Rieth József: Útiemlékek

Görög nyaralás - 2. rész - Athén

Tartalomjegyzékhez - Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső       

Görögországban több alkalommal jártunk. Ezekről az utakról - talán 1989-ből, egy csoportos utunk kivételével - csak halvány emlékünk maradt. Egy turistacsoportos utunk során az Athéni, Tesszaloniki, Thermophilei és Delphoi látogatásról valamint a görög szigetvilág három szigetének (Aegina, Porosz, Hydra) meglátogatásáról maradt bővebb emlékünk. Csak az emlékezetemben él még egy további nagyon halvány, jóval korábbi Tesszaloniki látogatásunk emléke (mintha valamiféle eszperantó kongresszussal kapcsolatos lett volna, de arról az útról semmilyen írásos nyomot sem találtam az archívumomban.)

2003-ban a plébánia zarándokutat szervezett Szent Pál Görögországi emlékeinek meglátogatására. Nyaralásunk élményeit bővebben AthénTesszalonika és Thermophile leírásainál tartalmazzák a zarándok-útról írt soraink.

Görög nyaralás: Delphoi - Athén - Szigetek (Aegina, Porosz, Hydra)

(Másik Athéni látogatásunk Szt.Pál nyomában.)

15. kedd. (A Delphoiban megkezdett leírás folytatása)

Ma Nagyboldogasszony ünnepe van. Munkaszüneti nap. Sokan zarándokolnak Madonna-ikonokhoz.. Minden üzlet zárva van. Ezért megcseréltük a programokat is. Ma lesz a városnézés és holnap a hajókirándulás a szigetekre. Igaz, hogy sokba kerül, de ilyet nem szabad kihagyni.

Először elrohantunk a királyi palotához, mert éppen őrségváltás következett. A palota homlokzata előtt van az Ismeretlen katona sírja állandó díszőrséggel (egzonok). Háttérben a régi Királyi palota látszik, amely most a görög parlament épülete.

Athénben nem lehet eltévedni, mert az Omonia és a Szindogma tér között párhuzamos utak vezetnek, az Akropolisz dombja és a Lükabéttos állandóan szem előtt vannak.

Délutáni program

Miután tarisznyából megebédeltünk, kikönyörögtük az idegenvezetőtől a Szunion fok látogatását egy fürdéssel egybekötve.

Athéntől 67 km-re fekszik a Szunion-hegyfok. Utunk csodálatos vidéken haladt. Remek fürdőhelyek és ásatási területek váltogatják egymást. Ez a nyugati parton vezető út talán a félsziget legszebb tájait tárja a turista elé. Az Égei-tenger megpillantása után szinte már éreztük a hűs habokat, amelybe már nagyon kívánkoztunk a nagy hőség miatt.. Miután kiszálltunk a buszból és megvettük a belépőjegyet, elindultunk a hatvan méter mély sziklafalat és az azt ostromló hullámokat megnézni. Leírhatatlan látvány tárult elénk. Lent a mélyben a habzó hullámok, előttünk a végtelen tenger. Megfordultunk és Poszeidon szentélye magasodott fölöttünk. Mint a fényképek is mutatják hatalmas építmény.

A különböző régészeti ásatások megtekintése után lementünk a tengerpartra. A közelben lévő szállodába beszöktünk, átvettük a fürdőruhát és futás a hűs habokba. Persze ez túlzás, mert olyan köves volt a part, hogy csak óvatosan lehetett bemenni a vízbe.

Sajnos a csodálatos naplementét nem néztük meg, mert elfáradt a társaság és a vezető is türelmetlen volt. Újra átöltöztünk és beültünk a buszba. Gyönyörű úton haladtunk, hol eltűnt, hol előbukkant egy-egy öböl a búcsúzó napkoronggal.

A szállodában megvacsoráztunk, majd elindultunk az éjszakai várost megtekinteni. Zegzugos utcákon jártunk és érdekes üzletekbe kíváncsiskodtunk be. Rengeteg ékszer , szebbnél szebb szőnyegek, görög istenek szobrocskái mindenfelé. Végül egy tálat vettünk emlékül és nekem egy cipőt. Megismertük a nyüzsgő éjszakai életet, hiszen ilyenkor kellemes az idő. Hulla fáradtan dőltünk ágyba.

