Rieth József: Útiemlékek

Lengyel zarándokút 2008 (13.) - Krakkó, az Irgalmasság Kolostora és a Wawel

 

Tartalomjegyzékhez - Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

 Utunk   <<<   Irgalmasság bazilika   <<<   Kolostor - Wawel   >>>   Hazaútunk     

Nem sokkal húsvét után értesültünk arról, hogy a Szent Imre plébánia zarándokutat szervez 2008. május 1. és 4. között Lengyelországba. Az út célja egyrészt a plébánia életében már hagyományosnak mondható Szent Imre emlékek ápolása, de másrészről néhány vallási emlék imádságos meglátogatása, továbbá lelki feltöltekezés. A programban Ludzmierz, Bukowina Tatrzanska, Szentkereszt-hegy, Sandomierz, és a Krakkói Irgalmasság Bazilika meglátogatása szerepelt.

 

Krakkóban már korábban is jártunk. Akkor a Kós-iskola tanári karával látogattunk el ebbe a városba.

Tartalom:

            Program és utazásunk     - Magyarország - Szlovákia (Felsőszemeréd) - Lengyelország

            1. Nap                            - Ludzmierz 1. rész - Ludzmierz 2. rész - Bukowina Tatranska 1. rész (Goral zene, videó) - Bukowina Tatranska 2. rész

            2. Nap                            - Nowa Slupia - Keresztút (Placid atya keresztútja) - Szentkereszt kolostor 1. rész (Ereklye tisztelet, videó) - Szentkereszt kolostor 2. rész

            3. Nap                            - Sandomierz, óváros - Múzeum (Archív orgona, videó) - Városnézés - Püspöki fogadás

            4. Nap                             - Irgalmasság bazilika  (Fausztina, Férfirend) - Kolostor - Wawel - (Krakkó)

            Hazaút                            - Lengyelország - Szlovákia - Magyarország

 

4. napunk. (2008. május 4.) 2. rész

Kolostor            ^^^^^ - Krakkó - Irgalmasság bazilikája - Kolostor - Wawel.

 

 

Az Irgalmasság Bazilikája mögött áll az a kolostor, melyben Faustyna nővér élt. A kolostort övező kőfal hálatáblákkal és valószínűleg az adományozókat megörökítő táblákkal van ékesítve.

 

 

A kolostor kertjében áll Faustyna nővér bronz szobra. Fenn a falon emléktábla mutatja Faustyna szobájának ablakát. Az ablakban virág virít. A belső udvarról nyílik a kolostor kápolnája.

 

 

A kápolna bejárat két oldalán II. János Pálra és XVI. Benedekre utaló hatalmas bronz tábla áll.

 

 

A kápolnában a baloldali mellékoltár előtt Faustyna nővér ereklyéje van kitéve köztiszteletre. Hosszú sorban várakoznak a hívők, rövid fohászra az ereklye elé térdelnek, majd megcsókolva azt, távoznak. Egy őr minden csók után gondosan megtörli az ereklyét fedő üveglapot, a hívők jó része pedig még rövid áhítatra a templomban marad. Fényképezésre a templomban nincsen lehetőség: tiltva is van, de gondos őrök vigyáznak arra, hogy még orvul se fényképezzen senki. (Bocsánat a törvényszegésemért, de ennyi emléket magamhoz -- és a honlapomat látogató testvérekhez -- el kellett rabolnom...)

 

 

A jobboldali mellékoltárnál a czestochowai Mária képének másolata előtt lehet imádkozni.

 

 

Elgondolkozva léptünk ki a templomból.  Mélyen megérintett mindannyiunkat a kolostor hangulata. A parkoló felé haladva láttuk lenn a völgyben a kolostor kicsiny temetőjét.

 

 

A parkoló előtt kegytárgy árusok sátrai állnak, tele sok giccses portékával, de van köztük sok igényes alkotás is. Rövid bóklászási időnk volt, mert indulnunk kellett a Wawelhez.

 

 

Wawel.             ^^^^^ - Krakkó - Irgalmasság bazilikája - Kolostor - Wawel.

 

A parkolóban gyors taktikai megbeszélést tartottunk: hogyan használjuk ki az időnket. Jó lenne a főtérre belátogatni, de akkor embertelenül későn érünk haza. Ezzel szemben ha csak futólag látogatjuk meg a Wawelt, időt takaríthatunk meg. Az eső is vigasztalanul esett. Úgy döntöttünk, hogy futó látogatást teszünk a Wawelben, és a leggyorsabban igyekszünk hazaérni. Krakkó megtekintése amúgy is egy napot igényel. No és az eső is lehangoló volt..

 

 

Elindultunk tehát Wawel-nézőbe. A hatalmas parkoló a várfalak alatt terült el a Visztula partján. A bástyák és falak alatt igyekeztünk bevenni a várat egy gyors szemlével. Szegény Mátyás atyát sajnáltuk, mert nagyon rövidre kellett fognia az idegenvezetését. Csodálatosan sokat tudott a lengyel-magyar történelemről és a várról, érdekes is lett volna az előadása.

 

Így "gyorsmenetben" is rengeteg újat kaptunk tőle. Nagy kerülővel jutottunk el a várfalak mentén a kapuhoz. Tekintélyt parancsol az útvonal,  feltekinteni a zord falakra, a fenn sorakozó palotákra. Érdekes látvány a falakon sorakozó rengeteg hálatáblára emlékeztető apró márványtáblácska.

