Rieth József: Szentföldi zarándoklatunk

Keresztút 4. állomása

(Szentföldi utunk)  ---    << 3.Stáció <<     4.Stáció    >> 5.Stáció >>    

Tartalomjegyzékhez  <<<  Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

Sokat és sokáig álmodoztunk feleségemmel egy Szentföldi utazásról. 1994-ben aztán belátható közelségbe került a régen ápolgatott titkos terv magvalósulása. Nagy energiával kezdtük a felkészülést, és 1994. október 13-20-ig részt vettünk egy Szentföldi Zarándokúton. A sikeres utazás után hosszú feldolgozási időszak következett, míg -- évek alatt, többszöri átdolgozás eredményeként -- összeállt jelen anyagom.

Szentföldi utazásunk 6. napja, 1994. október 18., kedd. A Via Dolorósa szűk sikátorában -- miközben élve az egyedi lehetőséggel megpróbáltuk figyelni a környezet és az egyes stációk látnivalóit -- mi is igyekeztünk elvégezni a keresztutunkat.

4. Stáció. Jézus szent Anyjával találkozik

 

 

A keresztút a Völgy-utcán (III. stáció) tovább folytatódva középtájon éri el a Fájdalmas Anya kápolnáját (IV. stáció), ahol a Via dolorosa 90 fokos fordulattal elkanyarodik a Golgota felé; ott a sarkon áll Cirenei Simon kápolnája (V. stáció).

 

Pár lépésre a harmadik stációtól, van a keresztút negyedik állomása. A kereszt súlya alatt görnyedő Jézus találkozik anyjával Máriával. A szinte midig zárva levő kápolna felett egy lengyel szobrász Zielinsky domborműve emlékezik meg a találkozásról. (A kápolnát mi is zárva találtuk.) A kápolna mögött az örmény patrciarchatus Fájdalmas Miasszonyunk Temploma van, amelynek a bejárata a harmadik stáció mellett található. Jeruzsálem óvárosa arab negyedében a negyedik stáció oratóriuma előtt az arab bazár -- a sukk -- árusainak portékái vannak kitéve. Keresztény zarándokok számára a látvány megrázó.  A zsúfolt sikátor, az egymásra torlódó különböző közösségek kegyhelyeinek keveredése, és magának a stációnak a bezártsága sajnos megnehezíti a keresztút zavartalan végzését, valamint a stáció tüzetes megtekintését.

 

 

 

---------------------------

Jeruzsálem látnivalói:

                Olajfák hegye (Betánia - Kroll) -- Jeruzsálem (Kroll - Tört.) -- Dominus flevit (Tört.) -- Getszemáni (Kroll - Tört. - Árulás barlangja) -- Mária sírja (Elszenderedés - Tört.)

                Szent István-kapu -- Szent Anna-templom (Kroll - Tört.) -- Bethesda (Tört.) -- Via Dolorosa (Antónia vár Krollnál)

                Keresztút: 1.Állomás  (Megostorozás (Tört.)) - 2.Állomás (Ecce Homo (Kroll - Tört.)) - 3.Állomás - 4.Állomás - 5.Állomás - 6.Állomás - 7.Állomás -

                                8.Állomás - 9.Állomás -- Bazár Jeruzsálemben -- Kopt kolostor -- Szentsír templom (Leírás - Golgota - Tört. - Helyszin - Feltárás - Restaurálás - Status quo)

                                10.Állomás - 11.Állomás - 12.Állomás - 13.Állomás - 14.Állomás (Szentsír - Története Krollnál - Monzai ampullák) -

                Dávid sírja -- Utolsó Vacsora terme (Kroll - Tört -- (Dormitio - Tört)) -- Zsidó negyed (Sion kapu) -- Gyémántcsiszolók -- Siratófal

 

(Szentföldi utunk)  ---    << 3.Stáció <<     4.Stáció    >> 5.Stáció >>    

Tartalomjegyzékhez  <<<  Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

-------------------

http://www.bendaivan.hu/kepgaleria/orszagok-kulturak-tortenelem/izrael-szentfold-palesztina/keresztenyek/via-dolorosa--kalvaria-fajdalom-utja 

Vídeó a keresztútról: https://www.youtube.com/watch?v=kzZ-KUTG2vg