Rieth József: Útiemlékek

Monte Cassino

1999. szeptember 15-től szeptember 23-ig autóbuszos zarándokként jártunk Olaszországban. Célunk volt Sienai Szent Katalin, Szent Januáriusz, Boldog Pio szentek kegyhelyeinek sorra látogatása és az utunk során érintett szenthelyekkel, valamint jelentősebb kulturális látnivalókkal való ismerkedés. A körutunk során meglátogatott városokat és nevezetességeket bővebben bemutatom: Siena, Róma, Aquino, Capua, Caserta, Monte Cassino, Nápoly, Pozzuoli, Vezuv, Pompei, Rotondó, Loreto, San Marino. A zarándokúti élményeinket (a Magyar útszakasz (1. rész) és az Ausztriai útszakasz (2. rész) bevezető részével) az Olaszországi útszakasz (3. rész)  emlékeinek vázlatával foglaljuk egységes történetté.

          Cassino jelentős római centrum volt, ma egyszerű kisvároska, valószínűleg ipartelep. Monte Cassino egy sziklás hegy 130 kilométerre délre Rómától, és 2 kilométerre nyugatra Cassino városától. 520 méter magas.

           Monte Cassino hegye 519 méter magasan emelkedik ki a síkságból. Nursiai Szent Benedek, a bencés rend megalapítója 529 körül egy római kori torony romjai mellett kolostort alapított rajta, amely a 8. század második felében az akkori tudományos kutatás tevékeny színhelyévé változott, ezáltal a szerzetesi könyvtár kódexállományát is megnövelve. Itt írta a Regulát. 590-ben a longobárdok elpusztították, a szerzetesek Rómába menekültek. 718 körül a bresciai Szt Petronax (670-750?) néhány társával újra szerzetes életet kezdett élni Monte Cassinón. 730: érkezett Monte Cassinóra Szt Willibald, aki a szent hegyen töltött 10 év alatt újra meghonosította eredeti helyén a benedeki regulát, mégpedig abban a szellemben, amelyben angol földön maga is nevelkedett. Ez az angolszász életforma szellemében újjáalakult apátság számított az északiak szemében később „római mintának”. - 843-ban a szaracénok támadták meg az időközben fölépített és benépesült kolostort, melynek lakói ezúttal Capuába menekültek. 70 évvel később éltek újra szerzetesek Monte Cassinón. 1359-ben földrengés pusztította el, barokk stílusban újjáépítették. Virágkora a 17. századra esik, épületei akkor nyerték el ma is látható formájukat. A 2. világháborúban a német-olasz csapatok fellegvárnak építették ki. Itt őrizték Mussolinit, bravúros akcióval mentették ki a németek.  - 1944. II. 15-III. 15: rendszeres bombázások romba döntötték. A műértékeket és a könyveket idejében Rómába mentették, így azok megmaradtak. A háború után a szerzetesek visszatértek, és azonos formában újjáépítettek mindent. 1980-ban 32 szerzetes (közülük 25 pap) élt Monte Cassinon.  Az apátság 2002-ben 72 plébániát látott el, szemináriuma és fiúkollégiuma volt. 100 ezer kötetes könyvtárában fölbecsülhetetlen értékű kéziratokat őriznek.

          1944. február 15-én az Egyesült Államok légiereje lebombázta a kolostort, amely teljesen megsemmisült, csak a kripta (Szent Benedek sírjával) maradt épségben. Ezt követően a környéken állomásozó német csapatok állásokat foglaltak a kolostor romjai között. A hegy és környéke hosszú ideig tartó véres csaták színterévé vált.

Látogatásunk - szeptember 18.

           Délben megérkeztünk Cassinóba. A hegy tövében Zona Archeologica lett kialakítva, hogy megőrizzék az ősi alakját. A várost is a 2.világháború után modern stílusban újjáépítették. Csaknem félórás kapaszkodóval felmentünk az Apátsághoz. Meredek szerpentinen erőlködött a buszunk fel a kolostorhoz. Az 1944-es harcok csaknem teljesen lerombolták, de az eredeti formájában már helyreállították. Az áldozatok a szomszédos hegyoldalakon hősi temetőkben nyugszanak, angol, lengyel és német temetők figyelmeztetnek az áldozatokra. A hegyről gyönyörű kilátás nyílt a városra és a környékre. Az út mellett egy ősi várat restaurálnak, mellette rozsdás vasakból, csövekből tüskés-ormótlan emlékmű rondállik. Hatalmas területen égett növényzet borítja a hegyoldalt, nagy tűz pusztíthatott nem is olyan régen. Fáklyaként loboghatott a bozóttűzben a hegyoldal bozótja.

(Az olasz útleíráshoz vissza.)

Tartalomjegyzékhez  <<<  Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

------------------------------

https://hu.wikipedia.org/wiki/Monte_Cassino

http://lexikon.katolikus.hu/M/Monte%20Cassino.html 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Monte_Cassin%C3%B3-i_csata

http://www.kislexikon.hu/monte-cassino.html

https://hu.wikipedia.org/wiki/Cassino