Rieth József: Útiemlékek

IZOLAI NYARALÁS 2005 - Kirándulás Horvátországba: Isztriai félsziget

 

Tartalomjegyzékhez  <<<  IZOLA - Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

 

6. nap, 2005. augusztus 25. csütörtök
Előző (5.) nap -- Horvátország: Poreč -- Lim-fjord -- Rovinj -- Hajókirándulás -- Anya programja -- Következő (7.) nap

(1.Odaút - 2.Izola - 3.Piran - 4.Postojna - 5.Trieszt - 6.Horvátország - 7.Skocjan, Lipica - 8.Hazaút, Ljubljana)

Ezen a napon is kettéváltak útjaink. Horvátországi kirándulás napja volt Istriába, Poreč és Rovinj meglátogatása volt a program, aki pedig a fakultatív kiránduláson nem kívánt részt venni, annak szabad program. Anya a gyaloglások és a hegymászások helyett inkább a strandolást választotta, Pannival mi ketten pedig a horvát látnivalókkal való ismerkedést választottuk.

A kirándulás. "Rövidnek tűnt az út a horvát-határig. Portorož városát fentről, az autóútról láttuk rövid időre, ugyanígy a sólepárló telepeket is hamar magunk mögött hagytuk. Plovanija a határátkelő. Horvátország nem EU-tagállam, így némi tartózkodással és feszültséggel készültünk a procedúrára. Rövid volt a várakozás, csak utaslistát kértek, nem is ellenőrizték. Már mehettünk is tovább. Istrából csak a vidéket láttuk, a műút messze elkerülte a településeket. Itt-ott erdő, másút bozótos vidék volt körülöttünk, egyes helyeken kukorica, vagy komló termesztés látszott. A távolból fel-fel tűnt néhány hegyre telepített városka, még a leágazásokra figyelmeztető táblák sem voltak nagyon gyakoriak. Aztán Buje után Vizinadanál elértük a Poreči leágazást. A bekötőút településeken vezetett keresztül, az út mentén a fogadókban malacot sütöttek szabadtéri forgó nyársakon. Állítólag délre készülnek el a sültek, nagyon finomak lehetnek.

Poreč            (Horvátország: Poreč -- Lim-fjord -- Rovinj -- Hajókirándulás -- Anya programja)

Porečben [564] a város szélén, a nagy buszparkolóban álltunk meg, ugyanazon a hídon mentünk a városba, mint az előző évben. A város környékén 142 négyzetkilométer területen 17000 lakó él, ebből 11000 Porečben, de a városka állandó lakója kb. 3000.

Ez a város is egy félszigeten épült, már az Újkőkorban lakott volt. Kr.e. a 6-4. században egy halászfalu volt itt. A rómaiak a Kr.e. 1 és Kr.u. 2. szd. közt megerősített várost építettek ide. A császárság idején u.n. "munizipium" rangra emelték. az 5-6. században bizánci uralom alá került, a 7. században kerültek ide a szlávok. Sokféle uralom váltotta egymást. 1861-ben lett Istria fővárosa. A zűrzavaros világháborús idők után 1945-ben Titó partizánjai szabadították föl, Horvátország része lett. Olasz, albán és szerb kisebbség él benne. A várossal szemben az öbölben szép sziget, a Szent Miklós sziget terül el, ide azonban csak vizitaxival lehet eljutni. Szállodák és strandok találhatók rajta.

Az óvárosa kulturális emlékmű, a középkor óta változatlan. Ma is felismerhető a szerkezetében az ortogonális római városszerkezet. Ma is római utcanevek találhatók itt (Decumanus, Cardo Maximus), a fórum neve Marafor. Házak találhatók a római időkből. Van velencei gótikus palotája.

Legértékesebb kincsük az Eufráziusz-bazilika. Itt már az üldöztetések idején volt egy kis titkos imaház (ma ez kötár abejárati folyosó központi részénél), A milánói ediktum után ehhez toldották a bazilika legősibb részét, majd többszöri toldással alakult ki a mai forma.  Eredetileg háromhajós bazilika volt, a 6. században kapta Euphrasius püspök nevét. A bazilika bizánci stílusú, csodálatos mozaikokkal. Hatalmas cibóriuma, oltár fölötti baldahinja 1277-ből származik, de sok régi művészeti érték található benne. Keresztelőkápolnája és tornya a 15. században épült. A templomhoz -- az eredeti őskeresztény elrendezést konzerválva -- szűk udvaron, oldalról lehet bejutni.