16. szerda.

Ma a görög szigetvilág három csodálatos szigetével ismerkedtünk meg... (A három sziget meglátogatásáról a leírás folytatása.)

              Szigetek (Aegina, Porosz, Hydra)

Hazafelé -- a szigeteken tett látogatásunk után -- a hajón " görög-táncház" volt a bárban, amit megnéztünk. Beszélgettünk az útitársakkal, gyönyörködtünk a tengerben, a sziklás partokban. Mindent egybevetve pompás nap volt a mai.

17. csütörtök

Ma elhagytuk Athént és egyhuzamban buszoztunk északnak, Thesszaloniki felé.

Reggel még egy gyors búcsúcsavargás a városban, vásárlással összekötve. Aztán beszállás a buszba és indulás. Fájó szívvel veszünk búcsút ettől az ókort idéző csodás fővárostól. Még egy pillantás az Akropoliszre és rátérünk a műútra, amely a tengerparttal párhuzamosan - ahhoz hol közelebb, hol távolabb - halad.

Nagyon meleg van. Egy camping kútjánál megállunk és hideg vizet teszünk üvegeinkbe, kicsit felfrissítjük magunkat.

A következő megálló a Thermopülai-csata helyszíne. (Thermophülai látogatásunkról lásd még a későbbi útunk -- Szt. Pál nyomában -- leírását is!) Sajnos a szoros ókori képét csak képzeletünkben tudjuk felidézni, mert a tenger visszahúzódott és a parti síkságot a Szpercheiosz-folyó feltöltötte.

Leonidász spártai király Kr.e. 480-ban a perzsák támadását csekély seregével 2 napig visszaverte. Egy áruló görög segítségével a perzsák megtalálták a titkos ösvényt, amelyen a hátukba lehetett kerülni. Leonidász ekkor katonái nagyobbik részét elküldte és a maradék sereggel még hátvédként pusztította a perzsákat. Végül ő is itt esett el. Szép, 1955-ben felavatott emlékmű hirdeti Leonidasz dicsőségét. A tömegsírt borító domb tetején a spártai hősökről szól a felirat:

"Itt fekszünk, vándor, vidd hírül a spártaiaknak: megcselekedtük, amit megkövetelt a haza."

Folytattuk utunkat hazafelé, Thesszaloniki irányában, mert még vásárolni akart a társaság és a vacsora is várt minket.

Nagyon fárasztó út után még egy kicsit sétáltunk Thesszalonikában, egy ortodox templomot is megnéztünk, egy pópával is találkoztunk, majd a kellemes levegőjű légkondicionált szobánkban jót aludtunk.

18-a péntek

Reggel gyors csomagolás, reggelizés, majd városnézés közösen. Végig mentünk a tengerparton a Fehér-toronyig, amely a török uralom alatt a janicsárok börtöne volt. Nem messze áll Galerius diadalíve, amely a perzsák felett aratott győzelem emlékére épült. A körbefutó domborművek örökítik meg a csatákat , Galerius császárt, amint a legyőzött országok hódolatát fogadja. Sajnos be volt állványozva. A közelben van a Régészeti Múzeum - amit még első nap megnéztünk. A mellékelt kép a leghíresebb lelet Kr..e. 4.sz. -ból származó bronz kratérja (de számomra sokkal jelentősebb lelet egy arany fejdísz!!!). (Thesszalonikáról Szt. Pál nyomában járva is van egy leírás!)

Még néhány szép épületet, üzletet néztünk meg, majd 10 órakor buszba ültünk és elindultunk Jugoszlávia felé.

Görög nyaralás: Delphoi - Athén - Szigetek (Aegina, Porosz, Hydra)

(Másik Athéni látogatásunk Szt.Pál nyomában.)

 

Tartalomjegyzékhez - Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső