Rieth József: Útiemlékek

IZOLAI NYARALÁS 2005 - Trieszt gyöngyszeme, a Miramare kastély

 

Tartalomjegyzékhez  <<<  IZOLA - Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

 

5. nap, 2005. augusztus 24. szerda 
Előző (4,) nap -- Trieszt: Miramare-kastély -- Trieszti városnézés -- Következő (6.) nap

(1.Odaút - 2.Izola - 3.Piran - 4.Postojna - 5.Trieszt - 6.Horvátország - 7.Skocjan, Lipica - 8.Hazaút, Ljubljana)

Reggeli után bementünk a városba, Izolába, a bankban váltani. A természetes feladat, még mindég felkavarja az emlékeket, amikor mint szocialista ország polgárai még vízummal, devizaengedéllyel, útlevéllel kellett kujtorognunk a valuta átváltásra. Ma már természetes cselekedet a pénzváltás, de az egységes Euró előnyeit még nem tudjuk előre felmérni, legfeljebb csak becsülni tudjuk. Pedig biztos nagyon kényelmes lesz.

10 órakor indultunk a szomszédos Triesztbe. Fél óra se telt bele már Olaszország tengerpartján robogtunk, irány a Miramare kastély. Triesztet a várost körülölelő hegy felől közelítettük meg. Leereszkedve a városba, a tengerparton robogtunk tovább. Fenn a hegyen hatalmas trapéz alakú fehér építmény tűnt fel időnként. Idegenvezetőnk nemes egyszerűséggel kilátónak nevezte, kifogásolta esztétikai kivitelét. Tenger felőli oldalát rácsos felületté alakították. A térképről tudtuk meg, hogy ez egy Mária templom, a Monte Grisa. A hegyvidéken több karsztos barlang van.

Végül aztán feltűnt előttünk utunk célja, a szinte a tengerből kiemelkedő királyi kastély vakító fehér tömbje.

A kastély Habsburg Miksa és felesége (Sarolta belga hercegnő) tulajdona volt. 1860-ban költöztek ide. 1864-ben III. Napoleon kinevezése alapján indultak Mexikóba, ahol Miksa király volt, de 1867-ben felkelők megölték. Az özvegy visszatért a Miramare kastélyba, ám hamarosan hazaköltözött Belgiumba, ahol 1927-ben hunyt el.

A busznak jóval a kastély előtt le kellett parkolnia, talán kilométernyi sétával jutottunk a hófehér kastélyig. Az út a tenger mellett haladt, mintegy 10-15 m magasan. Innen a gyönyörű, tiszta, kék vízre láttunk. Lenn a vízben sziklazátonyok álltak, a fenéken csillogtak a kövek, halak és halrajok cikáztak ide-oda. Sirályok és kormoránok ácsorogtak a kiálló sziklákon. Egyszerre csak észrevettünk egy vadászó kormoránt. Meglepő gyorsasággal úszott a víz alatt és el is kapott egy jókora halat. Meglepő volt számunkra, hogy egy liba nagyságú madár ilyen gyorsan ússzon. Külön élmény volt a tiszta vízben látni a vadászatot.

Felértünk a villához. Mivel EU tagok vagyunk és 65 évesek elmúltunk, ingyen mehettünk be (a 18 év alattiak is).

Végignéztük az épületet. Elsőnek Miksa hálószobájába léptünk be, amit Kajüt-nek is neveznek. Következett a Novara-szalon, ezek a hajó eredetije szerint van berendezve. Miksa 7000 kötetes könyvtára következett ezután. Ezután Miksa feleségének Charlotte-nak a szalonjai következtek. A toronyszoba az 1857-es festményével, a kalapácsos zongorája, amin szeretett játszani. A hálószobája, majd az öltözőszobája következett. Egy teremben az építkezés történetét mutatták be: akvarellek, és Miksa fotóalbumából származó képek. Az emelet végül a várkápolna és a Szélrózsa-terem megtekintésével zárult. A privátlakosztályok után sok szép termet csodáltunk még meg az emeleten, a Tárgyalótermet, a Fogadótermet, a Keleti-szalont, a Tróntermet. A bútorok eredetiek, intarziás nemes darabok. A parkett is intarziás, a falakon selyem tapéta, vagy drapéria, a függönyök ugyanazzal a mintával. Sok bútor értékes faragással készült, sok az aranyozás. Néhány kép nagyon ötletes, például a Habsburgok családfája. Érdekes volt a sok történet, amit az idegenvezetőnk mesélt, több közülük persze a család intimszférájáról igyekezett "érdekességeket" tálalni. Rámutatott a történelmi összefüggésekre is, ezek nagyon hasznosak.

Ezután a kertet lehetett megnézni, ahova csak Pannival kapaszkodtunk fel. A Nagymama, Zsuzsó -- a lábát pihentetendő -- lenn maradt a kastélynál. A park nem egészen olyan, mint a hagyományos angol, vagy francia kertstílus. Kanyargós utak kapaszkodnak fel a hegyoldalba. Erre a karsztos, eredetileg valószínűleg meglehetősen kopár vidékre dús, szinte őserdő jellegű hatalmas parkot varázsoltak.

Van benne kis tó halakkal, hattyúkkal, vadlibával, meg még ki tudja milyen más szerzeménnyel. Egy sík teraszon gyönyörű sétányt, virágágyakat alakítottak ki. A sétányok szobrokhoz, oszlopokhoz, szökőkutakhoz vezetnek, a tér végén kioszk áll, ahonnan gyönyörű rálátás van a virágos térségre. A tér melletti domboldalon a sűrűben trópusi bemutató tekinthető meg, sajnos külön belépődíj fejében. Erre a többletköltségre nem készültünk fel, így csak a prospektusában tudtunk gyönyörködni. (Folytatás.)

Tartalomjegyzékhez  <<<  IZOLA - Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

-------------------------------------------

IZOLAI NYARALÁS
            aug. 20.     Indulás -- Szlovénia -- Troján hágó -- San Simon
            aug. 21.     Mise -- Izolai városnézés -- Hajókázási kísérlet
            aug. 22.     Pirán -- Portorož
            aug. 23.     Postojna -- Predjama
            aug. 24.    Trieszt: Miramare-kastély -- Trieszti városnézés
            aug. 25.    Horvátországi kirándulás: Poreč, Lim-fjord, Rovinj, Hajókirándulás -- Anya programja
            aug. 26.    Škočjan -- Lipica -- Anya programja
            aug. 27.    Hazautazás, Ljubljana

FOTÓGYŰJTEMÉNY IZOLAI NYARALÁSUNKRÓL
         UTAZÁS            Ptuj és a Troján-hágó
            IZOLA                Látképek -- Újváros -- Óváros -- Plébánia -- Kikötő -- Parti séta
            HOTELÜNK       Hotelünk -- Simonov z. -- Strandolás -- Bóklászás -- Hajókirándulás
            KIRÁNDULÁS    Piran látkép -- -Tartini-tér -- -városnézés -- -Dóm -- -tengerpart    --    Portorož
            BARLANG         Postojna kívülről -- -látnivalók -- -cseppkövek    --    Predjama kívülről -- -belülről    --    Škočjan kívülről -- -belülről
            TRIESZT           Trieszt városnézés -- Kastély kívülről -- -belülről -- -park    --    Lipica
            ISZTRIA            Poreč látkép -- -templom -- -városnézés -- régiségek    --    Rovinj látkép -- -templom -- -városnézés    --    Lim-fjord
            HAZAUTAZÁS   Ljubljana látogatás -- -székesegyház -- -Óváros
            TÉRKÉPEK      Horvátország -- Magyarország -- Szlovénia -- Trieszt


DIABEMUTATÓK IZOLAI NYARALÁSUNKRÓL

         UTAZÁS            Utazás Szlovéniába
            IZOLA                Látképek -- Újváros -- Óváros -- Plébánia -- Kikötő -- Parti séta
            HOTELÜNK       Hotelünk -- Simonov z. -- Strandolás -- Bóklászás -- Hajókirándulás
            KIRÁNDULÁS    Piran látkép -- -Tartini-tér -- -városnézés -- -Dóm -- -tengerpart    --    Portorož
            BARLANG         Postojna kívülről -- -látnivalók -- -cseppkövek    --    Predjama kívülről -- -belülről    --    Škočjan kívülről -- -belülről
            TRIESZT          Trieszt városnézés -- Kastély kívülről -- -belülről -- -park    --    Lipica
            ISZTRIA           Poreč látkép -- -templom -- -városnézés    --    Rovinj látkép -- -templom -- -városnézés    --    Lim-fjord
            HAZAUTAZÁS  Ljubljana látogatás -- -székesegyház -- -Óváros

 

Tartalomjegyzékhez  <<<  IZOLA - Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

------------------------------------------

https://hu.wikipedia.org/wiki/I._Miksa_mexik%C3%B3i_cs%C3%A1sz%C3%A1r

http://vaskarika.hu/hirek/reszletek/5529/trieszt_light-egy_nap_az_eszak-olasz_kikotovarosban/nyomtatas/