Rieth József: Útiemlékek

Lengyel zarándokút 2008 (10.) - Sandomierzi programunk (1. rész)

 

Tartalomjegyzékhez - Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

 Utunk   <<<   Szentkereszt kolostor 2.   <<<   Sandomierz, óváros - Múzeum   >>>   Városnézés - Püspöki fogadás     

Nem sokkal húsvét után értesültünk arról, hogy a Szent Imre plébánia zarándokutat szervez 2008. május 1. és 4. között Lengyelországba. Az út célja egyrészt a plébánia életében már hagyományosnak mondható Szent Imre emlékek ápolása, de másrészről néhány vallási emlék imádságos meglátogatása, továbbá lelki feltöltekezés. A programban Ludzmierz, Bukowina Tatrzanska, Szentkereszt-hegy, Sandomierz, és a Krakkói Irgalmasság Bazilika meglátogatása szerepelt.

Tartalom:

            Program és utazásunk     - Magyarország - Szlovákia (Felsőszemeréd) - Lengyelország

            1. Nap                            - Ludzmierz 1. rész - Ludzmierz 2. rész - Bukowina Tatranska 1. rész (Goral zene, videó) - Bukowina Tatranska 2. rész

            2. Nap                            - Nowa Slupia - Keresztút (Placid atya keresztútja) - Szentkereszt kolostor 1. rész (Ereklye tisztelet, videó) - Szentkereszt kolostor 2. rész

            3. Nap                            - Sandomierz, óváros - Múzeum (Archív orgona, videó) - Városnézés - Püspöki fogadás

            4. Nap                             - Irgalmasság bazilika  (Fausztina, Férfirend) - Kolostor - Wawel - (Krakkó)

            Hazaút                            - Lengyelország - Szlovákia - Magyarország

 

3. nap. (2008. május 3.) 1. rész.   

 

Sandomierz, óváros             Sandomierz, óváros - Sandomierz, Múzeum - Városnézés - Püspöki fogadás

 

 

A reggeli után, kilenc óra előtt néhány perccel indultunk el egynapos kirándulásra Nowa Slupiáról Sandomierzbe. Jó minőségű autóúton haladtunk, fél tizenegyre érkeztünk meg . Elég nehezen jutottunk be az Óvároshoz, mert a műútról való letérés jelölése nem volt egyértelmű. Már túlhaladtunk a városon, de így legalább megláttuk az autóbuszból a várhegy aljában álló II. János Pál emlékművet. A pápalátogatáskor itt, a vár aljában volt szabadtéri szentmise, ennek emlékére a hegyoldalba egy hatalmas, a szentatyát ábrázoló szobrot állítottak. Visszafordultunk, nagy nehezen megtaláltuk az Óváros felé vezető leágazást, és végre ott álltunk a vár Opatowi kapuja előtt.

 

Sandomierz 15 ezer lakosú város. A Visztula partján, löszdombra épült. Az 1960-as évek végén csuszamlások keletkeztek, beomlások jöttek létre. Jelenleg már nem láthatók a helyreállítási munkálatok zavaró árkai és földhányásai.

Wislánok települése, kasztellánus székhely volt a Piast-birodalom idején. A 12.században részfejedelemség székhelye volt. Több tatárdúlás is érte. A 13.században pénzverési és árúmegállítási jogot nyertek. 1362-ben készült el a várfaluk, és Nagy Kázmér királyi palotája. Később ipar és kereskedő város lett (takácsok, posztó készítők, fa és gabona kereskedők voltak). A 18. században svéd háború pusztította, ezután hanyatlás következett, később cári uralom.

Látnivalói

Opatowi kapu (14. sz.), Brama Opatowska, gótikus. Szentlélek templom és kórház. A főtéren Helytörténeti Múzeum az árkádos Olesnicki-ház. Polgárházak a talajcsuszamlás után restaurálva. A tér közepén gótikus városháza 1523-ból. Püspöki palota, mellette reneszánsz Kollegium Gostomianum, jezsuita gimnázium 1602-ből.