 

 

Nem tudom, miről is informálnak ezek a táblák. Lehet, hogy elesett katonákról, lehet hogy sponzorokról. Elfelejtettem megnézni, csak utólag jutott eszembe a kérdés. A kapun belépve hatalmas térség fogad minket. Körben paloták állnak, középen nagy zöld téren kiásott alapfalak mutatják régi templomok és épületek alapjainak a nyomát. Az épületek a történelem sok részletét őrzik.

 

Dicsőségeset és sajnálatosat egyaránt. Károly atya sok érdekes részletet mondott el. A vár sok viszontagságot élt meg. sok hódító rabolta ki, a németek még fel is akarták robbantani. Szerencsére nem sikerült megsemmisíteni, ma már helyre állítva, visszaszerzett kincseivel büszkén pompázva egy kicsit múzeumként szerepel.

 

Az igazság az, hogy több mint múzeum, a nemzeti kegyelet helye. De kegyhely a mi számunkra is. Egy kicsit magunkénak is érezzük, a budai Várra emlékeztet. Azonos építőmesterek kezét érezzük, a Kárpátokban fejtett köveket fedezzük fel, no és lépten-nyomon a magyar történelemmel, magyar szentekkel találkozunk. Ez is királyi palota, valóban egy kicsit a budai Vár, egy kicsit Esztergom, egy kicsit Székesfehérvár. Csak mindez itt együtt látható.  A bejáratnál a székesegyház tömbje áll. Szerencsére a székesegyházat kissé belül is megnéztük (pontosabban átrobogtunk rajta). Sajnos fényképezni benn nem lehetett, de röviden rögzítem, mit láttunk körbe sétálva.

 

A Waweli székesegyház háromhajós, három tornya van, körben kápolnák veszik körül. A jelenlegi már a harmadik templom ezen a helyen, 1364-ben készült el. Benne sok sír található. Fontosabbak: Jagello Ulászló vörösmárvány sírja 1440 tájékáról; Hedwig (Jadwiga) királynő fehérmárvány síremléke. Ő Nagy Lajos leánya volt. II. János Pál pápa avatta szentté. Üvegszekrényben látható a királynő fa jogara és országalmája, ugyanis a hagyomány szerint a Jagelló egyetemre fordított minden vagyont. A sekrestyénél gótikus ébenfa kereszt látható Hedwig (Jadwiga)-től a 14. sz.-ból. A főoltár figyelemre méltó. Sok magyar emléktábla és nemzetiszínű szalaggal díszített koszorú látható a templomban.

 

Sajnos nem láthattuk a várhegy oldalában a híres Sárkánybarlangot. A mondabeli Krakus egykor megszabadította a népet: a várost rémisztő sárkányt égő kénnel töltött marhával megmérgezte. Így lett király. A dombon épített palotája lett a Wawel őse. Csodálatos a kincstár, arról is csak hallottunk, hasonló a helyzet a belső udvarban található királyi palotával. A palota alatt is feltárások folynak. Szép díszudvar előtte. Az emeleti termekben múzeum látható a Wawel történetéről. Sajnos minderre az ide mellékelt napfényes képek csak emlékeztetni tudnak. A kimaradt részek részletes leírása egy későbbi anyag feladata lesz.

 

Kissé nehéz szívvel mentünk vissza autóbuszunkhoz, szomorúan búcsúztunk Károly atyától, Krakkótól, Lengyelországtól. Elindultunk hazafelé, telve sok lelki kinccsel, határozott visszavágyódással, hálával a szép négy napért.

 

Tartalomjegyzékhez - Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

 Utunk   <<<   Irgalmasság bazilika   <<<   Kolostor - Wawel   >>>   Hazaútunk     

--------------------------------------------

Tartalom:

            Program és utazásunk     - Magyarország - Szlovákia (Felsőszemeréd) - Lengyelország

            1. Nap                            - Ludzmierz 1. rész - Ludzmierz 2. rész - Bukowina Tatranska 1. rész (Goral zene, videó) - Bukowina Tatranska 2. rész

            2. Nap                            - Nowa Slupia - Keresztút (Placid atya keresztútja) - Szentkereszt kolostor 1. rész (Ereklye tisztelet, videó) - Szentkereszt kolostor 2. rész

            3. Nap                            - Sandomierz, óváros - Múzeum (Archív orgona, videó) - Városnézés - Püspöki fogadás

            4. Nap                             - Irgalmasság bazilika  (Fausztina, Férfirend) - Kolostor - Wawel - (Krakkó)

            Hazaút                            - Lengyelország - Szlovákia - Magyarország

 

                VETÍTÉS - útiképeink bemutatása diasorozatokban

                        Útiképek    -                                              1. nap    -   

                        Ludzmierz    -   

                        Bukovina Tatranska

                        Nowa Slupia                                             2. nap    -   

                        Sandomierz                                              3. nap    -   

                        Krakkó, Irgalmasság bazilika, Wawel         4. nap    -   

-------------------------

Fausztina   https://hu.wikipedia.org/wiki/Szent_Fausztina

                 http://megtestesules.info/irgalmassag/1_1.html

                 http://www.irgalmasjezus.hu/naplo.pdf

Krakkó   http://hu.wikipedia.org/wiki/Krakk%C3%B3

Bazilika     https://www.lengyelorszag.travel/hu/zarandok-helyek-templomok/lagiewniki-isteni-irgalmassag-bazilika/

                http://www.keresztenyelet.hu/a-krakkoi-mozaik-titkai

                http://megtestesules.info/irgalmassag/1_5.html

Wawel   https://hu.wikipedia.org/wiki/Wawel

             https://hu.wikipedia.org/wiki/Kir%C3%A1lyi_palota _(Wawel)