Rieth József: Útiemlékek

Meissen

Tartalomjegyzékhez - Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

 

Meissen (latinul: Misena, Misnia, Misnensium) egy város Németország Szászország nevű tartományában. A város nemzetközi hírnevét az ott gyártott Meisseni porcelán hozta meg.

A város Drezdától kb. 25 km-re északnyugatra fekszik.

A város a szláv Misni településből fejlődött ki, melyet I. Henrik király alapított 929-ben.

1423-ig létezett a Meisseni Őrgrófság. 1710-ben II. Ágost lengyel király uralkodása alatt kezdődött el a porcelángyártás.

A porcelán a keramika legnemesebb anyaga, kvarc, kaolin, és földpát keverékéből előállított fehér masszából készül. Cserepe teljesen tömör, nedvszívó képessége nincs. Törésfelülete fehér, fénylő, kagylós. Kínában találták fel, onnan kereskedők hozták el Európába.

Az igazi európai porcelánt Johann Friedrch Böttger német alkimista keramikus valamint Ehrenfried Walter von Tschirnhausen matematikus-fizikus találta fel. A meisseni porcelángyárat 1710. január 23-án létesítette Erős Ágost. Bár a színes díszítés először 1710-ben sikerült, a színek minősége még nem volt megfelelő, a zöld lepattogzott. Kezdetben kevés kisplasztikát gyártottak itt. Gottlob Kirchner szobrász óratartókat, gyertyatartókat, mosdómedencéket modellált, de nagy méretű állatfigurákat, sőt egy közel egyméteres Pál apostol figurát is készített a Japán-palota részére. A 18. század harmincas éveiben a meisseni gyár termelése annyira megnövekedett, hogy az európai piacon egyeduralkodóvá vált.

Kändler legnagyobb újítása a korízlésnek megfelelő, apró figurácskák modellálása volt; több mint ezer ilyen került ki a keze alól. Meissen nagy hírét a század harmincas éveiben gyártott, 16–20 cm-es szobroknak köszönheti: ezek évszázadokra kijelölték a porcelánplasztika útját. A kis figurák a rokokó időszakában, főleg 1740 után váltak kedveltté. A 19. század elején a porcelántárgyak stílusa a klasszicizmus jegyében alakult tovább.

A három legrégibb európai porcelánmanufaktúra: a meisseni, a bécsi és a velencei volt. A magyar porcelán gyártása viszonylag későn, csak a 19. században indult meg.

Városnézés

Várpalota

Székesegyház

Gyárlátogatás

Tartalomjegyzékhez - Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

-------------------------

https://hu.wikipedia.org/wiki/Mei%C3%9Fen

http://nepszava.hu/cikk/1146677-mutasd-a-szad-kicsi-lanyka---keszul-a-porcelanfigura-meissenben-fotok

https://hu.wikipedia.org/wiki/Porcel%C3%A1n

          http://www.hollohazi.hu/porcelangyartas.php

          http://archifirka.blogspot.hu/p/blog-page_7.html

          http://people.inf.elte.hu/ladtaai/keramia/porcelan.html

          http://slideplayer.hu/slide/2148470/

          http://anapfenyillata.cafeblog.hu/2015/11/21/hofeher-csodagyurma-hazilag-karacsonyra-is-kotelezo/