Az utcák kövekkel vannak borítva. A burkolat -- nyilván a sok turista járása nyomán -- fényesre csiszolódott, meglehetősen csúszósak, óvatosan kell lépni. Feltűnő azonban az utcák és terek tisztasága!

A zeg-zúgos utcákon kimentünk a tengerpartra, megnéztük a Neptun templom kőmaradványait.

A tengeristen templomának kövei nagyobbrészt beépültek a környék házaiba. A közelben található a római ház, érdekes fa balkonnal. Az utca másik oldalán ősi kőív áll, mögötte római kőmaradványok és a püspöki palota.

A városnak két híres tornya van, a kerektorony, és az ötszögletű torony a 15. századból. A tornyokat fal kötötte össze, ennek maradványai még fellelhetőek. A szárazföld felé vizesárok védte a lakósokat. Délről, a városfalakon kívül modern parti sétány, és modern hatású középületek állnak, az elmúlt évszázadból.

Sok modern szálló várja itt (nem hiába) a vendégeket. Náluk Titó is, és a partizánok is nemzeti hősök még ma is, gondozott szép (szocreál) emlékművek emlékeztetnek rájuk a köztereken, parkokban. (Porec-ről részletesen.)

Lim-fjord            (Horvátország: Poreč -- Lim-fjord -- Rovinj -- Hajókirándulás -- Anya programja)

A Lim-Fjordhoz mentünk Porečből. Ez egy karszt-folyó folytatása. 300 m széles, 30 m mély és kb. 10 kilométer hosszú kanyargós öböl. A partja 150 méterre emelkedik a tenger szint fölé. Osztriga tenyésztés van az öbölben. Vize felhígult a folyó miatt. Természetvédelmi és turista terület. Kalózok (az uszkókok és a neretvai kalózok) búvóhelye volt a velencei időkben. A partja legmagasabb pontján kilátó és fényképező hely található, egy gerenda építmény.

Ritka természeti képződmény Horvátországban, ez a Limski Kanal (Lim-csatorna), elterjedt nevén ,,Lim-fjord". A Limski fjord Rovinj és Vrsar között nem más, mint egy patak vájta 12 km hosszú, 600 méter széles és 30 méter mély festői öböl melyet elöntött a tenger. Ez egyike Horvátország leglátogatottabb természeti jelenségeinek.

 

Ez utóbbi név onnan ered, hogy a mélyen a szárazföld belsejébe nyúló tengeröböl látványa az észak-európai fjordokra emlékeztet. Azonban itt teljesen másról van szó, hiszen a fjordoknál gleccser által kimélyített völgybe nyomul be a tenger, itt viszont sosem voltak gleccserek, egy időközben kiszáradt folyó medrébe húzódott be a tengervíz. S hogy hova tűnt a folyó? Erre Isztria geológiai felépítése adja a magyarázatot: a félsziget nagy része üregekkel, barlangokkal teli.

 

A folyó az évezredek alatt addig mélyítette a medrét, amíg átszakította az egyik föld alatti üreg mennyezetét. A folyó innen kezdve a mélyben folytatja útját tovább, felszín alatti vízfolyásként, a régi meder pedig kiszáradt. Ez azonban még nem ad választ arra a kérdésre, hogy miként került oda a tengervíz. Erre az a magyarázat, hogy az egész horvát partszakasz folyamatosan süllyed, így a tenger fokozatosan 9-10 kilométer mélységig nyomulhatott be a szárazföld belsejébe. E kis elmélet után adjuk át magunkat a látványnak, a csatorna feletti magaslatról az egész vidéket körbepásztázhatjuk tekintetünkkel. A nézelődést követően pedig az út menti árusoktól helyi termékeket: sajtokat, pálinkát, szárított levendulát vásárolhatunk emlékbe.

 

Az oldalsó déli fekvésű részén a napfény felmelegíti a talajt, elpárolog a nedvesség és nagyon szárazzá válik. Itt nagyon ritka az a növény, ami megtalálja az élőhelyét.

 

A kiváló vízminőségnek köszönhetően a Limski fjordban osztrigát és kagylót tenyésztenek. A közeli településekből számtalan kirándulást szerveznek ide hajóval, hiszen az árnyas helyek és a mindig illatos levegő csábítja a kirándulókat.

Valóban ragyogó kilátás van fentről, bár a lenti fák a fjord javarészét eltakarják. A leszűkült kilátásért kárpótol az út menti sátrak kínálata.

Pálinka és sajt kóstolás folyik ott. Az árusok harsányan kínálják a kecske-, juh-, birka sajtok különböző fajtáit, valamint a különböző ízesítésű édes pálinkákat (füge, citrom, narancs, stb.), a legváltozatosabb formájú és méretű üvegekben. Állítólag túl vannak hígítva a pálinkáik, idegenvezetőink szerint csak cukrozott vizet tartalmaznak, bár ezt az árusok harsányan tagadják. Bizonyságul odahívnak, megkínálnak, íme a kóstoló (persze másik üvegből). No, de amit kínálnak, az finom. Általában (de ez más helyeken is tapasztalható) az árusok magyarul is tárgyalóképesek. (A Limskij Fjordról részletesen.)

Rovinj            (Horvátország: Poreč -- Lim-fjord -- Rovinj -- Hajókirándulás -- Anya programja)

Rovinj [573] volt utunk végcélja , egy régi, szeretetreméltó halászváros, 10000 lakossal és mintegy 30000 üdülővendéggel. A város gazdag történelmi múlttal rendelkezik, ami a 3-4. századdal kezdődött. A városban Verne Gyula is tartózkodott, a "Sándor Mátyás" című regényének egy része Rovinj-ban játszódik. Az Onedin hajóstörténet jutott eszünkbe, mert a kikötőbe érkezve, az öböl közepén egy csodálatos ötárbocos vitorlás hajó horgonyzott.

Az ötszáz éves velencei uralom alatt sok kellemes fogadó, kényelmes átjáró, egymásra zsúfolt ház és palota épült. Az általános stílus a reneszánsz és barokk. A Szent Euphémia templomától, de főkép a toronyból csodálatos kilátás nyílik a városra, a Katarina-szigetre és a tengerre. A főoltár mögötti térségben áll Euphémia vértanú hatalmas kőszarkofágja. A falon kétoldalt a freskók Euphémia vértanúságát és ereklyéinek idekerülését mutatják. Az arénában a vadállatok nem bántották, ezért karddal végezték ki. A szarkofág ideszállításakor képtelenek voltak a parton megmozdítani, csak a szentéletű püspök segítségével tudták a templomhoz szállítani.

A templom őse már az 5. században megvolt, többszöri átépítés után 1736-ban nyerte végleges formáját, de homlokzatát csak 1861-ben alakították a jelenlegi formára. 61 méter magas campanilláját 1677-ben építették.  A barokk Városháza a 17. században épült.

Sétáltunk a városban, megnéztünk több gyertyakészítő műhelyt, belátogattunk több bazárkereskedésbe. Háromnegyed háromkor visszaindultunk Izolába. Akadálymentesen keltünk át a határon, gyorsan hazaértünk a szállodánkba. (Rovinjról további adatok.)

Hajókirándulás            (Horvátország: Poreč -- Lim-fjord -- Rovinj -- Hajókirándulás -- Anya programja)

Napok óta halogattuk a partvidék megtekintésére tervezett, de a megkezdésekor a vihar miatt meghiúsult hajókázást. Végül a Delfin II. újból megérkezett, beszálltunk és fél hatkor elindultunk. A szél miatt kissé hullámos víz remekül dobálta a hajót. Néhányan vettük a bátorságot (Panni is), és felmentünk a hajó tetejére, a kormányos fölé. A hajó lengése itt még nagyobb volt, de a tengeribetegség senkit se kapott el közülünk. Lenn is, fenn is mindenki remekül érezte magát. Ebbe besegített a szokásos baráti gesztus: a Harisék indulás előtt vendégül láttak minket egy-egy kupica pálinkára.

Sütött a nap, lemenni készült, "aranyhidat" rajzolt a vízre. Láttuk a meredek partfal ferde rétegeit, amely érdekessé tette a partoldalt. Elhajóztunk egészen Piránig, ahol Pannival hétfőn jártunk. Egy szembejövő, mellettünk elhaladó hajó nagy hullámokat vetett elénk. Jól megugrott a hajónk, szinte zökkent egyet, a lentiek jókora zuhanyt is kaptak.

Megfordulva, Izola mellett elhajóztunk egészen Koperig, majd újabb fordulóval visszatértünk Izolához és a szállónk mólóján ismét kikötöttünk. Lassan a nap már lenyugodni készült, a városkára arany-fény borult. Csodálatos látvány volt.

Vacsora után a partról zeneszó hangzott, kéttagú együttes zenei alájátszással lendületes zenét játszott. Pannival lementünk megnézni és meghallgatni közelről őket. Kellemes zenéjük volt, szerencsénkre táncművészek is jöttek, és nagyon szép koreográfiával táncoltak. Jó ideig néztük-hallgattuk őket, majd felmentünk a szobánkba. Visszanézve láttuk, hogy akkor már a nézőket is bevonták, és nagy művészi táncház, tánctanulás folyt a parton. (Folytatás.)

Tartalomjegyzékhez  <<<  IZOLA - Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

-------------------------------------------

IZOLAI NYARALÁS
            aug. 20.     Indulás -- Szlovénia -- Troján hágó -- San Simon
            aug. 21.     Mise -- Izolai városnézés -- Hajókázási kísérlet
            aug. 22.     Pirán -- Portorož
            aug. 23.     Postojna -- Predjama
            aug. 24.    Trieszt: Miramare-kastély -- Trieszti városnézés
            aug. 25.    Horvátországi kirándulás: Poreč, Lim-fjord, Rovinj, Hajókirándulás -- Anya programja
            aug. 26.    Škočjan -- Lipica -- Anya programja
            aug. 27.    Hazautazás, Ljubljana

FOTÓGYŰJTEMÉNY IZOLAI NYARALÁSUNKRÓL
         UTAZÁS            Ptuj és a Troján-hágó
            IZOLA                Látképek -- Újváros -- Óváros -- Plébánia -- Kikötő -- Parti séta
            HOTELÜNK       Hotelünk -- Simonov z. -- Strandolás -- Bóklászás -- Hajókirándulás
            KIRÁNDULÁS    Piran látkép -- -Tartini-tér -- -városnézés -- -Dóm -- -tengerpart    --    Portorož
            BARLANG         Postojna kívülről -- -látnivalók -- -cseppkövek    --    Predjama kívülről -- -belülről    --    Škočjan kívülről -- -belülről
            TRIESZT           Trieszt városnézés -- Kastély kívülről -- -belülről -- -park    --    Lipica
            ISZTRIA            Poreč látkép -- -templom -- -városnézés -- régiségek    --    Rovinj látkép -- -templom -- -városnézés    --    Lim-fjord
            HAZAUTAZÁS   Ljubljana látogatás -- -székesegyház -- -Óváros
            TÉRKÉPEK      Horvátország -- Magyarország -- Szlovénia -- Trieszt


DIABEMUTATÓK IZOLAI NYARALÁSUNKRÓL

         UTAZÁS            Utazás Szlovéniába
            IZOLA                Látképek -- Újváros -- Óváros -- Plébánia -- Kikötő -- Parti séta
            HOTELÜNK       Hotelünk -- Simonov z. -- Strandolás -- Bóklászás -- Hajókirándulás
            KIRÁNDULÁS    Piran látkép -- -Tartini-tér -- -városnézés -- -Dóm -- -tengerpart    --    Portorož
            BARLANG         Postojna kívülről -- -látnivalók -- -cseppkövek    --    Predjama kívülről -- -belülről    --    Škočjan kívülről -- -belülről
            TRIESZT          Trieszt városnézés -- Kastély kívülről -- -belülről -- -park    --    Lipica
            ISZTRIA           Poreč látkép -- -templom -- -városnézés    --    Rovinj látkép -- -templom -- -városnézés    --    Lim-fjord
            HAZAUTAZÁS  Ljubljana látogatás -- -székesegyház -- -Óváros

 

Tartalomjegyzékhez  <<<  IZOLA - Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

----------------------------------------

https://hu.wikipedia.org/wiki/Isztriai-f%C3%A9lsziget

Porec: https://hu.wikipedia.org/wiki/Pore%C4%8D

                      A Szent Miklós szigeti (és más szállodákról) valamennyi adat: http://www.booking.com/searchresults.hu.html?aid=357018;label=gog235jc-district-hu-hr-porecNistarskaNzupanija_svetinikolaisland-unspec-hu-com-L%3Ahu-O%3AwindowsSxp-B%3Afirefox-N%3AXX-S%3Abo-U%3Ac;sid=9656c957b8b47326bca9f08cf610d3d0;dest_id=-92761;dest_type=city;highlighted_hotels=1168021&;ccpi=1;dlplc=1;sbssformat=1

Limski fjord: http://isztria.network.hu/blog/isztria-cikkei/limski-kanal

                   http://utazasvideo.com/articles/read-lim-csatorna_96.html

                   https://rovinj-info.hu/limski-fjord-hajokirandulasi-tipp/

                   http://kirandulastippek.hu/isztria/limski-kanal

Rovinj: https://hu.wikipedia.org/wiki/Rovinj

          http://www.horvatorszaginfo.hu/helyek/rovinj/rovinj-ovarosa-latnivalok 

Gyertyakészítés: http://www.mikulascentrum.hu/page/show/presents/92

                          https://dekorella.hu/2011/02/faragott-gyertya-video/

                          https://www.youtube.com/watch?v=CaW4Lh3big0