Rieth József: Útiemlékek

IZOLAI NYARALÁS 2005 - Predjamai kastély meglátogatása

 

Tartalomjegyzékhez  <<<  IZOLA - Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

 

4. nap, 2005. augusztus 23. kedd 

Előző (3.) nap -- Postojna -- Predjama -- Következő (5.) nap

(1.Odaút - 2.Izola - 3.Piran - 4.Postojna - 5.Trieszt - 6.Horvátország - 7.Skocjan, Lipica - 8.Hazaút, Ljubljana)

A Postojnai barlanglátogatás után a Predjamai kastély volt a következő célpontunk. Mintegy 10 km buszozás után, festői völgyben tűnt elénk a fellobogózott kastély, ahova csak keskeny út vezetett. Szerény parkoló várt minket. Maga a vár nem túlságosan látogatott, bár igazán megérdemelné. A várat valószínűleg még a 12. században építették, írásos emlékek a 13. században említik. A vár legismertebb lakója Erazmus volt, aki Hunyadi Mátyást támogatta, és III.Frigyes német császár ellen rablótámadásokkal harcolt. A császár Gasper Ravbar trieszti fejedelemmel akarta elfogattatni. A vár ostroma egy évig és egy napig tartott, látszólag sikertelenül, hiszen a védők a földalatti barlangrendszeren keresztül bőséges utánpótlást kaptak. Végül egy árulás döntötte el az ostromot. Egy szolga fényjelére 1484-ben golyósorozat következtében leomló kövek megölték a rablóvezért, akit a Predjama előtti téren temettek el.

A sír az ott álló, 15. századból származó Fájdalmas Szűzanya templom mellett van. Fölötte óriási hársfa nőtt, melyet Erazmus kedvese ültetett. Ma itt hatalmas, odvas tölgyfa áll. A vár 1570-óta áll a mai formájában.

A parkolótól a várig sétálva alattunk a völgy peremén húzódott a lovagi játékok térsége, ahol manapság is rendeznek viadalokat korhű jelmezekben. Még lejjebb a völgyben a Lokva folyó dübörög a kastély alatti barlangnyílásba, és törik meg a sziklákon. A várkastély felett hatalmas, zord sziklafal meredez.

 

Izgatottan léptünk be a várkastélyba.

Földszint. Ide, a várhoz vezető közlekedési útról -- függőhídon jutottunk be a vár előterébe  [1]. Belépve a várba, baloldalon egy őrszoba [0] mellett, egyenesen haladva egy belső, fedett udvarra, a lóállásokhoz [38] jutottunk. A lovaktól baloldalon lépcsőfeljáró segítségével lehet felmenni az első emeletre [4]. A lóállások másik oldalán egy előtéren [37] keresztül egy hátsó, (talán személyzeti) belső lépcsőfeljáratot találunk [35]. Ennek a lépcsőnek az aljánál a várpincébe léphetünk [36].

 

 

 

 

 

 

Első emelet. A bejárat felőli első lépcsőfeljárón keresztül az első emeletre mentünk fel [3a]. Itt -- balkéz felől [2] -- egy alsó szalonhelyiség nevű terem található. Ebben jelenleg a restaurálási munkálatokat bemutató időszakos kiállítás képei voltak megtekinthetők. A lépcsőfeljárótól a [3] összekötő folyosóval, függőhíddal (ganggal) a [32] jelű szobába és az abból nyíló kamrába jutunk. Innen a [34] számú börtönbe és a felső helyiségekbe vezető barlangi átjáróba juthatunk. A [32] jelűsobából a belső, hátsó lépcsőfeljáróhoz jutunk. Innen a [29] jelzésű, lovagteremnek nevezett helyiség található. Emögött az egyik barlangüregben volt a [30] jelű kutyaól és a [31] jelzésű irattár.

