Rieth József: Útiemlékek

Caserta

Tartalomjegyzékhez  <<<  Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

1999. szeptember 15-től szeptember 23-ig autóbuszos zarándokként jártunk Olaszországban. Célunk volt Sienai Szent Katalin, Szent Januáriusz, Boldog Pio szentek kegyhelyeinek sorra látogatása és az utunk során érintett szenthelyekkel, valamint jelentősebb kulturális látnivalókkal való ismerkedés. A körutunk során meglátogatott városokat és nevezetességeket bővebben bemutatom: Siena, Róma, Aquino, Capua, Caserta, Monte Cassino, Nápoly, Pozzuoli, Vezuv, Pompei, Rotondó, Loreto, San Marino. A zarándokúti élményeinket (a Magyar útszakasz (1. rész) és az Ausztriai útszakasz (2. rész) bevezető részével) az Olaszországi útszakasz (3. rész)  emlékeinek vázlatával foglaljuk egységes történetté.

Caserta város (közigazgatásilag comune), Olaszország Campania régiója azonos nevű megyéjének központja. Fontos mezőgazdasági, kereskedelmi és ipari központ. A város eredetéről nincsenek pontos adatok. Valószínűleg az etruszkok alapítottak először települést ezen a vidéken az i. e. 9 században Galatia néven. A város és környéke a középkor során az Acquaviva nemesi család birtoka volt, de hatalmas adósságaik miatt kénytelenek voltak eladni a nápolyi királyi családnak, amely Casertát választotta megépítendő új palotája helyszínéül, mivel sokkal biztonságosabb vidéknek bizonyult, mint a Nápolyi-öböl partja, ahol előző palotájuk állt.

A palota megépítésének kezdetével indult meg a város gazdasági és népességi fejlődése is.

Látogatásunk 1999. szeptember 18.

Nápolyból egyórás autózással jutottunk Caserta városkába, ahol a híres királyi palotát néztük meg.

1752-től építették, Bourbon Károly király igényei szerint. 1200 terme van, 1790 ablaka. Ma repülő akadémia. Gyönyörű a lépcsőháza, a palota részeit hatalmas galéria köti össze, vaskos oszlopokkal.

Versaileshez hasonlóan található itt óriási csarnok, csodálatos díszterem. A park is Versailest mintázza.

A parkban szép pázsit, művészi medencék, szökőkutak, szobrok és egy mesterséges vízesés van. Külön (nosztalgia) autóbusz szállítja a fáradtakat (a jóval drágább, de elegánsabb konflis kocsik mellett) a hatalmas park megtekintésére. Mi a sétát választottuk.

(Az olasz útleíráshoz vissza.)

Tartalomjegyzékhez  <<<  Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

-----------------------------------------

https://hu.wikipedia.org/wiki/Caserta

https://hu.wikipedia.org/wiki/Casertai_kir%C3%A1lyi_palota 

http://www.hotdog.hu/worldgeo/unesco-vilagorokseg-tagj/a-casertai-kiralyi-palota

http://hurrautazunk.blogspot.hu/2014/10/caserta-bourbon-kastely-es-napoly.html