkodtak,

         1860-ban Garibaldi egyesítette Olaszországgal (Türr István is vezette a harcokat)

Látogatásunk 1999. szeptember 18-19-között

                A program mindég és mindenütt sürget, indulnunk kellett Nápolyba. Zsúfolt utakon, hosszú tévelygés után értünk a város külterületén fekvő szállásunkhoz. Egyirányú szűk hegyi utcácskákon furakodtunk többször is körbe-körbe, mire negyed kilenc tájban megtaláltuk a Hotel Garden Rosát a Via del Mare-n.

                Teljes elektronizáltság van a szállodában. Kémkamera figyel a kapuknál, folyosókon, lépcsőházban. Az épületek és a kertkapu ektronikus ajtózárral nyílna. (Ez azonban nem működik, de a kamerák és távműködtető rendszer segítségével a portás segíteni tud a kapunál kínlódó vendégen).

                Külön épületben vagyunk, az ablakunkból szép kilátásunk van a város északi részére. 9 órára átmentünk a vacsorára.

szept. 19.

                7 órakor indultunk a Szent Januáriusz ünnepségre. Szűk, meredek utcákon jutottunk ki az öböl partjára. Az autóbuszt otthagyva elindultunk a városba gyalogosan. Út közben elmentünk a Királyi palota, és Piazza Municipio mellett. Láttuk a Castel Nuovo, Anjou várkastély (1289) diadalív-bejáratát, benn állítólag szép lovagterem és kápolna van. A tér nyugati oldalán van a S.Francesco di Páola templom (1817) a Panteon utánzata. A keleti oldalt a Palazzo Reale zárja, homlokzatán uralkodók szobrai. Tovább kelet felé a Piazza Trento e Trieste nevű kisebb téren áll a Teatro S.Carlo, a nápolyi opera, a világ legnagyobb operaháza.(1737 és 1816) Szemben áll a Galleria Umberto I. hatalmas üvegcsarnok, a kereskedelmi élet és a gazdagok találkozásának színhelye.

                Itt van a személyhajó kikötő, vele szemben a Municipio, a városháza (1820) homlokzata. A palota homlokzatába illeszkedik a S.Giacomo degli Spagnuoli templom. (1540) A főoltár mögött síremlék található, az építő alkirályé, Don Pedro de Toledoé.

Régi Nápolyt a Via Roma mentén haladva néztük meg. Az út közepe táján találtuk meg a Montoliveto templomot, amit S.Anna Lombardinak is neveznek.1411-ben épült. A szentsír kápolnában ember nagyságú terrakota Pieta áll, 1492-ben készült. A közelben van a jezsuiták temploma, előtte Guglia dell’ Immacolata Maria szobor (1750-ből). A tér oldalán van a S.Chiara templom, (1310) provencei stílusban épült, a háború után ebben a stílusban állították helyre. Benne van Bölcs Robert 13méter magas mauzóleuma.(1343) Nem messze található a S.Domenico Maggiore templom, a Via Semmolán. 1289-óta temetkezőhely., 45 fakoporsó van a sekrestyéjében, köztük sokan az Aragon-ház tagjai közül. A főoltár mellett egy kápolnában látható Krisztus megkorbácsolása, 1607-ből, Caravaggio remeke. A szomszédos kolostorban lakott Aquinói Szent Tamás.

                Szűk utcácskákon mentünk végig. sok ember járt az utcákon, turista is, helyi lakós is. Utcai árusokkal zsúfolt széles utcában jutottunk el a Dómhoz, ahol Januáriusznak (olaszul S.Gennaro vérereklyéjét őrzik. Kis térre szorult be a dóm, 1294. és 1323 közt építették franciás gót stílusban. A 15. században. felújították. A homlokzat múlt századi, középső kapuja 1407-ben készült.

Magyar vonatkozások is vannak a templommal kapcsolatban, itt van eltemetve Martell Károly, Árpád-házi Mária fia, Magyarországi Endre. A Capella del Tresoro kápolnában találhatók, ugyanott, ahol a központi helyet az ereklye és Januáriusz szobra foglalja el.

Körmenetben vitték a szent szobrát és az ereklyét a tömegen át. A főoltárnál igeliturgiát tartottak. Az ereklyét bizottság előtt megforgatták, majd a megfolyósodás tényét kihirdették.

Hatalmas üdvrivalgás, taps tört ki, kendőlengetés, az oldalhajóban puskaropogás, kinn a téren ágyúsortüzek, csengő és harangzúgás, orgona-zengés következett, majd áldás az ereklyével. Az igeliturgia után hosszú szünet következett, és mise kezdődött. Sokan miséztek, köztük latinul is koncelebráltak. Némi erőlködés árán, figyelve a liturgiát és a latin szöveget, követni tudtuk a misét. Számunkra csak az olaszok förtelmes cseveghetnéke - mit "cseveghetnéke" - hangos tereferéje, nevetgélése zavarta a szentmise hangulatának átélését.

                A főoltár szentség tartója 17. századi, 1 millió dukát értékű. A vércsoda minden évben május első szombatján, szeptember 19-én, és december 16-án ismétlődik. Először Constantinus idején említik az írások, ekkor hozták át az ereklyét a dómba.

                A templom oldalhajóból nyílik az egybeépített Santa Restituta – ókeresztény bazilika a 4. századból. Mára már teljesen átalakult a többszöri átépítés nyomán.

                Az utcán (Via del Duomo) tovább haladva a barokk S.Maria Donnaregina templom található, (1649) mellette, a közelében 14.szd.-i templom, benne Árpádházi Mária síremléke 1320-ból. Az utca végén vár van, a Castell Capuana (1540), a Hohenstaufenek vára. Érdekes a kapuja, bástyái alatt színes piac kínál kellemes szinfoltot.

                A város felett fellegvár uralkodik, a Castel S.Elmo. Ez az építmény a Vomero domb ormán a citadella, politikai foglyok börtöne. 1604-ben Campanella bencés filozófus raboskodott itt. Az ő tanításai alapján hozták létre a jezsuiták Dél-Amerikában a redukciókat.

                Sétáltunk a belvárosban, meglátogattuk Aquinói Tamás halálának helyét, egy jezsuita templomot, és egy veszprémi püspök sírhelyét. Ezután kivitt minket a busz a Nápoly szomszédságában fekvő Posuoli, (vagy Pozzuoli) városrészbe.

(Az olasz útleíráshoz vissza.)

Tartalomjegyzékhez  <<<  Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

---------------------------------

https://hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1poly

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szent_Janu%C3%A1riusz

http://www.katolikus.hu/szentek/0919.html

https://hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1polyi_kir%C3%A1lyi_palota

https://hu.wikipedia.org/wiki/Piazza_Municipio 

Santa Restituta: https://www.tripadvisor.co.hu/LocationPhotoDirectLink-g187785-d1987333-i166817945-Duomo_di_Napoli-Naples_Province_of_Naples_Campania.html

https://hu.wikipedia.org/wiki/Castel_Nuovo

http://napoly.vilagnezo.hu/helyek/profil/permalink:castel-nuovo-2035/

https://hu.wikipedia.org/wiki/San_Francesco_di_Paola _(N%C3%A1poly) 

http://olaszorszagrol.hu/a-napolyi-operahaz-teatro-di-san-carlo/

https://hu.wikipedia.org/wiki/Sant%E2%80%99Anna_dei_Lombardi