Katedrálisuk harangtoronnyal 1360-ban épült egy korábbi templom helyén. A 15.sz-ban átépítették, homlokzatát 1670-ben barokkosították. Belső berendezés a 18. sz. legelejéből.15. sz-i freskók tatár betörésről, több reneszánsz, barokk síremlék. Kincstár. Festmények borzalmakról, képes naptár. Két kép letakarva. Az egyik ellen a zsidók tiltakoztak, az ő kegyetlenkedésüket mutatja. Jelenleg restaurálást imitálnak, de nem tudják mit tegyenek a jövőben.

Csúcsíves Dlugosz-ház (kanonok) 1476-ból, az Egyházi Múzeum gyűjteményeivel.

Királyi vár. 11. sz. hercegi palota. 16. sz. Öreg Zsigmond reneszánsz vára a svéd háborúig. 1828-1959-ig börtön.

Sz.Jakab templom és kolostor 1226-ból Adelajne, Igazságos Kázmér király lányától. Adelajne szarkofágja egyetlen tölgyfából, 1676-ból. Fe-dele 16.sz-i.  A várdomb aljában barlang üregek. A tatárok elöl ide menekültek a lakosok

Programunk

Wislánok (vagyis a Wistula mentén élő népek) települése, kasztellánus székhely volt a Piast-birodalom idején. A 12.sz.-ban részfejedelemség székhelye. Több tatárdúlás pusztította. A 13.sz-ban pénzverési és árúmegállítási jogot kapott. 1362-ben várfallal vették körül, és Nagy Kázmér királyi palotát építtetett ide. Később iparos és kereskedő város lett (takácsok, posztó készítők, fa és gabona kereskedők éltek benne). A 18. században a svéd háború, és az általános hanyatlást nagyon megszenvedte, később cári uralom alá került, mint a Lengyel Királyság része.

 

Opatowi kapu (14. sz.), Brama Opatowska, gótikus bástya, reneszánsz pártázattal. Ez a nagyrészt lebontott városfalak maradványa. Belépve balkéz felől a szürke épület a Szentlélek templom és kórház. Az utca a kaputól a főtérre vezet, itt van a Helytörténeti Múzeum az árkádos Olesnicki-házban. A főtéren körben szépen restaurált házak sora áll. Ezek a 16.-17. században készült polgárházak, az 1970-es években lettek felújítva, mert a talajsüllyedés nagyon súlyos károkat okozott bennük.

 

 

A tér közepén áll gótikus városháza, 1523-ból származik homlokzata, felül reneszánsz pártázattal. A város kormányzásához szükséges hivatalok mellett szép házasságkötő terem szolgálja a városka életét. Szűk utcácskák vezetnek a katedrális felé. Itt áll a püspöki palota, mellette a gyönyörű reneszánsz Kollegium Gostomianum, a legrégibb  lengyelországi jezsuita gimnázium 1602-ből.

 

 

A lejtős utca végén látjuk a katedrálist, különálló harangtoronnyal. Mielőtt a harangtorony zömök építményéhez érnénk, baloldalt áll a Teológiai Intézet emeletes épülete. Ez a lengyel-magyar központ. Itt találkoztunk Jan Zimny igazgató atyával, aki a továbbiakban Sandomierzben gondunkat viselte, vezetett minket, megmutatott minden látnivalót. A Teológiai Intézet komoly iskola, itt tettük le nélkülözhető holmijainkat, itt pihentük ki fáradtságunkat, itt ebédeltünk és vacsoráztunk.

 

 

Az úti fáradalmak kipihenése érdekében egy üdítő uzsonnával fogadtak minket.

 

 

A katedrális 1360-ban épült egy korábbi templom helyén, amely a tatár betörés idején elpusztult. A 1360-as templomot a 15. században átépítették, majd az addigi homlokzatát 1670-ben barokkosították. A belső berendezése a 18. század legelejéből származik. A falakon 15. századból származó freskók a tatár betörésről, mutatnak rémes epizódokat, több reneszánsz, barokk síremlék látható körben.

 

 

A kincstárban értékes darabokat láthatunk. Körben a falakon hatalmas festmények sorakoznak. Hónapok szerint sorolnak körben ezek a festmények, mindegyik különböző időszakok és hódítók által elkövetett borzalmakról szólnak. Nem hiszem, hogy különösebb művészi értékük lenne, inkább a helyi vértanúk kalendáriumát mutatják be, naturálisan ábrázolva a kegyetlenkedők iszonyatos tetteit. Két kép jelenleg el van kerítve, mintha restaurálnák. Az egyik kép egy zsidók által elkövetett mészárlást mutat be, és a zsidók tiltakozása miatt kellett eltakarni. A szomszéd képet állítólag azért takarták el, hogy ne legyen feltűnő. A templomban található egy kétnyelvű emléktábla is, amely méltatja népeink ezeréves barátságát, közös szentjeink érdemeit. Az emléktáblát Dr. Erdő Péter bíboros úr állította.

 

Sandomierz, Múzeum             Sandomierz, óváros - Sandomierz, Múzeum - Városnézés - Püspöki fogadás

 

 

A katedrálisból a közeli egyemeletes Dlugosz-házba mentünk. Ezt 1476-ban építtette a névadó kanonok -- aki mellesleg történetíró is volt -- egy imádkozó rend 8-10 tagja számára. Gyönyörű kert veszi körül, bejárata csúcsíves. Az épületben az Egyházi Múzeum található, azok a képek, tárgyak, amelyek egyházi személyek hagyatékából kerültek ide.

 

 

Már a bejáratnál érdekességek fogadnak: a fákon népi faragással szobrocskák láthatók. Benn az élet minden területéről találunk tárgyakat, amelyeket a különböző egyházi intézmények hagyaték formájában kaptak meg.

 

 

Ezek a kiállított mindenféle tárgyak gyakran felbecsülhetetlenül értékeseket. Láttunk egy csodás ereklyetartó keresztet, ötvös remek, Ulászló adományozta annakidején. Hasonló kincs volt egy pásztorbot felsőrésze. Megcsodáltuk Hedvig fehér bőrkesztyűjét, de a Czestohowai Madonna ikonjának másolata is hosszú csodálkozásra késztetett.

 

 

Sok ilyen-olyan emléktárgy, ékszer látható a vitrinekben, még szakócák is. Az egyik vitrinben egy hordozható kis orgona látható, működőképes. Szép hangja van, CD-n meg lehetne venni. Én egy hangos felvételt készítettem mintának, hogy valami képünk legyen az orgona hangjáról (ugyanis a szobában háttérzenének játszottak az orgona CD-jéről).

 

 

Megilletődve léptünk ki a múzeumból. Megint egy szeletet láttunk az Egyház kultúramentő és kultúra konzerváló tevékenységéből.

 

Tartalomjegyzékhez - Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

 Utunk   <<<   Szentkereszt kolostor 2.   <<<   Sandomierz, óváros - Múzeum   >>>   Városnézés - Püspöki fogadás     

--------------------------------------------

Tartalom:

            Program és utazásunk     - Magyarország - Szlovákia (Felsőszemeréd) - Lengyelország

            1. Nap                            - Ludzmierz 1. rész - Ludzmierz 2. rész - Bukowina Tatranska 1. rész (Goral zene, videó) - Bukowina Tatranska 2. rész

            2. Nap                            - Nowa Slupia - Keresztút (Placid atya keresztútja) - Szentkereszt kolostor 1. rész (Ereklye tisztelet, videó) - Szentkereszt kolostor 2. rész

            3. Nap                            - Sandomierz, óváros - Múzeum (Archív orgona, videó) - Városnézés - Püspöki fogadás

            4. Nap                             - Irgalmasság bazilika  (Fausztina, Férfirend) - Kolostor - Wawel - (Krakkó)

            Hazaút                            - Lengyelország - Szlovákia - Magyarország

 

                VETÍTÉS - útiképeink bemutatása diasorozatokban

                        Útiképek    -                                              1. nap    -   

                        Ludzmierz    -   

                        Bukovina Tatranska

                        Nowa Slupia                                             2. nap    -   

                        Sandomierz                                              3. nap    -   

                        Krakkó, Irgalmasság bazilika, Wawel         4. nap    -   

---------------------------

A múzeum internetes címe: www.domdlugosza.sandomierz.opoka.org.pl