Rieth József: Útiemlékek

Crikvenica

Tartalomjegyzékhez - Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

2004. július 3 - 10 között nyaralásra mentünk el feleségemmel és Ági unokánkkal az Adria partjára. (Az útvonalunk távolsági útirajza és az úti élményeink külön leírásban találhatók.) Selcére terveztük utunkat, de ott mostoha körülmények vártak minket, ezért az Iroda Crikvenicában biztosított számunkra igen kellemes elhelyezést. A nyaralás során ellátogattunk a Limski fjordhoz, a Plitvicei tavakhoz, Porecba, Pulába, Rijekába (az egykori Fiumébe) és Rovinjba.

Útiprogramunk

SELCE - KVARNER ÖBÖL

2004. július 3-10.

Utazás: légkondícionált, komfortos autóbusszal, hűtött és meleg italok, video, WC, telefon.

Elhelyezés: SELCE-n a Hotel Jadranka pavilonjainak 2-3 ágyas, zuhanyozós szobáiban.

Ellátás: teljes ellátás (büféreggeli, ebéd és vacsora menüválaszték).

 A KVARNER ÖBÖL a horvát tengerpart egyik legrégebbi üdülő és gyógyüdülő helye. Már a századforduló idejében Abbázia - Opatija mellett kedvelt helye volt a nyaralni vágyóknak.

 

PROGRAM

1. nap: Budapest-Selce (kb. 520 km)

Reggel elutazás Budapestről, Nagykanizsa - Varasd - Zágráb - Károlyváros - Crikvenica - Selce útvonalon, koraeste érkezés a tengerpartra. Vacsora, szállás.

2-7. nap: Selce

                Egész napos üdülés, pihenés, fakultatív programlehetőségek.

Kirándulás a világhírű PLITVICE-i tavakhoz, a zuhatagos, festői tavakból egybekovácsolódó "vízi csodához": részvételi díj : 2.500,- Ft

Egész napos ISZTRIA túra, POREC - PULA - ROVINJ : részvételi díj: 2.500; Ft

Félnapos kirándulás RIJEKÁ-ba (Fiume) városnézés :részvételi díj tartalmazza

8. nap: Selce - Budapest (kb. 520 km)

                Reggeli után hazautazás az oda utazással megegyező útvonalon. Érkezés Budapestre a koraesti órákban.

 

KÖLTSÉGEK

Részvételi díj: 77.900,- Ft + üdülőhelyi díj (2.100,- Ft/fő/hét 12 év felett.)

Egyágyas felár: 15.000,- Ft

Gyermek részvételi díj pótágyon 12 éves korig: 57.900,- Ft

12 év fölött: 65.900; Ft + üdülőhelyi díj

A részvételi díj a belépőjegyek árát nem, de az utasbiztosítást tartalmazza.

 

Crikvenicai üdülésünk

 

Crikvenicát elkerülve 15:42-re megérkeztünk Selcére, a Hotel Jadranka pavilonjaihoz. Ez a hotel egy nyaralótelep, a meredek hegyoldalba felkapaszkodó, egyemeletes apartman-házak tömege. A házak közt fenyőfák, bokrok, lenn valószínűtlen kékséggel  hullámzott a tenger.

 

 

Crikvenica város Horvátországban Primorsko-goranska megyében. Fiumétól 31 km-re délkeletre a Krk-szigetet a horvát tengerpattól elválasztó Vinodoli-csatorna partján fekszik. Crikvenicában található Horvátország legnagyobb kikötője, mely Közép-Horvátország és Közép-Európa egyes részeinek legközelebbi tengeri kijárataként szolgál. Crikvenica, mint városi önkormányzat magában foglalja (északról délre haladva) Jadranovo-t, Dramalj-t, Crikvenicát és Selcét.

 

Neve a horvát crkva (= templom) főnévből való és régi pálos templomára és kolostorára utal.

 

A horvát tengerpart e vidékét a 8. században szállták meg a horvát törzsek. A terület birtokosai 450 évig a Frangepánok voltak. A Dubranica folyó torkolatánál épített Szűz Mária Mennybemenetele templomot 1412-ben adományozta Frangepán Miklós a pálosoknak, akik 1659-ben felújították és bővítették. A pálos kolostor köré épült ki a későbbi város. Nevezetessége a hófehérre meszelt saroktornyos Frangepán-kastély, ma szálloda. A városka 19. század végére a tengerpart egyik legfontosabb nyaralóhelyévé épült ki, 1891-ben épült első szállodája. 1910-ben 3553 lakosából 3351 horvát volt. A trianoni békeszerződésig Modrus-Fiume vármegye Crikvenicai járásának székhelye volt. 2001-ben 11 350 lakosából 10 215 horvát és 40 magyar volt.

 

Seljebe érkezvén hosszú várakozás következett egy szűk magánút végénél. Körülöttünk mindenfelé utat, parkolót építő munkások, gépek dolgoztak. Nagy zaj, por és rendezetlen utak fogadtak minket. A nap kegyetlen erővel tűzött, a gépkocsi állása miatt a klímaberendezésünk is leállt. A kísérőnk elment a recepcióra, mi meg morcosan ott maradtunk a buszban. Meleg, por és nagy zaj volt. Az utasok egy része fellázadt, mert nem ilyen körülményeket vettünk meg, amikor befizettünk a nyaralásra. A szálláshelyünknek kínált épületek a tengerparttól távol, magasan a hegyoldalban voltak, a tengerparthoz az építkezési terület megkerülésével a portengeren keresztül lehetett közlekedni, maga a tengerpart nem látszott strandolásra alkalmasnak.

 

A kulcsokkal visszatérő kísérőnk már a lázadás közepébe érkezett. Senki se vette át a kulcsot. Hosszú vita, telefonálgatás, várakozás, izzadás és igen feszült hangulat lett a sorsunk. Két óra telt így el, tele bizonytalansággal és reménytelenséggel.

 

Végül az Iroda Pesten elfogadta kifogásainkat,  gyorsan intézkedtek. Visszavittek minket Crikvenicába, ahol egy kastély-szállodában helyeztek el. Itt kaptunk szállást, reggelit és vacsorát.

 

 

Hotel Kastel. Több, mint 500 évvel ezelőttre nyúlik vissza a szálloda épületének története. A XV. században a Frangepánok építettek itt kolostort, amelynek sarokbástyája a város védjegyévé vált.

 

Az épület megőrizte eredeti formáját és belsejét ma is áthatja a régi idők hangulata, így aki különleges és romantikus szállásra vágyik Crikvenicában, nem kell tovább keresnie. A szálloda a város központjában, a Dubranica folyó torkolatánál található, karnyújtásnyira a tengerparttól. Szépen berendezett szobákkal, kitűnő konyhával és hangulatos, teraszos kávézóval várja vendégeit.

 

 

Strand: 50 m-re, kavicsos, napágyak és napernyők bérelhetők, vízi sport lehetőségek.

 

 

Szolgáltatások: légkondicionált étterem, a la carte étterem, bár, széf a recepción (térítés ellenében), parkoló a közelben (extra költség).
 

 

Az ebédet egy közeli étteremben fizették be számunkra. A csomagokat lerakva, Ágival azonnal lementünk a tengerhez mártózni. A strand közvetlenül a szálloda terasza alatt volt. Tojásnyi és öklömnyi nagyságú kövek borították a partot, és a víz enyhén mélyülő medrét. Mint a részegek, tántorogtunk be a vízbe. A kövek imbolyogtak a lábunk alatt, kényes talpunk a durva aljzatot nem kedvelte, az elesés veszélye fenyegetett. No de a víz remek volt, gyorsan feledtük a napi fáradságot, a sok izzadást, az ideges selcei hangulatot. Gyorsan kiáztattuk magunkat, a parton lezuhanyoztunk és igyekeztünk a vacsorához, amit a teraszra tálaltak: leves, sült hús, saláta, fagylalt volt.

 

 

Vacsora után ellátogattunk a kastéllyal szorosan összeépült, de egy külső térről nyíló templomhoz. Az üveggel takart külső tájékoztató szövegek, és a bejárati rácson át látható templombelső alapján azt láttuk, hogy katolikus templom, de miserendet, vagy más információt nem tudtunk kiböngészni. A hotel portásnője elmondta, hogy vasárnap kilenc órakor lesz szentmise a templomban. Boldogan szervezkedtünk néhány útitársunkkal, hogy másnap erre a misére megyünk.

 

Reggeli: minden nap svédasztal volt, bőséges választékkal, gondos utántöltéssel. Bőséges mennyiségű hideg tejet is találtam, de mindenki igénye szerint talált mindenféle csemegét.

 

 

Július 4. vasárnap

A reggeli után feltűnt, hogy a templomunkba sokan mennek, már jóval 8 óra előtt is. Többszöri harangszó is gyanús volt számomra. Kisietve, láttam, hogy itt bizony mise lesz. Kérdésemre mondták, hogy délelőtt nem kilenckor, hanem nyolckor lesz a mise. Gyors riasztás következett az érdekeltek felé, és némi késéssel csatlakoztunk a szentmiséhez.

 

8 órakor szentmise a kastélyhoz épített kis templomban.

Mise után strandolás

Ebéd: zöldségleves, göngyölt húspüré, saláta, dinnye.

Tv-ben autóverseny (én), futball-bajnokság (Ági). Strandolás, kártyázás

Vacsora: leves; darálthús burgonyapürével, salátával, fagyi.

 

Kirándulás a Plitvicai tavakhoz, Fiuméba, valamint Istriába (.

 

Július 5. hétfő.

 

PLITVICE KIRÁNDULÁS

Kirándulás a PLITVICE-i tavakhoz, ami egy zuhatagos, festői tavakból egybekovácsolódó "vízi csoda". (Plitvicei beszámolónk.)

 

 

Július 6. kedd.

Pihenőnap. Reggeli után kártyáztunk, majd séta a városban. Megnéztük az akváriumot.

 

 

Ebéd: leves; sült csülök nokedlival, saláta, püspökkenyér.

Strand.

Vacsora: krémleves; sült hal, burgonyasaláta, vagy gombás mártás, fagylalt.

Vacsora után sétáltunk a városban.

 

-----------------------------------------------------------------------

Július 7. szerda.

Zsuzsó pihenőt tartott, otthon maradt. Ebédje: Rizs pörkölttel, palacsinta volt. Ágival ketten Istriába mentünk az arra vállalkozókkal egy egész napos Istriai kirándulásra. Úti célunk volt Pula, Limski Fjord, Rovinj, Porec.

 

-----------------------------------------------------------------------

Július 8 csütörtök

RIJEKA (FIUME) KIRÁNDULÁS

Félnapos kirándulás következett Rijeka (az egykori Fiume) meglátogatására, városnézésen vettünk részt.

 

-----------------------------------------------------------------------

július 9. péntek

Crkvenica-Budapest (kb. 520 km) vonalon reggeli után hazautaztunk.

 

Tartalomjegyzékhez  <<<  Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső