Rieth József: Útiemlékek

IZOLAI NYARALÁS 2005 - A Škočjani barlang és a lipicai lótenyészet meglátogatása

 

Tartalomjegyzékhez  <<<  IZOLA - Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

 

7. nap, 2005. augusztus 26. péntek
Előző (6.) nap -- Škočjan -- Lipica -- Anya programja -- Következő (7.) nap

(1.Odaút - 2.Izola - 3.Piran - 4.Postojna - 5.Trieszt - 6.Horvátország - 7.Skocjan, Lipica - 8.Hazaút, Ljubljana)

A škočjani barlang és a lipicai méntelep meglátogatása volt a napi program. Útjaink feleségemmel ezen a napon is különváltak, a barlangi túra előre hirdetett komoly terhelését Anya nem vállalhatta, részére a pihentető strandolás maradt.

Škočjan            (Škočjan -- Lipica -- Anya programja)

Škočjan barlang. [546] A barlang 1986-óta az UNESCO védelme alatt áll, a Világörökségek jegyzékében van nyilvántartva. 1999-től mint a világ legnagyobb föld alatti vízlepte területként tartják nyilván a Ramszári (!?) konvencióban (Lehet, hogy ennek az UNESCO konvenciónak nem jól jegyeztem meg a nevét!). A szlovén karsztvidék egyik nagyon izgalmas barlangja. A hétezernél több szlovén barlangból tizenegy tartozik ehhez a škočjeni barlangrendszerhez. A Reka nevű búvó folyó boltozatából alakult ki.

Erdős vidéken, mélyen tagolt terepen érkeztünk meg a kicsiny, de gondozott menedékházhoz. Pénztárak, étterem, kis áruda, fapadokkal felszerelt esővédő tető várt minket. Körben jól elrejtett tágas parkolók vannak a hegyoldalban. Kiszállás után körülnéztünk, majd felkapaszkodtunk egy kilátóhoz. Előttünk mély szakadék tátongott, a mélyben kis katlanban zuhogott ki a barlangból a Reka folyócska, majd eltűnt egy másik barlang szájában. Szemben az erdő lombjai közt hasadékok tátongtak, fenn a fennsíkon település tornya és háztetői látszottak. Fárasztó volt a hegymászás, de a látvány feltétlen megérte.

Hosszú nézelődés után vissza ereszkedtünk a barlang irodáihoz. Nem kellett már sokat várni, elindult a következő két csoport, amelyekhez mi is tartoztunk. Az egyik német-szlovén nyelvű idegenvezetést kapott, a mienk angol-olasz vezetést. A vezetőnk megengedte, hogy a csoport végén menjünk, és mialatt ő az angol-olasz szöveget mondja, vezetőnk halkan magyarra fordíthatja és kiegészítheti az elmondottakat. Meglehetősen jól működött ez a rendszer, Panninak pedig gyakorlás szempontjából kiváló. Hosszú, újabb ereszkedés következett, csaknem a folyó szintjéig. A bejárat előtti kis téren általános ismereteket kaptunk. A Karszt-hegységben vagyunk, a "karszt" kifejezés innen terjedt el a világon. Évmilliók alatt alakultak ki a föld alatti járatok, termek, cseppkövek. A leszivárgó víz munkáját kiegészítette a lenn összegyűlt és folyóvá duzzadt Reka eróziója. Omlások tarkították a képet. Ha jól értettem, végül aztán a Reka 40 kilométeres, eddig még fel sem derített föld alatti út után érkezik meg Trieszt mellé.

Beléptünk a barlangba. Kanyargós, betonozott járatokon mentünk keresztül, és több száz méteres út vezetett az igazi barlangba. Cseppkőben ez az első szakasz nem volt túl gazdag. Termek, járatok, ereszkedő és emelkedő kanyargós úton haladtak a kibetonozott járdák, alacsony, betonvasnyi korlátokkal. A mennyezeten gyéren láthatók kis cseppkövek, itt-ott tekintélyes oszlopok. A színgazdagság azonban meglepően nagy. Aztán a termek is nagyobbodtak, a cseppkő is egyre több volt, közben a szintkülönbség is egyre tekintélyesebb lett. Kanyargós szerpentineken kapaszkodtunk fel, ereszkedtünk le. A beton út igencsak sáros volt, a mennyezetről gazdagon csöpögött a víz. A világítás teljesen a látnivalókra koncentrálódott, az onnan visszavert fény derengésében óvatoskodtunk előre. Időnként megálltunk, a szlovén vezető lendületes előadásban ismertette a látnivalókat, zseblámpájával oda-oda világítva az esedékes érdekességre.

A barlang második részében a Reka folyó kanyonvilágába jutottunk. Egyre erősebb lett a folyó dübörgése, egyre párásabb volt a levegő, és egyre sárosabb a kijelölt gyalogút. Elmondta a vezető, hogy néhány éve óriási esőzés következtében a folyó megáradt és csaknem kitöltötte a kanyon belvilágát. A barlang járataiban is messze felhatolt rengeteg hordalékot hagyva maga után. Azóta is ilyen sárosak ezen a részen az utak. Az egyik falfelületen emléktábla mutatta a folyó akkori legmagasabb vízszintjét. Egyszerre kijutottunk a folyó kanyonjának az oldalába.

Hídon mentünk át a sejtelmes, dübörgő mélység felett. Lenn, talán 50 méter mélységben, ezernyi sziklán tört meg a folyó vize, hol zúgót képezve, hol tóvá duzzadva, hol zuhatagként zúdulva le. A kanyargó kanyon felettünk is mintegy 50 méternyi lehetett. Jól elhelyezett fényszórók tették egyes helyeken sejtelmessé a sziklákat, másút félelmetes alakokat sejtettek (mitológiai alakok, sárkányok, állatok). Az út a meredek szikla oldalába vágva egy ideig vízszintesen haladt, majd gyorsan ereszkedett a mélybe, szinte a folyó szintjéig.

Hosszú föld alatti kapaszkodó után hatalmas csarnokszerű teremben ért véget a barlangban tett látogatásunk. A terem túloldali végén már természetes fény derenget, egy mély völgy oldalában volt ez a nyílás. A barlang torkától hosszú lépcsőzéssel és szerpentinmászással jutottunk egy sikló-lift keverékhez. Utólag úgy ítéltem, ez a völgykatlan alsó harmadánál lehetett. A lift talán a meredek következő harmadán vitt fel minket. Még egy jelentős kapaszkodóval jutottunk fel a kiindulási pontunkhoz, a pénztárakhoz, majd a parkolóhoz.

Fárasztó túra volt mögöttünk, de nagyon megérte a vállalkozást. Ezt a föld alatti csodát elképzelni se lehet leírásból. (Videó.)

Lipica            (Škočjan -- Lipica -- Anya programja)

A Karszt vidéken keresztül haladtunk, talán húsz kilométernyire, az olasz határ közelében van Lipica. Alacsony lombú fiatal fák között, kissé dimbes-dombos, fűvel borított vidéken terülnek el a kifutók. Fehérre festett kerítések tagolják az egyes kifutókat. A kerítések között hosszú, kanyargós aszfalt-út vezet a központhoz. Lovat itt nem láttunk, a programjukban nem a szabadban legelészés szerepelt ekkor. Végül hatalmas parkolóban álltunk meg. Nagy hotel állt előttünk az egyik oldalon. A parkolót erdős-ligetes környezet fogja körül. Kisebb-nagyobb szép épületek bújnak meg a fák között. Hosszú egyenes út vezet egy rácsos kapuhoz, a ménes bemutatóinak és a gazdasági épületek területének tényleges bejárathoz. A hosszú fasoros út oldalában pénztárak. Sokféle program között lehet válogatni: körséta, futtatás, istállólátogatás, idomítás, kocsikázás, lovaglás. Borsos árak tartoznak a különböző programokhoz, ezek között is válogathat a látogató -- pénztárcája teherbíró képességének megfelelően. Szívünk szerint mi csak a kerítésen keresztül néztünk volna lovakat, egyébként bármiféle programra időnk sem, fizethetnékünk sem volt. Beleskelődve a telepre, csupán néhány fogatot láttunk időnként ott benn a távolban közlekedni, szép paripákkal és díszes kocsisokkal. A benti épületek körül nagy csönd volt egyébként, mozgás sem látszott.

