Rieth József: Útiemlékek

Aquino

Tartalomjegyzékhez  <<<  Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

1999. szeptember 15-től szeptember 23-ig autóbuszos zarándokként jártunk Olaszországban. Célunk volt Sienai Szent Katalin, Szent Januáriusz, Boldog Pio szentek kegyhelyeinek sorra látogatása és az utunk során érintett szenthelyekkel, valamint jelentősebb kulturális látnivalókkal való ismerkedés. A körutunk során meglátogatott városokat és nevezetességeket bővebben bemutatom: Siena, Róma, Aquino, Capua, Caserta, Monte Cassino, Nápoly, Pozzuoli, Vezuv, Pompei, Rotondó, Loreto, San Marino. A zarándokúti élményeinket (a Magyar útszakasz (1. rész) és az Ausztriai útszakasz (2. rész) bevezető részével) az Olaszországi útszakasz (3. rész)  emlékeinek vázlatával foglaljuk egységes történetté.

Aquino (a rómaiaknál Aquinum), az olaszországi Caserta (Terra di Lavoro) provincia városa, Sora kerületben, (1881) 2177 lakossal, püspöki székhely Juvenal római szatirikus és Pescennius császár (193-194) szülőhelye. A közeli várban született 1224-ben Aquinói Szent Tamás.

Látogatásunk 1999. szept. 18.

                Kilenc óra tájban elindultunk Aquinó felé. A dombokon szőlőtermelés folyt. Az idő szép volt, ragyogó napsütésben utaztunk.

                Aquino ősi volszk város, Szent Tamás szülővárosa. A főtéren meglátogattuk a S.Tomaso templomot. Ősi római szentélyen, 1974-ben épült. Kővel kirakott szentélyfala van. A különböző színárnyalatú lapos kövek egymásra rétegezve mozaikhatású faliképet formáznak. Szép keresztelő kút található az oldalszentélyben. Szemben, a jobboldali oldalszentély félkörében a Fájdalmas Szűz Anya szobra áll. Fekete ruha van rajta, alatta üveggel takarva a sírban fekvő Jézust ábrázoló szobor.

                A templom plébánosa igen szívélyesen fogadott minket. Engedélyével orgonált az egyik utastársunk, majd a plébános megmutatta nekünk Szent Tamás oldalborda ereklyéjét. Tisztelettel csókoltuk meg az ereklyét, ezután áldást kaptunk az ezüst szelencébe zárt ereklyével.

                A templom terével szemben Szent Tamás szülőházát látogattuk meg. Romos épületegyüttes a templomtér másik oldalán, tatarozzák, mint mindent az országban. Az utca felől áll az a torony, amibe elrablása után zárta a család Tamást, hogy így lebeszéljék papi-szerzetesi hivatásáról. Kötélen ereszkedett le és szökött meg.

                A templomban nem sokkal a távozásunk után előkelő esküvő kezdődött. Hatalmas luxus-autókkal érkezett a násznép. Színes tömeg szállt ki a rengeteg autóból, videóztak és bevonultak a templomba.

(Az olasz útleíráshoz vissza.)

Tartalomjegyzékhez  <<<  Utazások - Magyar utak - Külföldiek - Elmaradt utak - Időrendben - Útikereső     

-----------------------------

https://hu.wikipedia.org/wiki/Aquino