Rieth József: Útiemlékek

Vraca

Tartalomjegyzékhez - Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső   

Rangsorban a 17. bulgár város Vraca (Bulgárul: Враца). Lakóssága 2001-ben  69 423 fő.

A Nemzetközi Ifjúsági Kongresszus (más fordításokban: Eszperantó Ifjúsági Világkongresszus, Ifjúsági Eszperantó Világkongresszus, eszperantóul: Internacia Junulara Kongreso, röviden IJK) az Eszperantó Ifjúsági Világszövetség (TEJO) hivatalos éves kongresszusa, egyben az eszperantó világ legnagyobb ifjúsági találkozója.

Rendszerint egy hétig tart július–augusztusban, gyakran közvetlenül az Eszperantó Világkongresszus (UK) előtt vagy után. Eddig mintegy harminc országban rendezték meg, és átlagosan kb. háromszáz fiatal vesz rajta részt. Az első ilyen rendezvényre 1938-ban került sor a hollandiai Groet faluban (ekkor és a következő évben még Internacia Junulara Kunveno, Nemzetközi Ifjúsági Találkozó néven), az eddigi legnagyobb számú résztvevőt pedig az 1987-ben, az eszperantó nyelvtervezetének első kiadásának századik évfordulóján rendezett krakkói IJK vonzotta, ahol több mint ezer eszperantista gyűlt össze a világból. Az IJK szervezéséről a TEJO vezetősége dönt az országos szekciók vagy más eszperantó szervezetek részéről történő meghívások nyomán, és az eredményt mindig a megelőző év tavaszán hirdetik ki.

Magyarország eddig négy alkalommal volt házigazdája az eseménynek: 1966-ban Pécsett, 1983-ban Debrecenben, 1999-ben Veszprémben, 2008-ban pedig Szombathelyen.

 

19. IJK 1963 Vraca Bulgária Európa 550 fő résztvevővel

Tartalomjegyzékhez - Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső   

--------------

https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-a-pallas-nagy-lexikona-2/v-1A920/vraca-1B5E2/

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából - https://hu.wikipedia.org/wiki/Nemzetk%C3%B6zi_Ifj%C3%BAs%C3%A1gi_Kongresszus

Nemzetközi Ifjúsági Kongresszus, 2015