Rieth József: Szentföldi zarándoklatunk

Kenyérszaporítás temploma

(Szentföldi utunk)  ---  << Kinneret <<    Kenyérszaporítás temploma   >> Primátus >>    

Sokat és sokáig álmodoztunk feleségemmel egy Szentföldi utazásról. 1994-ben aztán belátható közelségbe került a régen ápolgatott titkos terv magvalósulása. Nagy energiával kezdtük a felkészülést, és 1994. október 13-20-ig részt vettünk egy Szentföldi Zarándokúton. A sikeres utazás után hosszú feldolgozási időszak következett, míg -- évek alatt, többszöri átdolgozás eredményeként -- összeállt jelen anyagom.

(Szentfödi utunk 3. napja, 1994. október 15., szombat.) Ragyogó nap ígérkezett, és a szép környezetben jól esett pár pillanatra még megpihennünk a szálláshelyünk kertjében. De már 3/4 8-kor elindultunk a Kenyérszaporítás templomához.

 

Galilea és a Genezáreti tó térképe. -- Dús liget ölén található a Kenyérszaporítás Temploma

 

A templom udvara -- A templom makettja -- Emléktábla a német adakozók dícséretére

 

A kenyér és hal szaporítás temploma szállásunkhoz közel volt, egy dús növényzetű liget ölében, Tabghában. A templomot 1978 után építették egy 1936-ban emelt ideiglenes templom helyébe. Hét forrás vize nedvesíti a völgyet. Egy dús liget rejti a modern templomot, aminek hangulatos kerengője van.

 

Képek a templom belső teréről, az oltár alatti szikláról, mozaikokról

 

A modern templomban itt is, ott is az ősi bazilika falmaradványai, mozaikok tűnnek elő. Az oltár előtt van a híres mozaik a két hallal és a kosárral, benne a négy kenyérrel. (Az ötödik kenyér a kosár alján van, mondják!). Az oltár alatt van az a kő, amelyik a hagyomány szerint az Úrnak asztalul szolgált a kenyérszaporításkor. Ide csak utólag került, de 350-ben az első templomban már az épület középpontja volt. (A templom történetéről.)

 

 

Az oltár előtti híres mozaik és a feltárást mutató felvétel

 

Dús oázis rejti a modern templomot. (B19) Kevés dísz, egyszerű felszerelés foglalja be a régi emlékeket a modern templomba. Az oltár alatt és még sok helyen az ősi templom maradványai törnek elő a padozatból. Az oltár előtt a híres mozaik látható az öt kenyér és két hal ábrázolásával.

 

A Hétforrás és egy vízvezető csatorna

 

A források vizét csatornák gyűjtik össze. A víz bőven csobog a beton csatornákban. (C8) A mise a parton nagyon hangulatos volt. A tömeg zsivaja nem ért ide, a "szentély" háttere a tó nyugodt vize volt. Alacsony padokon ültünk, szinte félkörben vettük körül az oltárt. A csend, a tó felöl lengedező hűvös szellő, a lugas árnya csak emelte a mise hangulatát, a kenyérszaporítás csodájának átélését. Két szín alatt áldoztunk. Mi ketten a misénket Kláriékért (egy ismerős párért) ajánltuk fel, akiknek ezekben az órákban volt Budapesten az esküvőjük.

 

Szentmisénk a tó partjánál, egy hatalmas sziklán, Árnyas védőtető alatt.

 

A templom mellett, a tó felé, a csodálatos parkban mindenütt elmélkedésre alkalmas zúgok vannak kialakítva. Látható itt forrás, kövezett csatornákkal, régi forrásfoglalás bástyatoronyszerű építménnyel. Kanyargós út vezet a partra, ahol lugas árnyékában néhány kövön oltár gyanánt hatalmas sziklatömb vár minket, ez Dalmanuta vidéke. A ligetben, a tó partján, padokat és nagy-nagy csöndet találunk. A sziklaoltár, a természetes háttér a nyugodt tóval nagyon hangulatossá tette a szentmisét. (B23) A természetes környezet, a bibliai háttér a kenyérszaporítás hangulatát adta minden résztvevőnek. Két szín alatt áldoztunk nagyon mély átéléssel.

 

Elgondolkodva mentünk vissza a dombra a buja ligetben rejtőző szép, világos templomhoz. Megcsodáltuk hangulatos kerengőjét, a belső látnivalókat. A múlt és jelen nagyon kellemesen találkozik. Szinte érzi az ember az előző templomok méreteit, a mozaikpadló alapján a fenségüket, hangulatukat.

 

Tabgha

 

A környék bibliai virágai, dús vegetációja és az egyik befoglalt forrás

 

Itt a Genezáreti tó északnyugati sarkában sok forrás fakad, a növényzet is magasra felkapaszkodik a lankás domboldalakra. Ajn Tabigha egy forráscsoport neve volt eredetileg. A szomszédos település neve Berszabé. (Héberül beer = források, szába = hét) Ezt a héber nevet fordították görögre Heptapegonnak (vagy más művekben Heptategonnak). A jó arabok a görög név első szótagjának elhagyásával Tabigah nevet csináltak belőle, és ez maradt meg a mai szóhasználatban. Jézus tanító tevékenységére kiválóan alkalmas volt a dimbes-dombos vidék, a füves tisztások, az árnyas ligetek a lankás partvidék és a felüdülést nyújtó bővizű források. (Tabgháról)

 

 

------------------------

Tűzeset

 

2015. június 18.-án gyújtogatás nyomait fedezték fel a Kineret (Genezáreti tó) partján álló Kenyérszaporítás (Tabgha-i) templomban. A templomban jelentős károk keletkeztek. A falakra a tettesek a kereszténységet gyalázó feliratokat firkáltak. A rendőrség nyomozásba kezdett. Több gyanúsítottat is letartóztattak, pontosabb információkat azonban nem közöltek. A gyanúsítottakat – három zsidó fiatalt – az izraeli rendőrség és a titkosszolgálat közös akciója során fogták el. Médiaértesülések szerint további letartóztatások várhatók. A két elkövető egy keresztényellenes szélsőséges csoport tagja.

 

 

 

 

(Szentföldi utunk)  ---  << Kinneret <<    Kenyérszaporítás temploma   >> Primátus >>    

Tartalomjegyzékhez  <<<  Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

-------------------------

Kapcsolódó háttéranyagok: Kenyérszaporítás temploma Krollnál - Tabgha Krollnál - Kenyérszaporítás temploma története

-------------------------

3011TabghaKroll.htm

3012KenyerszTKroll.htm

3013KenyerszTTort.htm (történelem)

http://en.wikipedia.org/wiki/Tabgha 

Tűz: http://hirekizraelbol.hu/?p=6228

       http://igeretfoldje.blogspot.hu/2015/07/kenyerszaporitas-temploma.html

       http://www.magyarkurir.hu/hirek/letartoztattak-az-izraeli-kenyerszaporitas-templom-feltetelezett-gyujtogatoit