A korábbi képek alapján csak elképzelhettük a nemes paripákat, a legelésző méneseket, a gyakorló vagy éppen bemutató lovak és lovászok produkcióit. Pihenésképpen sétálgattunk egy ideig a kellemes külső parkban, a külső épületek (irodák, pénztárak, hotelek, stb.) közt, majd kissé szomorkás csalódottsággal hazautaztunk Izolára. (L még a prospektusukat angolul, németül) (Folytatás.)

Tartalomjegyzékhez  <<<  IZOLA - Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

-------------------------------------------

IZOLAI NYARALÁS
            aug. 20.     Indulás -- Szlovénia -- Troján hágó -- San Simon
            aug. 21.     Mise -- Izolai városnézés -- Hajókázási kísérlet
            aug. 22.     Pirán -- Portorož
            aug. 23.     Postojna -- Predjama
            aug. 24.    Trieszt: Miramare-kastély -- Trieszti városnézés
            aug. 25.    Horvátországi kirándulás: Poreč, Lim-fjord, Rovinj, Hajókirándulás -- Anya programja
            aug. 26.    Škočjan -- Lipica -- Anya programja
            aug. 27.    Hazautazás, Ljubljana

FOTÓGYŰJTEMÉNY IZOLAI NYARALÁSUNKRÓL
         UTAZÁS            Ptuj és a Troján-hágó
            IZOLA                Látképek -- Újváros -- Óváros -- Plébánia -- Kikötő -- Parti séta
            HOTELÜNK       Hotelünk -- Simonov z. -- Strandolás -- Bóklászás -- Hajókirándulás
            KIRÁNDULÁS    Piran látkép -- -Tartini-tér -- -városnézés -- -Dóm -- -tengerpart    --    Portorož
            BARLANG         Postojna kívülről -- -látnivalók -- -cseppkövek    --    Predjama kívülről -- -belülről    --    Škočjan kívülről -- -belülről
            TRIESZT           Trieszt városnézés -- Kastély kívülről -- -belülről -- -park    --    Lipica
            ISZTRIA            Poreč látkép -- -templom -- -városnézés -- régiségek    --    Rovinj látkép -- -templom -- -városnézés    --    Lim-fjord
            HAZAUTAZÁS   Ljubljana látogatás -- -székesegyház -- -Óváros
            TÉRKÉPEK      Horvátország -- Magyarország -- Szlovénia -- Trieszt


DIABEMUTATÓK IZOLAI NYARALÁSUNKRÓL

         UTAZÁS            Utazás Szlovéniába
            IZOLA                Látképek -- Újváros -- Óváros -- Plébánia -- Kikötő -- Parti séta
            HOTELÜNK       Hotelünk -- Simonov z. -- Strandolás -- Bóklászás -- Hajókirándulás
            KIRÁNDULÁS    Piran látkép -- -Tartini-tér -- -városnézés -- -Dóm -- -tengerpart    --    Portorož
            BARLANG         Postojna kívülről -- -látnivalók -- -cseppkövek    --    Predjama kívülről -- -belülről    --    Škočjan kívülről -- -belülről
            TRIESZT          Trieszt városnézés -- Kastély kívülről -- -belülről -- -park    --    Lipica
            ISZTRIA           Poreč látkép -- -templom -- -városnézés    --    Rovinj látkép -- -templom -- -városnézés    --    Lim-fjord
            HAZAUTAZÁS  Ljubljana látogatás -- -székesegyház -- -Óváros

 

Tartalomjegyzékhez  <<<  IZOLA - Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

------------------------------------------

https://hu.wikipedia.org/wiki/Ramsari_egyezm%C3%A9ny

https://hu.wikipedia.org/wiki/%C5%A0kocjan-barlangrendszer

http://szlovenia.szallas-utazas-ajanlo.com/szlovenia-vilagoroksege-skocjan-barlangrendszer/

https://hu.wikipedia.org/wiki/Lipica

https://hu.wikipedia.org/wiki/Lipicai

http://www.callipitan.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=50&Itemid=59&lang=hu

http://www.lovasok.hu/index.php?i=8887

http://www.agr.unideb.hu/animaldb/lo/fajta1.htm 

 

>>>