Rieth József: Szentföldi zarándoklatunk

Keresztút 2. állomása

(Szentföldi utunk)  ---    << 1.Stáció <<     2.Stáció    >> 3.Stáció >>    

Tartalomjegyzékhez  <<<  Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

Sokat és sokáig álmodoztunk feleségemmel egy Szentföldi utazásról. 1994-ben aztán belátható közelségbe került a régen ápolgatott titkos terv magvalósulása. Nagy energiával kezdtük a felkészülést, és 1994. október 13-20-ig részt vettünk egy Szentföldi Zarándokúton. A sikeres utazás után hosszú feldolgozási időszak következett, míg -- évek alatt, többszöri átdolgozás eredményeként -- összeállt jelen anyagom.

Szentföldi utazásunk 6. napja, 1994. október 18., kedd. A Via Dolorósa szűk sikátorában -- miközben élve az egyedi lehetőséggel megpróbáltuk figyelni a környezet és az egyes stációk látnivalóit -- mi is igyekeztünk elvégezni a keresztutunkat.

2. Stáció. Jézus vállára veszi a keresztet

 

 

A keresztút az Elítéltetés kápolnáján át (ez a II. stáció) halad tovább, átmegy az Ecce Homo-ív alatt, s rátér a Damaszkuszi-kapu felől jövő Völgy-utcára (III. stáció).

 

Chapel of Flagellation. Az El-Omarija mohamedán iskolával szemben található a Flagellatió, Jézus megostorozásának kolostora. A kolostor udvar jobb oldalán láttuk a Flagelláció kápolnáját, vele szemben, az udvar bal oldalán látható az Elitélés temploma. A templom helyén kellett Jézusnak a vállára vennie a keresztet.

 

 

 

 

 

Halálraitélés és a Kereszt fölvételének kápolnája

 

A kápolnát az 1900-as évek elején tárták fel és építették újjá. Korábbi zarándokok is említették ezen a helyen egy régi templom maradványait: az oldalhajók félkör alakú méteres falmaradványokat, néhány oszlopot és boltozatmaradványokat. A helyi keresztények meg voltak győződve, hogy itt adták Jézus vállára a keresztet. 1865 óta itt tartották meg a keresztút 2. állomását. A kápolna fala szabályos négyzetet alkot, melynek minden oldala 10 méter. A főhajó és oldalhajók is félkör alakú oldalfülkében végződnek. [U141]

 

"Lithostrotos"

 

 

Az eredeti kövezet az utca szintje alatt több mint 30-40 méteres területen található. A kőlapok 35-45 cm vastagok, a lovak megcsúszásának meggátlása érdekében átlós rovátkákkal van ellátva.

 

 

A Lithostrotos kövein a szabadidejüket töltő katonák szórakozását szolgáló jeleket láthatunk. A játékok egyike a Királyjáték. Ehhez korona, kard és a görög "B"-betü (basileuV basileus = király) kapcsolódott. A jelek magyarázatot adhatnak arra, hogy az elitélttel szemben szokásos megostorozáson túl, a katonák miért öltöztették Jézust királynak, miért raktak a fejére tövisből koronát, miért borítottak vállára bíbor palástot. (A Lithostrotos-ról bővebben Krollnál. Történetéről.)

 

Krisztus börtöne

 

A zarándokok ősidők óta keresik Krisztus fogva tartásának helyét. Meg is jelöltek különböző pontokat, ahol hagyomány vagy valószínűség alapján Jézust fogva tarthatták. Ezek a helyek végül is nem lettek bizonyítva, nem tudjuk, hol volt Krisztus börtöne. [U145]

 

A Szent Sír Bazilika mellékhajójának a végén van egy dísz nélküli kápolna, amit egy kilencedik századból származó hagyomány alapján Krisztus börtönének hívtak. Ennek padozata a Konstantin kor egyedüli olyan eleme, amin járni lehet.

 

 

"Ecce Homo" bazilika és ív [K446; S69; U141]   

 

A keresztutat épületek szakítják meg. A folytatáshoz nagy kerülőt kell tennünk.

 

 

A Notre Dame de Sion-nővérek zárdájában -- Sisters of Sion -- látható az Ecce homo-boltív folytatása, az egykori diadalkapu oldalíve. A Sion –nővérek templomában a bíborpalástot, és töviskoronát viselő Jézus-szobor nádszálat tart a kezében – az ábrázolás a katonák gúnyolására utal: „üdvözlégy zsidók királya!”. A templomot 1868-ban avatták fel. A bazilika oldalfala északi oldalon egy szakaszon az eredeti sziklafalat tartalmazza.

 

Az Ecce Homo ív a római uralom megmaradt jelképe az Aelia Capitolina hármas diadalkapujának maradványa.

 

A késő középkor keresztény hagyomány szerint, itt mutatott Pilátus a töviskoronás Jézusra, mondván: „Ecce homo! – Íme az ember!” . A zárda pincéjében a római katonák ostábla vonalakat karcoltak a padlóba. Az ostábla -- sebes -- a Közel-Keleten ma is nagy közkedveltségnek örvendő játék. . A keresztény hagyomány úgy tartja, hogy a római katonák itt sorsolták ki egymás között kockán Jézus ruháit.

 

Az egykori oldalsó kapunyílást beépítették a templomba, a templomban a szentélynél folytatódik az ív [I57; K454; N248/82, 392/132; Z95, 98]. Magában az ívben eredeti Pilátusi időből származó kövek is vannak. Magát a templomot 1903-ban építették az Antónia-vár romjainak kiásott területén. Szűk udvarocska van a templom előtt, az udvaron árkád alatt a Jézus korabeli város makettja látható. A Lithostrotos szögletes kövei, melyeken Jézus járt, nagyon elgondolkoztatóak [K450, E36, E35, I57; K454; N248/82, 392/132; Z95, 98]

 

A Via Dolorosa felett áthajló Ecce Homo-ív a keresztút legismertebb építménye. Nevét a késő-középkori keresztény hagyomány adta. A ferencesek engedélyt kaptak a szultántól -- említi egy 1507-es zarándokleírás --, hogy a két kőlapot -- melyről azt tartják, hogy az egyiken Jézus, a másikon Pilátus állt -- befalazzák az ív felső részébe. A hivők körében ez lassanként úgy rögződött, mint a János evangélium egyik jelenetének helyszíne. "Jézus töviskoronával, bíborpalástban jött ki. Pilátus rámutatott: "Íme, az ember." (Jn 19,5) Régente Fájdalomkapujának is mondták. A török időben az ívre lakószobát építettek. Talán nincs is olyan látogató, aki meg ne örökítené. (Az Ecce Homo történetéről. Krollnál.)

Az ív voltaképpen a római város, Aelia Capitolina hármas díszkapujának középső része. Bar Kochba leverése után eltakarították a már 70-ben lerombolt Antonius vár törmelékeit, és megépült a keleti-út. Hadrianus tiszteletére fórummal körülvett, kb. 20 méter széles hármas diadalkaput emeltek. Két szárnyát a középkorban beépítették, rendeltetése feledésbe merült. Charles Clermont-Ganneau 1873-74-ben fedezte fel újra.

---------------------------

Háttéranyag található ez Ecce Homo ívről és a Lithostrotosról Krollnál és Meistermannál.

Jeruzsálem látnivalói:

                Olajfák hegye (Betánia - Kroll) -- Jeruzsálem (Kroll - Tört.) -- Dominus flevit (Tört.) -- Getszemáni (Kroll - Tört. - Árulás barlangja) -- Mária sírja (Elszenderedés - Tört.)

                Szent István-kapu -- Szent Anna-templom (Kroll - Tört.) -- Bethesda (Tört.) -- Via Dolorosa (Antónia vár Krollnál)

                Keresztút: 1.Állomás  (Megostorozás (Tört.)) - 2.Állomás (Ecce Homo (Kroll - Tört.)) - 3.Állomás - 4.Állomás - 5.Állomás - 6.Állomás - 7.Állomás -

                                8.Állomás - 9.Állomás -- Bazár Jeruzsálemben -- Kopt kolostor -- Szentsír templom (Leírás - Golgota - Tört. - Helyszin - Feltárás - Restaurálás - Status quo)

                                10.Állomás - 11.Állomás - 12.Állomás - 13.Állomás - 14.Állomás (Szentsír - Története Krollnál - Monzai ampullák) -

                Dávid sírja -- Utolsó Vacsora terme (Kroll - Tört -- (Dormitio - Tört)) -- Zsidó negyed (Sion kapu) -- Gyémántcsiszolók -- Siratófal

 

(Szentföldi utunk)  ---    << 1.Stáció <<     2.Stáció    >> 3.Stáció >>    

Tartalomjegyzékhez  <<<  Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

----------------

http://neo206.blogspot.hu/2012/02/via-dolorosa-1-es-2-allomas.html

http://www.teologiablog.hu/virtualis-seta-via-dolorosa/ 

http://www.lexikon.katolikus.hu/V/Via%20dolorosa.htm 

http://www.bendaivan.hu/kepgaleria/orszagok-kulturak-tortenelem/izrael-szentfold-palesztina/keresztenyek/via-dolorosa--kalvaria-fajdalom-utja 

http://forum.index.hu/Article/showArticle?go=45369367&t=9111439  (91-es blog: Krapek) 

Vídeó a keresztútról: https://www.youtube.com/watch?v=kzZ-KUTG2vg