Rieth József: Útiemlékek

Lengyel zarándokút 2008 (1.) - Készülés és indulás

 

Tartalomjegyzékhez - Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

 Előkészület   >>>   Ludzmierz     

Nem sokkal húsvét után értesültünk arról, hogy a Szent Imre plébánia zarándokutat szervez 2008. május 1. és 4. között Lengyelországba. Az út célja egyrészt a plébánia életében már hagyományosnak mondható Szent Imre emlékek ápolása, de másrészről néhány vallási emlék imádságos meglátogatása, továbbá lelki feltöltekezés. A programban Ludzmierz, Bukowina Tatrzanska, Szentkereszt-hegy, Sandomierz, és a Krakkói Irgalmasság Bazilika meglátogatása szerepelt.

Tartalom:

            Program és utazásunk     - Magyarország - Szlovákia (Felsőszemeréd) - Lengyelország

            1. Nap                            - Ludzmierz 1. rész - Ludzmierz 2. rész - Bukowina Tatranska 1. rész (Goral zene, videó) - Bukowina Tatranska 2. rész

            2. Nap                            - Nowa Slupia - Keresztút (Placid atya keresztútja) - Szentkereszt kolostor 1. rész (Ereklye tisztelet, videó) - Szentkereszt kolostor 2. rész

            3. Nap                            - Sandomierz, óváros - Múzeum (Archív orgona, videó) - Városnézés - Püspöki fogadás

            4. Nap                             - Irgalmasság bazilika  (Fausztina, Férfirend) - Kolostor - Wawel - (Krakkó)

            Hazaút                            - Lengyelország - Szlovákia - Magyarország

 

 

Program            Program - Magyarország - Szlovákia - Lengyelország

 

Az alábbi programlapot kaptuk:

TÁJÉKOZTATÓ

SZENTKERESZTHEGYI ZARÁNDOKÚT - LENGYELORSZÁG

Szent Imre Nyomán ... -- Placid atya gulági élettapasztalataival

Lelkivezető : Huszár Lőrinc atya

Szervező .Márki Judit: 4660-375 , 0630/ 568-4292

Teljes költség : 32.000 Ft ( szállás, teljes ellátás )

Időpont: 2008. május 1. csütörtök - 4. vasárnap. ( három éjszaka )

1. nap indulás:

6.45 Buszbeállás

7.00 Budai Ciszterci Szent Imre Plébánia templom elől, Bp. XI. Villányi út.

15.00 Ludzmierz II . János Pál pápa rózsafüzér - kertje

16.00 Szentmise - Szymon atya 10 éves évfordulós papi áldásával

19.00 Bukowina Tatrzanska [162]- vacsora a szálláshelyen ( ismerkedés )

2. nap

8.00 Reggeli a szálláson - indulás Szentkereszt-hegyre

13.00 Ebéd a szálláson - Nowa Słupia [223] (3 km a kolostortól)

15.00 Keresztút — A. Dziega sandomierzi püspök és Lőrinc atya vezetésével ( 3 km )

17.00 A kolostor megtekintése - Szentkereszt ereklye, Szent Imre freskók, emléktábla koszorúzása stb.

18.00 Szentmise a magyar oltárnál

19.00 Vacsora a kolostorban

21.00 Érkezés a szállásra - Nowa Slupia

3. nap

8.00 Reggeli a szálláson, indulás Sandomierzbe [233] ( 1000 éves város )

10.00 Sandomierz - városnézés

13.00 Ebéd a Teológiai Intézetben ( Lengyel - Magyar központ) Találkozás Jan Zimny igazgató atyával

16.00 Találkozó a sandomierzi katedrális kórustagjaival (százéves hagyományokkal rendelkező kórus )

18.00 Ünnepi szentmise a katedrálisban ( a lengyelek 2. legnagyobb Szűzanya ünnepén ), főcelebráns : A. Dziega püspök, énekel a katedrális kórusa

