Rieth József: Útiemlékek

Capua

Tartalomjegyzékhez  <<<  Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

1999. szeptember 15-től szeptember 23-ig autóbuszos zarándokként jártunk Olaszországban. Célunk volt Sienai Szent Katalin, Szent Januáriusz, Boldog Pio szentek kegyhelyeinek sorra látogatása és az utunk során érintett szenthelyekkel, valamint jelentősebb kulturális látnivalókkal való ismerkedés. A körutunk során meglátogatott városokat és nevezetességeket bővebben bemutatom: Siena, Róma, Aquino, Capua, Caserta, Monte Cassino, Nápoly, Pozzuoli, Vezuv, Pompei, Rotondó, Loreto, San Marino. A zarándokúti élményeinket (a Magyar útszakasz (1. rész) és az Ausztriai útszakasz (2. rész) bevezető részével) az Olaszországi útszakasz (3. rész)  emlékeinek vázlatával foglaljuk egységes történetté.

Capua község (comune) Olaszország Campania régiójában, Caserta megyében. A várost gyakran összetévesztik a szomszédos Santa Maria Capua Veterével, amely a 841-ben elpusztított ókori Capuae helyén alakult ki. A megye központi részén fekszik, Nápolytól 25 km-re északra, a Campaniai-síkság északkeleti részén.

Az ókori Capuae városát 841-ben 841-ben I. Radelchis beneventói herceg által felbérelt szaracén portyázók felégették a várost, csak a Santa Maria Maggiore-templom maradt épségben. A várost 856-ban építették újra, néhány kilométerrel távolabb az egykori településtől, amely helyén a későbbiekben egy másik település (Santa Maria Capua Vetere) alakult ki.

1347 novemberében, miután minden diplomáciai lehetőséget kihasznált, I. Lajos magyar király haddal indult a Nápolyi Királyság ellen. Egyik alvezére, Niccolo Gaetano gróf a hadjárat első csatájában Capua városánál, a Volturno folyó egyik átkelőjénél 1348. január 11-én tönkreverte a Tarantói Lajos által vezetett nápolyi sereget. Az ütközet idején I. Lajos Benevento közelében tartózkodott a főseregével, mivel Gaetano gróf feladata eredetileg csak elterelő hadművelet lett volna, hogy a király vezette fősereg vonulását fedezze.

A capuai összeomlás hírére a nápolyi zsoldosok elszökdöstek Capua városából, amelyet a város parancsnoka, Altavilla gróf kénytelen volt megadni Gaetano grófnak. A csata után néhány nappal előbb I. Johanna nápolyi királynő, majd férje, Tarantói Lajos is elmenekült a királyságból, így az a capuai győzelemmel minden további kardcsapás nélkül a magyar király kezébe került. I. Lajos seregével január 16-án vonult át Capua városán Aversa felé menet.

Látogatásunk 1999. szeptember 18.

Capuába mentünk. Félórányi sétával a legnevezetesebb látnivalókkal ismerkedtünk. Latin neve Casilinum volt [519]. A 11. században épült Dómját légitámadás lerombolta, de újjáépítették. A harangtornya a 7. században lombard minta szerint épült. Az atrium oszlopai antik templomból valók. Megnéztük a Palazzo de Principi Normanni, 11. századi épületét. A Campaniai Múzeumról csak érdekességeket hallottunk: terrakották, tufaszobrok, volkusz és szamnit gyűjtemény látható benne.

Az amfiteátruma hatalmas méretű, 170x140 méteres, 4 emeletes. A Spartacus lázadás kiindulópontja volt Kr.e.73-ban. Mára nagyon lepusztult, de érezhetően hatalmas lehetett, több szintes, több fokozatban épített. Lelátunk az aréna alatti pincerendszerre. Még futólag láttuk a Mithrász-templom maradványait. Ebben 1. századi freskók láthatók.

(Az olasz útleíráshoz vissza.)

---------------------------------------

 

 Látnivalók vázlatosan

 

            CAPUA, Casilinum[519]

Dóm. 11.szd. légitámadás leromb.

Campanile. 7.szd. lombard minta

         atrium oszlopai antik templomból

         !!! Palazzo de Principi Normanni, 11.szd

         Campaniai Múzeum: terrakották,

        tufaszobrok, volkusz és szamnit gy.

Amfiteatrum. 170*140, 4 em.

         Spartacus láz. kiindulóp. Kr.e.73.

         !!! Mithrász-templom. 1.szd. freskók.

Caserta – királyi palota

         1752-től. 1200 terem, 1790 ablak

         Bourbon Károly király ép. Ma rep.ak.

         lépcsőház, galéria, csarnok, díszterem

         park, medencék, szökőkutak, szobrok

 

Tartalomjegyzékhez  <<<  Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

----------------------------------------

https://hu.wikipedia.org/wiki/Capua