Második emelet. Egy emelettel feljebb, a másodikon, a [4] jelzésű teremben a tulajdonosok portréi és címerei vannak kiállítva. Ezen a második emeleten, a másik irányba függőhíd vezet. Alattunk a lóállások belső udvara található. Az [5] függőhíddal a [7] bírói (tárgyaló-, ítélő-) szobába lépünk, ennek az oldalában találjuk a háromsarkú [8] kínzókamrát, ahonnan tovább haladva a barlang-börtönbe [9] jutunk. Tovább haladva egy belső lépcsőfeljárathoz [10] jutottunk. Itt volt az ebédlő [25], az ebédlő végén pedig [27] a nyitott tűzhelyű konyha. A konyha végén kútkávához hasonló nyílás van, ezen keresztül kötél segítségével lehetett gyorsan a földszintre jutni támadás, vagy menekülés esetén. Az ebédlő hegy felöli oldalának közepén egy belső, régi út [26] található, ennek segítségével a fejedelmi szobához és a barlangvárhoz lehetett jutni.

 

 

 

 

 

Ilyen lehetett az élet a várkastélyban békés időben                      

Lépcsőfeljárók, folyosók és a fegyverterem

Harmadik emelet. Még feljebb a harmadik szinten, a védőtorony padláshelyiség található. Ebben a [6] jelzésű teremben az idegenvezetőnk a lőréseket és a szerinte toalett céljára használt ablakokkat, (a leírás szerint kiöntőnyílásokat) mutatta meg. Az építmény másik oldalán a hátsó lépcsőfeljáróval a [11] előtérből az ebédlő feletti [15] terembe jutunk. Ez volt a várúr legbiztonságosabb és legkényelmesebb helyisége. Itt is volt menekülési út, mert a szoba sarkában a falat borító szőnyeg félre libbentésével a vár mögötti barlangrendszerbe lehetett jutni. A terem fűthető volt, kandalló állt benne. Előtte, a Szent Anna [16] várkápolna található. A várúr szobájából a [15a] ajtón keresztül a kápolnába léphetünk. A [16] kápolnán túl a várkáplán [17] szobája, a sekrestye található. Emögött a [17a] jelű üreg a várba vezető régi bejárati ajtó feletti kiöntő oromrészhez vezető híd volt. A [11] jelű előtérből egy kitűnő kilátóhelyhez (altana) [12] lépünk ki. Ennek távolabbi, külső oldalán található a [13] mellékhelyiség. Ez az a pont, ahol a vár ura életét vesztette.

Negyedik emelet. A belső lépcsőfeljáró a [19] jelzésű vendégszobához, a [20] lovagterembe, vagy padlástérbe, a várszemélyzet szobájába léphetünk. A [18] előtér segítségével végül a [21] jelzésű fedett megfigyelőhelyhez jutunk.

 

 

 

 

 

 

 

Ötödik emelet. Egy belső függőhídon [23] juthatunk a vár barlangrészébe, ahol konyha, fürdő található. Itt fenn vendégszobák [22], víztároló, lovagterem, irattár és a vadászkutyák terme volt.

 

 

 

 

Innen lehetett a föld alatti járatokba jutni. Ezeken keresztül a 13,5 km-re húzódó Vipava völgybe lehetett kijutni. A föld alatti járatok még kutatás alatt állnak. A 123 m magas sziklafalban 140 m szintkülönbségben vannak az üregek. Eddig 7500 járatot tártak fel a barlangászok, de becslésük szerint csak az út tizedét tárták eddig fel.

Visszatérve a földszintre, a belső részen a pincét is meglátogattuk. Finom borokat és pálinkákat lehetett kóstolni, no és persze vásárolni is. A vár látogatása szép emlék volt, megállapítottuk, hogy (a fűtést kivéve) szívesen elfogadnánk egy ilyen kastélyt, szívesen laknánk benne. (L. a predjamai várkastély leírását.)

Kicsit szomorkásan vettük tudomásul, hogy a társaság megszavazott egy vásárló megállást a predjamai SPAR bevásárlóközpontban. A szép idő miatt siettünk volna a tengerbe. 4-re értünk haza, gyorsan ettünk egy levest, majd gyorsan a strandra siettünk. A nap melegen sütött, de a vizet kicsit hűvösnek találtuk, ráadásul a szél is fújt. Többször megpróbáltuk az úszást, de csak Panni úszott kitartóbban. Vacsora után még nagyot kártyáztunk, majd a szép nap emlékével tértünk nyugovóra. (Folytatás)

Tartalomjegyzékhez  <<<  IZOLA - Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

-------------------------------------------

IZOLAI NYARALÁS
            aug. 20.     Indulás -- Szlovénia -- Troján hágó -- San Simon
            aug. 21.     Mise -- Izolai városnézés -- Hajókázási kísérlet
            aug. 22.     Pirán -- Portorož
            aug. 23.     Postojna -- Predjama
            aug. 24.    Trieszt: Miramare-kastély -- Trieszti városnézés
            aug. 25.    Horvátországi kirándulás: Poreč, Lim-fjord, Rovinj, Hajókirándulás -- Anya programja
            aug. 26.    Škočjan -- Lipica -- Anya programja
            aug. 27.    Hazautazás, Ljubljana

FOTÓGYŰJTEMÉNY IZOLAI NYARALÁSUNKRÓL
         UTAZÁS            Ptuj és a Troján-hágó
            IZOLA                Látképek -- Újváros -- Óváros -- Plébánia -- Kikötő -- Parti séta
            HOTELÜNK       Hotelünk -- Simonov z. -- Strandolás -- Bóklászás -- Hajókirándulás
            KIRÁNDULÁS    Piran látkép -- -Tartini-tér -- -városnézés -- -Dóm -- -tengerpart    --    Portorož
            BARLANG         Postojna kívülről -- -látnivalók -- -cseppkövek    --    Predjama kívülről -- -belülről    --    Škočjan kívülről -- -belülről
            TRIESZT           Trieszt városnézés -- Kastély kívülről -- -belülről -- -park    --    Lipica
            ISZTRIA            Poreč látkép -- -templom -- -városnézés -- régiségek    --    Rovinj látkép -- -templom -- -városnézés    --    Lim-fjord
            HAZAUTAZÁS   Ljubljana látogatás -- -székesegyház -- -Óváros
            TÉRKÉPEK      Horvátország -- Magyarország -- Szlovénia -- Trieszt


DIABEMUTATÓK IZOLAI NYARALÁSUNKRÓL

         UTAZÁS            Utazás Szlovéniába
            IZOLA                Látképek -- Újváros -- Óváros -- Plébánia -- Kikötő -- Parti séta
            HOTELÜNK       Hotelünk -- Simonov z. -- Strandolás -- Bóklászás -- Hajókirándulás
            KIRÁNDULÁS    Piran látkép -- -Tartini-tér -- -városnézés -- -Dóm -- -tengerpart    --    Portorož
            BARLANG         Postojna kívülről -- -látnivalók -- -cseppkövek    --    Predjama kívülről -- -belülről    --    Škočjan kívülről -- -belülről
            TRIESZT          Trieszt városnézés -- Kastély kívülről -- -belülről -- -park    --    Lipica
            ISZTRIA           Poreč látkép -- -templom -- -városnézés    --    Rovinj látkép -- -templom -- -városnézés    --    Lim-fjord
            HAZAUTAZÁS  Ljubljana látogatás -- -székesegyház -- -Óváros

 

Tartalomjegyzékhez  <<<  IZOLA - Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

------------------------------------------

https://hu.wikipedia.org/wiki/Postojna

http://hetedhethatar.hu/hethatar/?p=10812

http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/2013/08/10/a_vilaghiru_postojnai_cseppkobarlang

http://kirandulo.reblog.hu/vonatozas-egy-hatalmas-cseppkobarlangban---postojna

http://pizolit.hu/tur/pos_fr.htm

http://www.keptelenseg.hu/fotok/erasmus-vara-82245

http://www.ongo.hu/elmenybeszamolok/4183

https://geocaching.hu/caches.geo?id=3352

http://asszonyalovon.blogspot.hu/2012/10/var-sziklaban-szikla-varban-predjama.html

http://mno.hu/migr_1834/matyas-es-a-barlangi-baro-403552  

 

>>>