21.00 Vacsora a szálláson (Nowa Slupia )

4. nap

6.30 Reggeli a szálláshelyen ( Nowa Slupia)

7.00 Indulás Krakkóba

10.00 Krakkó [81] - Irgalmasság Bazilikájának megtekintése Fausztina nővér egyik rendtársnőjének vezetésével

11.00 Szentmise a Magyar Kápolnában

12.00 Városnézés Krakkóban a Szent Hedvig nővérek vezetésével

14.00 Ebéd Krakkóban

14.30 Indulás Budapestre

23.00- 24.00 Érkezés a Szent Imre Plébánia templom elé

 

MINDENKIT SZERETETTEL VÁR A BUDAI CISZTERCI SZENT IMRE PLÉBÁNIA

Gyors mérlegelés, majd döntés következett. Nem sokat latolgattunk, jelentkeztünk az útra és -- kissé ugyan kapkodva az idő rövidsége miatt -- gyors felkészülésbe kezdtünk. Útikönyv, térképek gyors böngészése következett. Kissé nyugtalanok voltunk, mivel az útvonalról, néhány érintett helyről igencsak keveset, vagy éppenséggel semmit sem sikerült kideríteni. Ez a kapkodás idegen volt a korábbi felkészülési módszerünkhöz. Valamelyest mégis tájékozódtunk a várható élmények felől. Reméltük, hogy nem lesznek váratlan helyzetek és az idegenvezetés áthidalja majd ismereteink hiányosságait.

 

 

1. napunk. (2008. május 1.) 1. rész.

Magyar útszakasz            Program - Magyarország - Szlovákia - Lengyelország

 

 

Korán odaértünk a találkozó helyre, a Budai Ciszterci Szent Imre Plébánia templom elé, addigra még csak egy utas várt a lengyel útra. Gyülekeztek mások is, hét óra előtt jött egy hatalmas busz is, de kiderült, hogy ők Erdélybe mennek. Végre megérkezett a mi buszunk is, addigra már szép számmal összegyűltünk, mi lengyelországi zarándokjelöltek. Buszbeállásunk háromnegyed hat tájékán volt, a buszvezetőnk: Misutta Béla. Volt egy tartalék gépkocsivezetőnk is: Hella Csaba, aki mellesleg kántor, teológiát végzett. Csaba nem gyakorolhatta buszvezetői képességeit az úton, mert Béla egyszerűen nem adta át a kormányt, mondván, hogy a busz az övé, félti a kocsit, de bizonyára Csabát nem is ismerte. Így aztán érthető volt a ragaszkodása a volánhoz. Szerencsére az ügy minden hátrányos következmény nélkül rendeződött. Mindenki megértette Béla álláspontját, Csaba is belenyugodott a mittfahrer-szerepbe, szerencsére mi se szenvedtünk időveszteséget, vagy hátrányt. Kényelmes, pontos utunk volt. Béla roppant megértő és segítőkész volt hozzánk.

 

Beszállva az autóbuszunkba gyorsan elhelyezkedtünk. Negyedórát várnunk kellett, mert műszaki hiba miatt egyik útitársunk elakadt a 61-es villamossal. Szerencsére a mobil telefon segítségével megtudtuk sorsát, megvártuk. Nagy örömmel fogadtuk, amikor sikerült megérkeznie. Megkaptuk útravalónak az áldást a plébános atyától,  és vidám reményekkel indultunk el. Az M3-ason, majd az új 2-es úton haladtunk Vácig. A városokat elkerülve jóminőségű új sztrádán haladtunk a régi 2-es útig. Vác után rátértünk a Vác-Sahi régi útra. Ez a szakasz is jelentősen megváltozott az utóbbi években. Többsávosra szélesítik. Sajnos a településeket nem kerüli el, így talán lassabban haladtunk ugyan, de számomra kellemes volt csodálni az érintett településeket. Jócskán megváltoztak, modernizálódtak. Félórás pihenőt tartottunk Rétságon, a település távolabbi végénél levő töltőállomáson majd robogtunk tovább a sahi határállomás felé. 9 óra után néhány perccel a határon voltunk. Meglepő volt számunkra, hogy a határállomáson senki se foglalkozott velünk, se határőr, se vámtisztviselő. Na persze ez már a Sengeni Egyezmény következménye.

 

Szlovák útszakasz            Program - Magyarország - Szlovákia - Lengyelország

Az Uniós szabályok eltörölték a belső határokat, így szabadon mehettünk volna tovább megállás nélkül. Hogy meg kellett állnunk, az kizárólag a szlovák útvonal-matrica vásárlása miatt volt. Sofőrünk pár perc alatt lebonyolította a vásárlást, és most már semmi akadálya sem volt a tovább haladásnak. Rózsahegy irányában haladtunk

 

Fél tízkor Felsőszemeréden, a falucska templománál álltunk meg néhány percre. Felsőszemeréd a Selmec patak völgyében fekszik az Ipolyság-Zólyom út mentén. Hajdan Hont megye ipolysági járásához, ma Nyitra megyében a lévai járáshoz tartozik. Első írásos említése IV Béla idejéből származik. A középkor folyamán előnyös helyzetének következtében a népesebb települések közé tartozott, majd a török hódoltság korában amikor a környéken számtalan csata folyt a terület birtoklásáért csaknem elnéptelenedett. Később is csak lassan fejlődött ismét a közepes falvak sorába. Jelenleg 630 lakosa van, és bár az utóbbi időben erős betelepülés tapasztalható napjainkig megtartotta magyar többségét.

 

Történész útitársunk hívta fel a figyelmünket, hogy a templom bejárata fölött jelentős rovásírásos emlék látható. A magyarság hosszú századokon át őrizte ősi írásmódját. Ha azt halljuk rovásírás, önkéntelenül is Erdély, a Székelyföld ismert templomai jutnak az eszünkbe. Kevesen tudják hogy a ennek a nemzeti kincsünknek a Felvidéken is akad nagyon értékes példája. A falu gótikus temploma sok történelmi vihart átélt. Bár 1350-ben már említés esik létezéséről, első ránézésre későbbinek tűnik, hiszen több felújításon esett át, és ezek ősi jellegét szinte eltakarják. Ha a déli oldaláról közelítjük mégis megbizonyosodunk középkori eredetéről, hiszen az itt található kapuzat gótikus voltához nem fér kétség. Ép ennek a csavart pálcatagokkal díszített portálé keresztgerendáján található a titokzatos felirat amelyre már 1865-ben felfigyeltek. Ekkor állapította meg Rómer Flóris, hogy a korábbi feltételezések melyek ószlávnak tartották a feliratot hamisak és valójában magyar rovásírásról van szó. Püspöki Nagy Péter kutatómunkájának köszönhetően megfejtését is ismerjük amely így hangzik: "1482 Kürakó János mester". Ez a magyar rovásírás máig ismert legrégibb, első biztosan datálható, eredeti helyén sértetlen állapotban fennmaradt epigráfiai emléke. Ez a felirat ráadásul nagyon archaikus elemeket használ fel. A kőfaragó mesternek állít emléket: annak a bizonyos Kőrakó János Mesternek, aki 1482-ben építette a templomot. A szöveg szinte el van rejtve a díszek redői közt. Érdekes elgondolni, hogy ebben a korban még nem volt magyar írásbeliség, és akkor egy kőfaragó megörökíti a nevet egy ajtó kőhomlokzatán. Ezek szerint ez az eddig felfedezett rovásírásos felirataink legrégibb pontosan datált emléke!

 

 

1987-ben újabb rovásírásos emlék került elő a templomból. Ezúttal a tetőszerkezet javítása közben a szentély feletti fémkereszten találta Snírer János helyi lakos azt a rejtélyes jelekből álló feliratot melyet Tipary László a következőkép fejtetett meg: "Szentséges hely, Szerény, dicsér e felirás.1482 június 3-án."

Mindkét rovásírásos felirat Felsőszemerédet a magyar kultúra kiemelkedő emlékhelyei közé emeli. (Internetes anyag Wikipedia, Településtár, Magyar Nemzet, Brogyányi írása.

 

Zólyom váránál fél tizenegykor jártunk. Megemlékeztünk Balassi Bálintról, aki gazdag főnemesi szülőktől itt született Zólyom várában 1554-ben. Nevelője Bornemissza Péter (1535-84) író, későbbi evangélikus püspök volt. Bornemisszától tanulta meg a költészet szeretetét, és 8 nyelv kiváló használatát. Balassi apja felségárulási pere miatt a család Lengyelországba menekült, itt készült első irodalmi műve 1572-ben, a németből fordított Beteg lelkeknek való füves könyvecske című vallásos elmélkedéseket tartalmazó gyűjtemény. Költőnk szerencsétlenül sok megpróbáltatáson ment keresztül. Birtokperek, feljelentések zaklatták. Házassága Dobó Krisztinával nem sikerült. Élt Báthory István erdélyi, majd lengyelországi udvarában. Lengyelországban többször kellett bujdosnia. Volt végvári vitéz Egerben és Érsekújváron, végül 1594-ben Esztergom ostrománál kapott halálos sebet.

 

 

Robogtunk északnak, a lengyel határ irányába. Meglepődtünk Donovaly-nál, mert a sípályákon még itt-ott hófoltokat láttunk. A hóágyúzás során valószínűleg oda vastagabb hóréteget raktak, és az erdőnyílás miatt árnyékos északi mélyedésekben még nem olvadt el a hó. Fel se tűnt, hogy időközben már meglehetősen magasan is járunk. A szlovák-lengyel határ előtt déltájban tartottunk még egy technikai szünetet Árva vára közelében. A határt 13:22-kor értük el. Ezen a határállomáson sem volt ellenőrzés, itt is csak a matricavásárlás miatt állt meg a vezető.

Lengyel útszakasz            Program - Magyarország - Szlovákia - Lengyelország

 

 

 

Lengyelországban már kifejezetten magas hegyekben, sűrű erdőkben jártunk. Kissé távolodva és lejjebb ereszkedve meglepetéssel láttuk, hogy a Tátra magas, hófödte csúcsai vesznek körül minket. Ezt a kellemes látványt korábban a dús erdő nem nagyon engedte élvezni, csak villanás szerűen tűntek elő havas csúcsok. Most azonban karéjszerűen vettek körül minket kékesszürke és vakítóan fehér koszorújukkal. Nem tudtuk most se csodálni a panorámát, mert a busznak igyekeznie kellett. Térképem hiányossága miatt csak sejteni tudtam hogy Zakopáne közelében, a Tátra egyik magaslatán járhatunk. Hamarosan megérkeztünk utunk első célállomásához, Ludzmierzbe. (Folytatás: Ludzmierz.).

 

            Program - Magyarország - Szlovákia - Lengyelország

 

Tartalomjegyzékhez - Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

 Előkészület   >>>   Ludzmierz     

--------------------------------------------

Tartalom:

            Program és utazásunk     - Magyarország - Szlovákia (Felsőszemeréd) - Lengyelország

            1. Nap                            - Ludzmierz 1. rész - Ludzmierz 2. rész - Bukowina Tatranska 1. rész (Goral zene, videó) - Bukowina Tatranska 2. rész

            2. Nap                            - Nowa Slupia - Keresztút (Placid atya keresztútja) - Szentkereszt kolostor 1. rész (Ereklye tisztelet, videó) - Szentkereszt kolostor 2. rész

            3. Nap                            - Sandomierz, óváros - Múzeum (Archív orgona, videó) - Városnézés - Püspöki fogadás

            4. Nap                             - Irgalmasság bazilika  (Fausztina, Férfirend) - Kolostor - Wawel - (Krakkó)

            Hazaút                            - Lengyelország - Szlovákia - Magyarország

 

                VETÍTÉS - útiképeink bemutatása diasorozatokban

                        Útiképek    -                                              1. nap    -   

                        Ludzmierz    -   

                        Bukovina Tatranska

                        Nowa Slupia                                             2. nap    -   

                        Sandomierz                                              3. nap    -   

                        Krakkó, Irgalmasság bazilika, Wawel         4. nap    -   

-----------------------------------------------

F.szemeréd: https://hu.wikipedia.org/wiki/Fels%C5%91szemer%C3%A9d

                   http://mno.hu/migr_1834/felsoszemered-temploma-es-rovasfelirata-502652

                   http://www.e-nepujsag.ro/op/article/fels%C5%91szemer%C3%A9d-m%C3%A1sodik-%E2%80%9Erov%C3%A1seml%C3%A9k%C3%A9r%C5%91l%E2%80%9D

                   http://corpuscuit.us/w/index.php?title=Fels%C5%91szemer%C3%A9di_felirat